Kök hücre bağışı nedir nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Kök hücre bağışı nedir nasıl yapılır?
  2. Kök hücre bağışı kimlere yapılır?
  3. Kök hücre bağışı zararlı mi?
  4. Tiroid hastaları donör olabilir mi?
  5. Lösemi Hastasına kimler ilik verebilir?

Kök hücre bağışı nedir nasıl yapılır?

Eğer donör uygunsa bir tüp daha kan alınıyor. Donörler iki şekilde kök hücre bağışı yapabiliyor; birinci yöntemde kemik iliğinden alınıyor, ikincisinde ise kandaki kök hücreler toplanabiliyor. Kemik iliğinden kök hücre toplama işlemi, genel anestezi altında ve ameliyathane koşullarında yapılıyor.

Kök hücre bağışı kimlere yapılır?

Kimler kök hücre bağışında bulunabilir? Kök hücre bağışı için 18-50 yaşlarında ve sağlıklı birey olma koşulu aranmaktadır. Hepatit B, hepatit C ve sifiliz hastalığı geçirmemiş olan, kronik hastalığı bulunmayan, kanser, HIV (AIDS) tanısı almamış olan kişiler kök hücre bağışında bulunabilir1.

Kök hücre bağışı zararlı mi?

İkinci yöntem olan kan ile kök hücre bağışında ise kök hücreler dolaşan kandan toplanmaktadır. Donörün acı hissetmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Kök hücre bağışının bilinen bir zararı olmadığı söylenebilir.

Tiroid hastaları donör olabilir mi?

Hipertiroidizm/ Hipotiroidizm; Tiroid fonksiyonu normal ise kan bağışı kabul edilebilir.

Lösemi Hastasına kimler ilik verebilir?

Ülkemizde TÜRKÖK 18 ile 50 yaş arasında, en az 50 kg ağırlığındaki her sağlıklı kişiyi kök hücre vericisi olarak kabul etmektedir. Gönüllü kemik iliği/kök hücre verici adaylarının bulaşıcı hastalık, bağışıklık sistemi hastalıklarına ve enfeksiyon hastalıklarına sahip olmaması gerekmektedir.