Gelir vergisinden istisna ne demek?

İçindekiler:

  1. Gelir vergisinden istisna ne demek?
  2. 2021 Gayrimenkul istisnası ne kadar?
  3. Kira Vergisi istisna tutarı ne kadar?
  4. 2020 yılı gelir vergisi muafiyeti ne kadar?
  5. Gayri safi kira tutar ne demek?
  6. Kira geliri ne kadar olursa vergiye tabi olur 2020?
  7. Vergi istisna ve muafiyeti nedir?
  8. Kurumlar vergisinden istisna kazançlar arasında neler yer alır?
  9. Işyeri kira gelirinden konut kira gideri düşülür mü?
  10. Işyeri kira stopajı kim öder?

Gelir vergisinden istisna ne demek?

Vergi muafiyeti, aslen vergi kanunlarına göre vergi ödemekle yükümlü olan kişi ya da kişi gruplarının aynı ya da farklı vergi kanunlarıyla vergi dışında bırakılması işlemidir.

2021 Gayrimenkul istisnası ne kadar?

2021 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinin 7.000 lirası gelir vergisinden müstesna. 2020 yılı gelirleri için bu tutar 6.600 lira idi. Bu tutarı geçmeyen konut kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekmiyor. Kira gelirinin bu tutarı geçmesi halinde ise bu kısım gelir vergisinden istisna.

Kira Vergisi istisna tutarı ne kadar?

Özetle 2021 Mart döneminde; 2020 yılı içerisinde toplam 6.600 TL üzerinde mesken kira geliri elde edenler beyanname vereceklerdir. 2020 yılı için uygulanacak istisna tutarı 6.600 TL olup, bu istisnadan sadece mesken kira geliri elde edenler faydalanabilecektir.

2020 yılı gelir vergisi muafiyeti ne kadar?

Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 80. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2020 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 18.000 TL olarak tespit edilmiştir.

Gayri safi kira tutar ne demek?

Gayrisafi hasılat, GVK'nın 70. maddesinde sayılan mal ve hakların kiraya verilmesinden, bir takvim yılı içinde, o yıla veya geçmiş yıllara ilişkin olarak, nakit veya ayni olarak tahsil edilen kira bedellerini ifade eder.

Kira geliri ne kadar olursa vergiye tabi olur 2020?

Gelir Vergisi Kanunu'nun 21. maddesi uyarınca, gerçek kişiler tarafından 2020 yılında konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirlerin 6.600 TL'si gelir vergisinden istisnadır. Buna göre örneğin, 2020 yılı içerisinde 2.500 TL konut kira geliri elde eden bir kişi bu gelirini beyan etmeyecektir.

Vergi istisna ve muafiyeti nedir?

t'Muafiyet", vergi kanunlarının hü- kümlerine göre, mükellef olması gereken bazı kişiler ve kişi gruplarının bu kanun- larla vergi dışı bırakılmasıdır. "İstisna" ise, vergi kanunlarına göre vergilendirilmesi gereken vergi konularının aynı kanunlar uyarınca vergilendirilememesidir.

Kurumlar vergisinden istisna kazançlar arasında neler yer alır?

Kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların %75'lik kısmı ile aynı süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından doğan kazançların %50'lik kısmı kurumlar ...

Işyeri kira gelirinden konut kira gideri düşülür mü?

Kira ile oturulan konutun kira bedelinin, elde edilen kira gelirinden indirilebilmesi için, kiralanan gayrimenkulün konut olarak kiraya verilmiş olması gerekir. Konutunu işyeri olarak kiraya verenler, kira ile oturdukları konuta ödedikleri kira tutarını, indirim konusu yapamazlar.

Işyeri kira stopajı kim öder?

Kira stopajı nedir; Taşınmaz mal için ödenmekte lan stopaj bedeli, ticari olarak kullanılan gayrimenkul olması durumunda, gelir vergisi kanunun 94. Maddesi gereğince uygulanması gereken yasadır. Vergi olarak yasada yer alan bu unsur, kiracı tarafından ödenen, kira bedeline yansıyan kesinti olarak düzenlenmiştir.