Çoçuk endokrin hangi hastalıklara bakar?

İçindekiler:

  1. Çoçuk endokrin hangi hastalıklara bakar?
  2. Çoçuk endokrin tedavisi nedir?
  3. Çoçuk endokrin Bölümü Nedir?
  4. Endokrin Bölümü neyi inceler?
  5. Büyüme geriliğine neden olan kromozomal bozukluklar hangisidir?
  6. Büyüme geriliğine neden olan mineraller?
  7. Endokrinoloji kaç yıl okunur?
  8. Endokrinoloji doktoru hangi testleri yapar?
  9. Endokrin doktoru hangi tahlilleri ister?
  10. Endokrinolojiye Kim sevk eder?
  11. Endokrin neye bakar ne demek?
  12. Büyüme geriliğine neden olan mineral?

Çoçuk endokrin hangi hastalıklara bakar?

Çocuk Endokrinolojisi Nedir?
  • Büyüme gerilikleri.
  • Boy kısalıkları
  • Erken ergenlik.
  • Gecikmiş ergenlik.
  • Şeker hastalığı (diyabet)
  • Hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü)
  • Şişmanlık (obezite)
  • Guatr ve tiroid bezi hastalıkları (hipotiroidi-hipertiroidi)
Daha fazla öğe...

Çoçuk endokrin tedavisi nedir?

Çocuk Endokrinoloji, çocuğun boyunun kısa kalmasına neden olan tüm olasılıkları inceleyerek tedavi eder. Boy kısalığı büyüme hormonu eksikliğine bağlı ise vakit kaybetmeden tedavi edilmelidir. Zaman kaybı daha az boy kazanımına neden olabilir.

Çoçuk endokrin Bölümü Nedir?

Endokrinoloji bölümü, vücudumuzun hormonlar ve bunları salgılayan salgı bezleri ile ilgili sorunları ve hastalıkları ile uğraşan tıp bilimin dalıdır. Çocuk Endokrinolojisi veya tıp diliyle Pediatrik Endokrinoloji ise yenidoğan döneminden 18 yaşına kadar olan bebek, çocuk ve ergenlerle ilgilenir.

Endokrin Bölümü neyi inceler?

İç salgı bezlerinin yer aldığı sistem endokrin, ve bu salgı bezlerinde oluşan rahatsızlıkları inceleyen bilim dalı ise endokrinoloji olarak adlandırılır. Endokrin sisteminde yer alan iç salgı bezleri, hormon sentezlemeye ve salgı yapmaya yarayan organlardır.

Büyüme geriliğine neden olan kromozomal bozukluklar hangisidir?

Uzun süreli değişik sistemleri ilgilendiren hastalıklar da büyüme geriliği nedeni olur. Endokrin sistemi ilgilendiren nedenlerden en sık görülenler hipotiroidizm ve büyüme hormonu eksikliğidir. Kromozomal hastalıklardan Turner sendromu kızlarda sık görülen nedenlerden birini oluşturmaktadır.

Büyüme geriliğine neden olan mineraller?

Beslenme yetersizliği dünyada ve ülkemizde en sık görülen büyüme geriliği nedenidir. Bu durum tüketilen enerji ve/veya protein yetersizliğine bağlı olabileceği gibi bazı besin öğelerinin (demir, çinko gibi) eksikliği sonucu da görülebilir.

Endokrinoloji kaç yıl okunur?

Endokrinolog endokrin sistem hastalıklarıyla uğraşan doktordur. Endokrinologlar altı yıllık tıp fakültesini bitirirler ve sonrasında dört yıllık iç hastalıkları ihtisas programını tamamlarlar. Üç yıl da hormon hastalıklarına nasıl tanı koyacaklarını ve tedavi edeceklerini öğrenmek için geçirirler.

Endokrinoloji doktoru hangi testleri yapar?

Endokrin hastalıklar 3 grupta toplanır. Hastalıkların tanısında fizik muayene, kan testleri, görüntüleme yöntemleri (ultrason, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans, sintigrafi) ve gerekirse biyopsi kullanılır.

Endokrin doktoru hangi tahlilleri ister?

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıklarında Yapılan Testler
  • ACTH (Adrenokortikotropik hormon)
  • Aldosteron, renin.
  • Kalsitonin, CEA.
  • Kalsiyum.
  • Katekolaminler, Plazma ve İdrarda.
  • Kortizol, tükrük kortizol, idrar kortizol.
  • DHEAS (Dehidroepiandrosteron Sülfat)
  • Elektrolitler.
Daha fazla öğe...

Endokrinolojiye Kim sevk eder?

Endokrinologlar salgı bezlerini etkileyen hastalıkların tanısını koyarlar. Genellikle karmaşık olan ve vücudumuzdaki birçok sistemi içeren hastalıkları nasıl tedavi edeceklerini bilirler. Birinci basamak doktorunuz, endokrin sistem ile ilgili bir sorununuz olduğunda sizi bir endokrinoloğa sevk eder.

Endokrin neye bakar ne demek?

İç salgı bezlerinin yer aldığı sistem endokrin, ve bu salgı bezlerinde oluşan rahatsızlıkları inceleyen bilim dalı ise endokrinoloji olarak adlandırılır. Endokrin sisteminde yer alan iç salgı bezleri, hormon sentezlemeye ve salgı yapmaya yarayan organlardır.

Büyüme geriliğine neden olan mineral?

Uzm.Dr. Servet Külahçıoğlu. İyot Eksikliği Zeka Geriliğine Neden Olabilir. İyot vücudun tiroid hormonu üretebilmesi için gerekli bir mineral olup normal büyümegelişme , beyin - sinir sisteminin gelişimi ve çalışması için gereklidir.