Sert ünsüzle biten kimi tek heceli sözcüklerde ünsüz yumuşaması görülmez?

İçindekiler:

  1. Sert ünsüzle biten kimi tek heceli sözcüklerde ünsüz yumuşaması görülmez?
  2. Bebeğini ünsüz yumuşaması mı?
  3. Sert sessiz harflerin yumuşaması nedir?
  4. Ünsüz yumuşaması örnekleri nelerdir?
  5. Cağız Eki sertleşir mi?

Sert ünsüzle biten kimi tek heceli sözcüklerde ünsüz yumuşaması görülmez?

2- Sert ünsüzle biten bazı sözcüklerde "ünsüz yumuşaması (Ünsüzlerde yumuşama)" görülmez. Örnek: Sen hukukun(hukuk->Un) üstünlüğüne güven miyormusun? 3- Tek heceli sözcüklerde Ünsüz yumuşaması (Ünsüzlerde yumuşama) kuralı olmaz. Örnek: Senden böyle bir şey beklemezdim koçum (Koç->Um).

Bebeğini ünsüz yumuşaması mı?

Cevap. Cevap Ünsüz yumuşaması. Çünkü bebeğini sözcüğün kökü bebek dir.

Sert sessiz harflerin yumuşaması nedir?

SERT SÜREKSİZ HARFLERİN YUMUŞAMASI: Süreksiz sert ünsüz harflerle ( p, ç, t, k ) biten sözcükler, sesli harf veya sesli harf ile başlayan bir ek aldıkları zaman sonlarındaki sert ünsüz harf yumuşayarak (b, c, d, g, ğ ) olur. BU kurala " sert sesizlerin yumuşaması " denir.

Ünsüz yumuşaması örnekleri nelerdir?

Eğer bir sözcüğün sonunda “p, ç, t, k” sert ünsüzleri varsa ve bu sözcüğe ünlüyle başlayan bir ek geldiğinde bu ünsüzler yumuşayarak “b, c, d, g-ğ” harflerine dönüşür. Bu kurala ise ünsüz yumuşaması denir. K ünsüzü → G ya da Ğ'ye dönüşmektedir. Örnek olarak “Kitap” sözcüğünü ele alalım.

Cağız Eki sertleşir mi?

*Türkçe kurallara göre; sert ünsüz bir harften (fıstıkçı şahap) sonra ünsüzle başlayan bir ek gelecekse, ekin başındaki ünsüz “sert ünsüze” dönüşür. Not: Bu kurala uyulmaması aynı zamanda yazım yanlışı kabul edilir. İSTİSNA: “-cağız” ve “-gen” ekleri bu kurala uymaz.