Vezir hangi taş?

İçindekiler:

  1. Vezir hangi taş?
  2. Vezir nasıl yer?
  3. Şah hangi yöne gider?
  4. Satrançta geçerken alma kuralı nedir?
  5. Satrançta şah çekildiğinde Rok yapılır mı?
  6. Satranç berabere biter mi?

Vezir hangi taş?

Vezir (♕ ♛), satranç oyunundaki saldırı alanı en geniş taştır. Satranç oyununda her oyuncu oyuna şahın yanında konumlandırılmış bir vezirle başlar. Oyunun başlangıcında beyaz vezir beyaz karede siyah vezir ise siyah karede bulunur.

Vezir nasıl yer?

Vezir hem Kale hem de Fil gibi gidebilir. Kale gibi yukarı, aşağı, sağa ve sola gidebilir. Aynı zamanda Fil gibi çaprazlarda hareket edebilir. Vezir tahtadaki en güçlü taştır.

Şah hangi yöne gider?

Şah bir seferinde herhangi bir yöne sadece bir kare gidebilir. Yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz. Şahla ilgili özel bir kural vardır. Rakip taşların gidebileceği karelerde Şah DURAMAZ veya oraya GİDEMEZ.

Satrançta geçerken alma kuralı nedir?

Geçerken almak (Fransızca "En passant"), bir piyon, tehdit edilen bir karenin üzerinden, ilk diziliş durumundan 2 kare ilerleyerek geçen rakip piyonu sanki tek kare ilerlemiş gibi alabilir.

Satrançta şah çekildiğinde Rok yapılır mı?

Şah tehdidinden kurtulmak için ROK ATILAMAZ. Daha önceden şah çekilmiş, ama Şahınız kıpırdamamışsa rok atabilirsiniz. Rakip taşla kontrol edilen yere gelecek şekilde rok atamazsınız. Bu konumda eğer Beyaz VEZİR KANADINA rok atarsa Şah, Filin tehdidi altında kalmış olur.

Satranç berabere biter mi?

Bir satranç oyunu, iki tarafında MAT edecek taşı yoksa berabere biter. Sadece İki Şahın kaldığı durumda oyunu bırakabilirsiniz. Durum BERABEREDİR. Şah ve Ata karşi Şah beraberedir.