Sendikasız işçi grev yapabilir mı?

İçindekiler:

  1. Sendikasız işçi grev yapabilir mı?
  2. Sendika grev kararı nasıl alınır?
  3. Kanuni grev nedir?
  4. Grev ne kadar sürebilir?
  5. Sendikaların grev hakkı var mı?
  6. Kanuni grev ve lokavtın iş sözleşmesine etkisi nedir?
  7. Grev hakkı anayasal bir hak mıdır?
  8. Grev kırıcılığı suç mudur?
  9. Grev kırıcı ne demek?
  10. Greve kimler katılamaz?
  11. Grev süresince maaş alınır mı?
  12. Grev ve lokavt süresince iş sözleşmeleri askıda kalan işçilerin bu dönem için durumları nedir?
  13. Grev yasal mı?
  14. Grev ve lokavt durumlarında işçinin sözleşmesi hangi süre ile askıda kalır?
  15. Sözleşmesi askıya alınan işçi işsizlik maaşı alabilir mi?
  16. Her grevde grev oylamasına gidilir mi?
  17. Grev ve Lokavti kim erteleyebilir?
  18. Cumhurbaşkanı başlamış olan kanuni bir grev veya lokavtı ne kadar süreyle erteleyebilir?
  19. Genel hayatı önemli ölçüde etkileyen doğa olaylarının gerçekleştiği yerlerde bu durumun devamı süresince yürürlükte kalmak kaydıyla gerekli gördüğü işyerlerinde grev ve lokavtı yasaklama yetkisi kime aittir?
  20. Toplu iş sözleşmesi grev ve lokavt hakkı nedir?
  21. Grev kararı alınmadan yapılan lokavta ne denir?
  22. Kanuni grevin temel şartları nelerdir?
  23. Grev Lokavt uyuşmazlığını kim çözer?
  24. Toplu is Uyuşmazliklarinin çözüm yolları nelerdir?
  25. Grev yapmak için neler yapılmalı?
  26. Ülkemizde benimsenen toplu iş Uyuşmazlık Çözümü sistemi nedir?

Sendikasız işçi grev yapabilir mı?

İşveren, greve katılmayan veya katılmaktan vazgeçen işçileri çalıştırıp çalıştırmamakta serbesttir. Greve katılmayan veya katılmaktan vazgeçen işçiler ancak kendi işlerinde çalışabilir. Bu işçilere greve katılan işçilerin işleri yaptırılamaz. ... Ayrıca sendikanın grevi sona erdirme kararı alma yetkisi bulunmaktadır.

Sendika grev kararı nasıl alınır?

Grev kararı ancak toplu görüşmelerin arabulucuya rağmen uyuşmazlıkla sonuçlanması halinde alınabilir. Grev kararı uyuşmazlık tutanağının tebliği tarihinden itibaren altmış gün içinde alınmalıdır. Yine aynı süre içinde altı iş günü önceden işverene bildirilerek uygulanmaya başlanmalıdır.

Kanuni grev nedir?

Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması hâlinde, işçilerin ekonomik ve sosyal durumları ile çalışma şartlarını korumak veya geliştirmek amacıyla, bu Kanun hükümlerine uygun olarak yapılan greve kanuni grev denir. Kanuni grev için aranan şartlar gerçekleşmeden yapılan grev kanun dışıdır.

Grev ne kadar sürebilir?

Grev ve lokavtın başlaması: Madde 37 – Grev ve lokavt kararı, karşı tarafa tebliğinden itibaren altmış gün içinde ve karşı tarafa noter aracılığı ile altı işgünü önce bildirilecek tarihte uygulamaya konabilir.

Sendikaların grev hakkı var mı?

İşçilerin sendika hakkı var. ... Mahkemeler yıllar sürüyor. 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu Sözleşmeler Kanuna göre, toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamazsa sendikaların greve gitme hakkı var. Ama grevin yasaklanma olasılığı yüksek.

Kanuni grev ve lokavtın iş sözleşmesine etkisi nedir?

6356 sayılı yasanın 67. maddesine göre, kanuni greve katılan, greve katılmayan veya katılmaktan vazgeçip de grev nedeniyle çalıştırılamayan ve kanuni lokavta maruz kalan işçilerin sözleşmeleri grev ve lokavt süresince askıda kalır. İşçilerin grev süresince tüm hakları koruma altındadır.

Grev hakkı anayasal bir hak mıdır?

Anayasa m. 54'e göre, "Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakk ina sahiptirler." Bu hüküm ile grev hakkı yalnız işçilere tanınmış bir temel sosyal haktır. Bu sinirlama karşısında, Anayasa anlamında işçilerin kimler olabileceğinin belirlenmesi gerekmektedir.

Grev kırıcılığı suç mudur?

Oysa yasalara göre grevci işçinin yerine başka işçi çalıştırmak, grev kırıcılığı suç. 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasası"nın 43. maddesine göre, işveren grevci işçilerin yerine hiçbir surette daimi veya geçici olarak başka işçi alamaz veya başkalarını çalıştıramaz.

Grev kırıcı ne demek?

Grev kırıcılığı şöyle tanımlanabilir: Grevin etkisini azaltmak veya tamamıyla yok etmek amacıyla greve uğrayan işverenin veya ona yardımcı olan bir başkasının yasalara göre yasaklanmış hareketlerde bulunması.

Greve kimler katılamaz?

Grev uygulamasının başladığı tarihte greve katılmayan işçi daha sonra katılmaz. ... Bir işyerinde uygulanan greve, o işyerinde çalışan bütün işçiler katılmak zorunda değildirler. Greve kararını alan sendikanın üyesi bulunan işçi dahi greve katılıp katılmamakta serbesttir.

Grev süresince maaş alınır mı?

işçilerin grev veya lokavtın başlamasından önce işleyen ücretlerini ve eklerini, mutat ödeme gününde ödemek zorundadır. ... İster grev ister lokavt olsun, hizmet akitleri askıda kalan işçilere bu dönem için işverence ücret ve sosyal yardımlar ödenemez, bu süre kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaz.

Grev ve lokavt süresince iş sözleşmeleri askıda kalan işçilerin bu dönem için durumları nedir?

Lokavta maruz kalan işçilerin iş sözleşmeleri grev ve lokavt süresince askıda kalır. ... Grev ve lokavt süresince iş sözleşmeleri askıda kalan işçilere bu dönem için ücret ve sosyal yardımlar ödenemez, SGK primleri yatırılmaz, bu süre kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaz.

Grev yasal mı?

1961 Anayasası grev hakkına yer vermiş ancak Anayasada grev ertelemesine yer verilmemişti. ... 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliklerinde de anayasal grev yasakları korundu. 2012 yılında kabul edilen 6356 sayılı yasa ile de grev erteleme ve yasakları neredeyse 12 Eylül dönemi ile benzer şekilde korundu.

Grev ve lokavt durumlarında işçinin sözleşmesi hangi süre ile askıda kalır?

Yine İş Kanunu'nun 46. maddesine göre; işçinin evlenmesi, ana‐baba eş ve kardeşlerden birinin ölümü hâlinde iş sözleşmesi, 3 güne kadar bir zaman için askıda kalır. İş yerinde grev ve lokavtın uygulanması durumunda ise grev ve lokavtın sona ermesine kadar iş sözleşmesi askıda kalmış sayılır.

Sözleşmesi askıya alınan işçi işsizlik maaşı alabilir mi?

Sözleşmenin askıya alınması durumunda ise bir bakıma "ücretsiz izin" durumu ortaya çıkıyor. Fesih olmadığı için işsizlik maaşı hakkı ortadan kayboluyor. Ancak yeni sezonda mutlaka işe alınmanız gerekiyor. Eğer tek sezonluk bir sözleşme yapıldıysa 1 yıl dolmadığı için tazminat hakkı olmuyor.

Her grevde grev oylamasına gidilir mi?

Grev oylaması işyerinde çalışan sendikalı veya sendikasız tüm üyelerin katılımı ile gerçekleştirilmektedir. Grev oylamasını ancak işyerinde çalışan işçiler isteyebilir. Bu konuda işçi sendikası veya işverenin grev oylaması talebinde bulunması mümkün değildir.

Grev ve Lokavti kim erteleyebilir?

2822 Sayılı Yasanın 33. maddesinin ilk fikrası şöyledir; "Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikte ise Bakanlar Kurulu bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı bir kararname ile altmış gün süre ile erteleyebilir.

Cumhurbaşkanı başlamış olan kanuni bir grev veya lokavtı ne kadar süreyle erteleyebilir?

“Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt; genel sağlığı veya millî güvenliği, bozucu nitelikte ise Cumhurbaşkanı13 bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı altmış gün süre ile erteleyebilir. Erteleme süresi, kararın yayımı tarihinde başlar” 14.

Genel hayatı önemli ölçüde etkileyen doğa olaylarının gerçekleştiği yerlerde bu durumun devamı süresince yürürlükte kalmak kaydıyla gerekli gördüğü işyerlerinde grev ve lokavtı yasaklama yetkisi kime aittir?

(2) Bakanlar Kurulu, genel hayatı önemli ölçüde etkileyen doğa olaylarının gerçekleştiği yerlerde bu durumun devamı süresince yürürlükte kalmak kaydıyla gerekli gördüğü işyerlerinde grev ve lokavtı yasaklayabilir.

Toplu iş sözleşmesi grev ve lokavt hakkı nedir?

Lokavt süresince işçilerin iş sözleşmeleri askıda kalır. 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasasına göre, işyerinde faaliyetin tamamen durmasına sebep olacak tarzda, işveren veya işveren vekilinin kendi teşebbüsü ile veya bir işveren kuruluşunun verdiği karara uyarak işçilerin topluca işten ...

Grev kararı alınmadan yapılan lokavta ne denir?

Grev ve Lokavtın Tanımı ve Unsurları (Md. (md. 58/II, III). İşçi sendikasınca grev kararı alınması durumunda ve kanun hükümlerine uygun olarak yapılan lokavta kanuni lokavt, bu şartlar gerçekleşmeden yapılan lokavta kanun dışı lokavt denir (md.

Kanuni grevin temel şartları nelerdir?

  • I. GENEL OLARAK.
  • II. GREVİN KANUNİLİĞİNİN ŞARTLARI.
  • A. Kanunun Belirlediği Anlamda Bir Uyuşmazlığın Bulunması
  • B. Uyuşmazlığın Barışçı Yollarla Giderilmiş Olmaması
  • C. Usulüne Uygun Olarak Grev Kararı Verilmiş ve Uygulamaya Konulmuş Olması
  • D. Bir Grev Yasağının Bulunmaması Koşulu.
  • III. ...
  • A.

Grev Lokavt uyuşmazlığını kim çözer?

10-Grev ve Lokavtın Ertelenmesi: Erteleme süresi içerisinde taraflar aralarında anlaşarak uyuşmazlığı özel hakeme de götürebilir. Erteleme süresinin sonunda anlaşma sağlanamazsa, altı iş günü içinde taraflardan birinin başvurusu üzerine uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulunca çözülür.

Toplu is Uyuşmazliklarinin çözüm yolları nelerdir?

Ortaya çıkan topluuyuşmazlıklarının çözümünde, barışçı yollar olarak uzlaştırma, arabuluculuk, tahkim ve mücadeleci çözüm yollar olarak ise grev ve lokavt öngörülmüştür. Topluuyuşmazlıklarının barışçı yollarla çözümlemek için çeşitli yollardan faydalanılmaktadır.

Grev yapmak için neler yapılmalı?

Grev yapabilmek için öncelikle uzlaşmazlık olması tutanağı düzenlenmesi ve taraf işçi sendikasının grev kararı alması gerekiyor. Burada ne alınmış bir grev kararı var, ne de uzlaşmazlık tutanağı. Kanuni grev için aranan şartlar gerçekleşmeden yapılan, mevcut uygulamada da yaşadığımız greve kanun dışı grev deniliyor.

Ülkemizde benimsenen toplu iş Uyuşmazlık Çözümü sistemi nedir?

Toplu iş uyuşmazlıklarının çözümünde ülkemizde uygulanan sistem ise kısmi serbesti sistemi olarak kabul edilmektedir. 1 Bu sisteme göre taraflar, esas itibariyle uyuşmazlığın çözümünde serbest bırakılmalarına rağmen, yine de tarafların bu serbestliklerine bir takım sınırlamalar getirilmiştir.