Ivriz Hitit Kaya Anıtı nerede?

İçindekiler:

  1. Ivriz Hitit Kaya Anıtı nerede?
  2. Ivriz kaya anıtı kim yaptı?
  3. Ivriz çayı nerede?
  4. Konya Ereğli yakınlarındaki Ivriz kabartmaları Anadoludaki hangi uygarlığa aittir?
  5. Ivriz ve Yazılıkaya nerede?
  6. Tarhundas kimdir?
  7. Yazılıkaya kabartmaları hangi uygarlığa aittir?
  8. Ivriz suyu ne zaman çıkar?
  9. Aksaray Ivriz Şelalesi arası kaç km?
  10. Yazılıkaya kabartmaları hangi şehirde?
  11. Hattuşaş Yazılıkaya nerede?
  12. Ivriz barajı ne zaman yapıldı?
  13. Ivriz nerede?
  14. Ivriz nerenin ilçesi?
  15. Konya merkez Göksu Şelalesi arası kaç km?
  16. Yazılıkaya Açıkhava tapınağı nerede?
  17. Halkapınar kaç köyü var?
  18. Konya Ereğli nereye gidilir?
  19. Eregli Neyi Meşhur?
  20. Hadim Göksu Şelalesi Nasıl Gidilir?

Ivriz Hitit Kaya Anıtı nerede?

İvriz Kaya Anıtı (Hitit Kabartması) Ereğli ilçemizin 17 km. uzağındaki İvriz Köyü'nde bulunmaktadır. Çay başlangıcının biraz ilerisinde, kaya üzerine kabartma olarak (M.Ö.1180-700) Geç Hitit Çağı'nda yapılmıştır.

Ivriz kaya anıtı kim yaptı?

Aramileşmiş, Geç Hitit dönemine ait en önemli sanat yapıtlarındandır. MÖ.727-742 yılları arasında, Kral Varpalavas tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. 4.20 x 4.20 metre ölçülerinde, kaya zemin üzerine, kabartma tekniğiyle yapılmıştır.

Ivriz çayı nerede?

Ereğli'nin en önemli akarsuyu Toros Dağlarının bir parçası olan Bolkar Dağlarından çıkan ve çıktığı köyün adını alan İvriz Çayıdır. Bu çay doğusundaki Delimahmutlu köyünden gelen Delimahmutlu çayı ile birleşerek 83 milyon metreküp su kapasiteli İvriz barajına dökülüyor.

Konya Ereğli yakınlarındaki Ivriz kabartmaları Anadoludaki hangi uygarlığa aittir?

Hititler de buraya bir kaya kabartması yapmış. Hititlerin son yüz yılında yapılan bir kabartma. Hitit kralı ve tanrısı resmedilmiş.

Ivriz ve Yazılıkaya nerede?

Yazılıkaya, Çorum ilinde, Hitit başkenti Hattuşaş (Boğazköy) antik yerleşkesinin 2 km kuzeydoğusunda yer alan, doğal kayalar arasına yapılmış Hitit açık hava tapınağıdır.

Tarhundas kimdir?

Anıt üzerindeki kabartmalarda, fırtına tanrısı Tarhundas ile bölgenin kıralı Warpalawas tasviri bulunuyor. Krala göre daha büyük ölçülerde tasvir edilen Tarhundas, ellerinde başaklar ve üzüm salkımı tutuyor. Böylece Tarhundas'ın aynı zamanda bolluk ve bereket tanrısı olduğu da biliniyor.

Yazılıkaya kabartmaları hangi uygarlığa aittir?

Hitit İmparatorluğu'nun ulusal tapınağı kabul edilen Yazılıkaya'nın, ilk yapım döneminde bir duvarla dış dünyadan soyutlandığı; ikinci evresinin ve Büyük Galeri'deki kabartmaların III.

Ivriz suyu ne zaman çıkar?

Toros Dağları'ndan gelen suyu aynı adı taşıyan İvriz Barajı'na taşıyan çay, dağın derinliklerinden gelen kar suyunun aktığı kaynaktan her yıl mayıs ayı ortalarında akım başlıyor ve ağustos ayı sonlarına kadar devam ediyor.

Aksaray Ivriz Şelalesi arası kaç km?

Aksaray İvriz arası mesafe : 129 kilometre. Aksaray İvriz arası süre : 1 saat 29 dakika. Aşağıdaki bölümlerden Aksaray İvriz arası yol haritasına ulaşabilir, Aksaray noktasından İvriz ulaşım noktasına nasıl gidilir detaylı yol tarifi ve zaman bilgisine erişebilirsiniz.

Yazılıkaya kabartmaları hangi şehirde?

Yazılıkaya, Çorum ilinde, Hitit başkenti Hattuşaş (Boğazköy) antik yerleşkesinin 2 km kuzeydoğusunda yer alan, doğal kayalar arasına yapılmış Hitit açık hava tapınağıdır.

Hattuşaş Yazılıkaya nerede?

Günümüzde Yazılıkaya olarak adlandırılan Hitit İmparatorluğu'nun ulusal tapınağı, Hattuşaş (Boğazköy)'ın 2 kilometre kuzeydoğusunda yer alır. Doğal kaya üzerine yapılmış bir açık hava tapınağıdır.

Ivriz barajı ne zaman yapıldı?

İvriz Barajı, Konya'da, İvriz Çayı üzerinde, sulama ve taşkın kontrolü amacıyla 1981-1984 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 5.915.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 65,00 m., normal su kotunda göl hacmi 80,00 hm³, normal su kotunda göl alanı 4,80 km²'dir.

Ivriz nerede?

İvriz, Konya ilinin Halkapınar ilçesinin İvriz mahallesine bağlı, Ereğli ilçesinin 12 km güneydoğusunda bulunan Demir Çağı arkeolojik sit alanıdır.

Ivriz nerenin ilçesi?

İvriz, Konya ilinin Halkapınar ilçesinin İvriz mahallesine bağlı, Ereğli ilçesinin 12 km güneydoğusunda bulunan Demir Çağı arkeolojik sit alanıdır.

Konya merkez Göksu Şelalesi arası kaç km?

Bu anlamda Konya'dan yola çıktığınızda Göksu Şelalesi'ne ulaşmak için 115 km kat etmeniz gerekir. Şelale Hadim ilçesine ise 23 km uzaklıktadır.

Yazılıkaya Açıkhava tapınağı nerede?

Günümüzde Yazılıkaya olarak adlandırılan Hitit İmparatorluğu'nun ulusal tapınağı, Hattuşaş (Boğazköy)'ın 2 kilometre kuzeydoğusunda yer alır. Doğal kaya üzerine yapılmış bir açık hava tapınağıdır. Bu kült alanının önüne sonradan inşa edilmiş tapınak yapıları üç farklı döneme aittir.

Halkapınar kaç köyü var?

İlçenin rakımı 1100 m civarındadır. Delimahmutlu Çayı kenarında ya da yakınında 12 köy kuruludur. İvriz çayının çıktığı yerde de Aydinkent (İvriz) mahallesi kuruludur.

Konya Ereğli nereye gidilir?

Konya Ereğli Gezilecek Yerler – Gezi Rehberi
  • Kwangjin Parkı / Kore Kardeşlik Parkı ...
  • Yunus Emre Parkı ...
  • Atatürk Kültür Parkı ...
  • Ereğli Müzesi. ...
  • İvriz Kaya Anıtı / Kabartmaları ...
  • Ulu Camii. ...
  • Rüstem Paşa Kervansarayı ...
  • Şifa Hamamı

Eregli Neyi Meşhur?

Ereğli, mutfak açısından oldukça zengin bir bölge. Bu haliyle Ereğli mutfağının ürünlerini burada saymakla bitiremeyiz desek yeridir. Ama en ünlülerinden birkaçını anacak olursak; etli ekmek, çebiç, papara, fırın kebabı, atabaşı çorbası, höşmerim, bamya çorbası, su böreği, sac arası, mevlana böreği ve tirit.

Hadim Göksu Şelalesi Nasıl Gidilir?

Göksu şelalesine Konya Karaman yolu üzerinden gidilmektedir. Buradan Güneysınır istikametinden dümdüz gitmek gerekir. Bozkır ilçesine doğru dümdüz gitmek gerekmektedir. Gürağaç kasabasını da geçtikten sonra soldan şelale yoluna girebilirsiniz.