Veraset belgesi nereden alınır?

İçindekiler:

  1. Veraset belgesi nereden alınır?
  2. Mirasçılık belgesi nereden alınır?
  3. Mirasçılık belgesi ne kadar sürede alınır?
  4. Veraset ilanı noterden nasıl çıkarılır?
  5. Mirasçılık belgesi ile neler yapılabilir?

Veraset belgesi nereden alınır?

Veraset İlamı İçin Nereye Başvurmak Gerekir? Veraset ilamı için mahkemelerin sulh hukuk bölümlerine başvurulması gerekmektedir. Eğer bu işlemde mahkemelik bir konu yoksa ve işlemin noter aracılığı ile yapılması yeterli ise gerekli belgeler ile notere başvurmak yeterlidir.

Mirasçılık belgesi nereden alınır?

Mirasçılık belgesi, 4721 sayılı Medeni Kanun' un 598. Maddesi uyarınca sulh hukuk mahkemesince veya noterlikçe verilmektedir. Mirasçılık belgesi, mirasçı olduğunu düşünen herkes tarafından talep edilebilir.

Mirasçılık belgesi ne kadar sürede alınır?

Sulh Hukuk Mahkemesi'ne veraset ilamı yani mirasçılık belgesi için yapılan başvuruların ardından yaklaşık 1 hafta içinde belge çıkarılmaktadır. Ancak noterden mirasçılık belgesi çıkarma süresi ise aynı gün içinde tamamlanmaktadır. Bu belgenin çıkartılması, diğer hukuki işlemler kadar uzun sürmeyen, basit bir işlemdir.

Veraset ilanı noterden nasıl çıkarılır?

Veraset ilamının noterden alabilmek için, notere başvuran kişi ile vefat eden kişi (muris) arasında mutlaka akrabalık ilişkisinin bulunması gerekir. Şayet bu bağ bulunmuyorsa o zaman veraset ilamı almak için bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yapılması gerekir.

Mirasçılık belgesi ile neler yapılabilir?

Mirasçılık belgesi alındıktan sonra bu belge ilgili kurum ve kuruluşlara ibraz edilerek mirasbırakanın geride bıraktığı malvarlıklarlığı değerlerinin intikali işlemleri yapılır ve mirasçılık belgesinde gösterilen mirasçılar arasında payları oranında paylaştırma yapılır.