Duruma vakıf olmak ne demek?

İçindekiler:

  1. Duruma vakıf olmak ne demek?
  2. Vakıf ne demek TDK?
  3. Vakıf ne demek türkçe bilgi?
  4. Vakıf olan nedir?
  5. Vukufiyet ne demek?
  6. Vakıf ne demek Osmanlıca?
  7. Vakıf ve amacı nedir?
  8. Vakıf kuran kişiye ne denir?
  9. Vukufiyet ne demek TDK?
  10. Vukuf ne demek din kültürü?
  11. Eski dilde vakıf ne demek?
  12. Kuranda Vakf ne demek?
  13. Vakıflar hangi amaçlarla Kurulmuşlardı?
  14. Vakıf sistemi nedir kısaca bilgi?

Duruma vakıf olmak ne demek?

Duruma vakıf olmak ne demek? deyiminin anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri: Öğrenmek bilmek. "Aranızda yaşananlara vâkıf olmadığım için yorum yapamayacağım." "Yaşananlara biz de bugün vâkıf olduk."

Vakıf ne demek TDK?

Arapça kökenli olan vakıf kelimesi “vakf” kökünden gelmektedir. ... Türk Dil Kurumu Sözlüğü' ne göre vakıf kelimesinin anlamı; bir hizmetin gelecekte de yapılması için belli şartlarla ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mülk, para anlamına gelmektedir.

Vakıf ne demek türkçe bilgi?

Vakıf, bir hizmet ve yarar sağlamak amacıyla kişilerin kendi arzusu doğrultusunda bağışladıkları para ve mülklerle oluşan bir kuruluşu ifade eder. Vakıflar, tüzel kişiliğe sahiptir ve kâr amacı gütmezler. ... Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından denetlenirler.Vakıflar yardımlaşma ve dayanışma amacıyla kurulur.

Vakıf olan nedir?

Vakıf, gerçek ve tüzel kişi veya kişilerin, belirli bir mülk ve hakla belirli ve sürekli bir amaca tahsis edilmesi ile oluşan müessesedir. Geleneksel olarak, bir hizmetin gelecekte de yapılması için belli şartlarla ve resmi bir yolla ayrılarak bir kimse tarafından bırakılan mülk veya paraya "vakfiye" denir.

Vukufiyet ne demek?

Vâkıf olma, meselelere hakimiyet.

Vakıf ne demek Osmanlıca?

vakıf / vâkıf / واقف / وَاقِفْ / وَقِفْ Mülkü olan belli ve kıymetli malının menfaatini bir şarta bağlamadan müslüman veya zımmî (gayr-i müslim vatandaş) bütün veya belli fakîrlere Allah rızâsı için terkeden kimse. Bir işten haberi olan. Arafât'ta vakfeye duran.

Vakıf ve amacı nedir?

Vakıfların kurulmasının en temel amacı, topluma katkı sağlamak ve insanlara hizmet vermektir. ... Direkt olarak kamusal hizmetlerde bulunmak vakıfların amaçlarındandır.

Vakıf kuran kişiye ne denir?

Vâkıf : Vakıf yapan kimseye denir. Mevkûf : Vakfedilen mala denir. Mütevelli : Vakıf yöneticisine denir. ... Osmanlı Devleti'nde toplumun bazı ihtiyaçlarının karşılanması zenginlerin kurdukları vakıflara bırakılmıştır.

Vukufiyet ne demek TDK?

Vâkıf olma, meselelere hakimiyet.

Vukuf ne demek din kültürü?

1. Anlama, bilme, âgâh olma: Ve o ilimlerin gāyelerine vukuf peydâ etmek için onlara bir nazar kılması gerektir (Kâtip Çelebi'den Seç.). Sinn-i vukuf, gençlik ile ihtiyarlık arasında hadd-i fâsıl olan devredir (Hüseyin Kâzım Kadri).

Eski dilde vakıf ne demek?

vakıf / vâkıf / واقف / وَاقِفْ / وَقِفْ Hayır kurumu, malı.

Kuranda Vakf ne demek?

Vakf durmak, ibtidâ ise başlamak demektir. Tecvîd ıstılâhında ise okumaya tekrar başlamak niyetiyle, nefes alacak kadar, sesi kesmektir. Vakıf, Âyet sonlarında veya ortalarında kelimenin bütünlüğü korunarak, lafız ve mananın tamam olduğu yerlerde, sükûn üzere yapılır.

Vakıflar hangi amaçlarla Kurulmuşlardı?

Tarihte ilk vakıf; Hazreti Ömer (r.a.)ın Hayber'in fethinden sonra ganimet olarak kendisine düşen bir arazinin satılmaması, miras bırakılmaması ve hibe edilmemesi şartı ile fakir, köle, misafir ve Allah yolunda olanların istifadesi için vermesi ilk vakıf olarak kabul edilmektedir.

Vakıf sistemi nedir kısaca bilgi?

Vakıf : Bir kimsenin malının bir kısmını veya tamamını hayır işine, dini veya sosyal bir hizmete ebediyen tahsis etmesidir. Böylece, devletin herhangi bir harcama yapmasına gerek kalmadan vakıf sistemi sayesinde sosyal, kültürel ve dini hayatla ilgili birçok hizmet yerine getirilmiştir. ...