Rahimde yara olduğunu nasıl anlarım?

İçindekiler:

  1. Rahimde yara olduğunu nasıl anlarım?
  2. Rahim ağzı yara cinsel ilişkiye girebilir mi?
  3. Rahimde yara tedavi edilmezse ne olur?
  4. Rahimde yara kansere yol açar mı?
  5. Rahimdeki yara dondurulduktan sonra neler olur?
  6. Kriyoterapi kimlere yapılmaz?
  7. Kriyoterapi sonrası nelere dikkat edilmeli?

Rahimde yara olduğunu nasıl anlarım?

Bu hastalığın ilk belirtisi, adet döneminin hemen bitiminde meydana gelen vajinal akıntılardır. Bunun yanında kanama olması, ağrılı cinsel ilişki yaşanması, aşırı vajinal akıntı olması, kaşınma görülmesi, vajinada yanma olması, bel ağrısı ve idrar yaparken yanma görülmesi diğer belirtilerindendir.

Rahim ağzı yara cinsel ilişkiye girebilir mi?

Yara yakma işleminden sonra 4 hafta cinsel ilişki yasaklanır. Yine bu süre boyunca havuza ve denize girme yasaklanır. 4 hafta boyunca pembe renkli ve sulu akıntı gelebileceği hastaya söylenir. Yakılan epitel 6-8 hafta arasında iyileşir ve tamamen normale döner.

Rahimde yara tedavi edilmezse ne olur?

Tedavi edilmezse devamlı enfeksiyon üreten bir kaynak olma özelliğini korur. Kadın devamlı olan akıntıdan şikayet eder. Ayrıca enfeksiyon komşuluk yoluyla rahim içine, tüplere , mesaneye yayılabilir.Çok uzun yıllar ihmal edilen yaralardaki hücrelerde kanser hücresine dönüşüm olabilir.

Rahimde yara kansere yol açar mı?

Rahim ağzı yarası kanserleşir mi Her rahim ağzı yarası kanser olacak diye bir durum yoktur. Rahim ağzı yaralarında mutlaka smear testi yapılmalı.

Rahimdeki yara dondurulduktan sonra neler olur?

İşlem sonrası normal yaşantıda değişiklik gerekmez. Kriyoterapi sonrası 1-2 hafta süreyle şiddetli bir akıntı olabilir. İşlem sırasında adet sancısına benzer kramplar olabilir. İşlem sonrası rahim ağzı kapanabilir.

Kriyoterapi kimlere yapılmaz?

Kriyoterapi yapılmaması gereken durumlar var mıdır?
  • Hamilelik.
  • Küretajda patoloji saptanması
  • Servikal kanala doğru derin olan lezyonlar.
  • Büyük lezyonlar.
  • Aktif servikal enfeksiyon.
  • Tekrarlayan lezyonlar.
  • CIN 2-3 ya da kanser varlığı

Kriyoterapi sonrası nelere dikkat edilmeli?

Kriyoterapi sonrası oluşabilecek şişlik ve sıvı toplanmasının bakımı ve hijyeni çok önemlidir. Uygulama yapılan alanı günde 2-3 kez su ve sabunla yıkayın veya povidon iodin solüsyonuyla temizleyin. Oluşan kabuk kendiliğinden düşecektir ancak yaraya çok yapışık ise günde iki kez antibiyotikli merhem uygulaması gerekir.