Rahim ağzı kanseri nasıl bir şeydir?

İçindekiler:

  1. Rahim ağzı kanseri nasıl bir şeydir?
  2. Serviks kanserine neden olan etkenler?
  3. Rahim ağzı kanseri taraması nasıl yapılır?
  4. Rahim ağzı kanseri kimlerde görülür?
  5. Rahim içi kanseri nasıl anlaşılır?
  6. Rahim ağzı kanseri testi Bakirelere yapılır mi?

Rahim ağzı kanseri nasıl bir şeydir?

Rahim ağzı kanseri, 'serviks' denilen rahim ağzında gelişen bir kanser türü. Rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle 'kanser öncülleri' (CIN) denilebilecek hücreler ortaya çıkıyor. Kanser öncülleri erken saptanıp tedavi edilmediklerinde rahim ağzı kanserine dönüşebiliyorlar.

Serviks kanserine neden olan etkenler?

Serviks kanseri vakalarının u'inden fazlası, çoğunlukla yüksek riskli HPV türleri olarak adlandırılan HPV-16 ve HPV-18 nedeniyle ortaya çıkar. Yüksek riskli HPV türleri, servikal hücre anormalliklerine veya kansere neden olabilirler. Ancak serviks kanserinin tek nedeni HPV değildir.

Rahim ağzı kanseri taraması nasıl yapılır?

Smear testi basit ve ağrısızdır. Test adet zamanı yapılmamalıdır, en iyi zaman adetten 10-20 gün sonrasıdır. Önce rahim ağzının (serviksin) görülebilmesi için, vajinaya bir spekulum (muayene aleti) yerleştirilir. Ardından küçük bir fırça rahim ağzına sürülerek hücre örnekleri toplanır ve cam üzerine yayılır.

Rahim ağzı kanseri kimlerde görülür?

Her 100 kadından en az 2'sinin hayatının bir döneminde rahim ağzı kanseri yakalandığı bilinmektedir. Bununla birlikte rahim ağzı kanserine karşı alınan önlemlerle ile kadınların hayatları boyunca kanserle karşılaşmama oranı çok yüksektir.

Rahim içi kanseri nasıl anlaşılır?

Serviks (rahim ağzı) kanserinin belirtileri düzensiz vajinal kanama, bacaklarda ve kasık bölgesinde ödem, cinsel birliktelik sonrası kanama problemi, idrarda veya dışkıda kan görülmesi, ağrı, kanlı ve kötü kokulu akıntı şeklinde sıralanabilir.

Rahim ağzı kanseri testi Bakirelere yapılır mi?

Smear testi bakirelere yapılır mı? Cinsel ilişkiye başlamamış kadınlarda yapılmasına gerek yoktur. Rahim ağzı kanserinin sebebi çoğunlukla HPV virüsüdür. Bekarlarda rahim ağzı kanseri açısından risk henüz başlamamıştır.