Satır ve dize nedir?

İçindekiler:

  1. Satır ve dize nedir?
  2. Dize ne demek TDK?
  3. Dize kelimesinin kökü nedir?
  4. Dize kelimesinin eş anlamı nedir?
  5. Dize ve mısra eş anlamlı mı?
  6. Diz eş sesli mi?
  7. Mecburi kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Satır ve dize nedir?

Dize, şiirin temel birimidir. ... Halk şairleri dize için genellikle “satır” terimini kullanır. Bir beytin birinci dizesine “üst satır”, ikinci dizesine ise “alt satır” denir. Ahmet Hamdi Tanpınar'a ait olan aşağıdaki “Sabah” şiirine ait bölüm 6 dizeden oluşmuştur.

Dize ne demek TDK?

a. Şiirin satırlarından her biri, mısra: “İkinci dizenin sonunda, 'gözlerinin renginden'i okurken, Belkıs kesti.” -N. Cumalı.

Dize kelimesinin kökü nedir?

Türkçe sözcük, Ad halinde Şiirin satırları anlamına gelir. ... Çağatayca sözcük, Ad halinde Gelin, amme anlamına gelir. Çağatayca dilinden alınan dize kelimesi anasının karındaşı.

Dize kelimesinin eş anlamı nedir?

Dize kelimesi için TDK bünyesinde eş anlamlı olarak mısra sözcüğü yer almaktadır. Mısra ise şiirde yer alan her bir dörtlük için öne çıkıyor.

Dize ve mısra eş anlamlı mı?

Bu dörtlüklerin oluşturduğu her bir yapıya ise mısra denmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ise mısra kelimesi için, 'dize' sözcük karşılığı eş anlamlı olarak değerlendirilmektedir. Mısra Eş Anlamlısı Nedir?

Diz eş sesli mi?

2)Diz: dizmek,düzenlemek,sıralamak,düzmek. Cümle: kitapların tozlarını alarak rafa dizdi. Yani gördüğünüz gibi 2 anlamı vardır ve sesteş bir kelimedir.

Mecburi kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Mecburi sözcüğünün 1 adet es anlami karşılığı bulunmaktadır. Mecburi ile aynı anlama gelen eş anlamlı kelimeler aşağıdaki gibidir; Mecburi sözcüğünün eş anlamlı kelimesi zorunlu sözcüğüdür.