Meczup diye kime denir?

İçindekiler:

  1. Meczup diye kime denir?
  2. Meczup ne demek Türk Dil Kurumu?
  3. Meksup ne demek?
  4. Müptezel bayan ne demek?
  5. Meczur nedir?
  6. Ihvan nedir kime denir?
  7. Ya Mecnuni ne demek?
  8. Müptezel kime denir?
  9. Müptezel şarkı ne demek?
  10. Sana divaneyim ne demek?
  11. Meczup ne demek Osmanlıca?
  12. Meczub i Salik ne demek?

Meczup diye kime denir?

Meczup, özellikle tasavvufta ve tasavvuf edebiyatında sık sık kullanılan bir sözcüktür. ... Bu kapsamda tasavvufi olarak kısaca Allah tarafından mertebesi artırılmış ve ermiş kimse anlamları taşımaktadır. Bu makamı elde eden kimseler Allah'ın rızasına ve yakınlığına da erişmiş kabul edilmektedir.

Meczup ne demek Türk Dil Kurumu?

Meczup sözcüğünün akıllara gelen ilk anlamı, aklını yitiren kimse demektir. Bir akıl hastalığı olan kimselere meczup denilmektedir. Ancak bu sözcüğün daha soyut bir anlamı da bulunmaktadır. Buna göre meczup, Allah aşkı ile kendisinden geçmiş olan kimse demektir.

Meksup ne demek?

1.Tanrı aşkıyla aklını yitirmiş kimse. 2.Aklını yitirmiş, deli, sapık.

Müptezel bayan ne demek?

Müptezel bayan kelimesinin anlamı, argoda kullanılan uyuşturucu satıcısı veya uyuşturucuya bağımlı kişi olarak ifade edilebilir.

Meczur nedir?

Bir akıl hastalığı olan kimselere meczup denilmektedir. Buna göre meczup, Allah aşkı ile kendisinden geçmiş olan kimse demektir. Yani dünyadan el etek çekmiş, tüm varlığını Allah'a adamış kişiler meczup olarak anılmaktadır.

Ihvan nedir kime denir?

Mısır'da kurulan ve bazı Ortadoğu İslâm ülkelerinde de faaliyet gösteren dinî-siyasî bir teşkilât ve hareket. İhvanın kelime anlamı: Yakın arkadaşlar, samimî dostlar, kardeşler. Bir topluluğa, tarikata vb. mensup olanlar anlamlarına gelmektedir.

Ya Mecnuni ne demek?

Cünun, delirmek ve çıldırmak anlamına gelirken, Mecnun da aşkından deliye dönmüş olan kimse demektir. Fuzuli tarafından kaleme alınan Leyla ile Mecnun mesnevisinde, Mecnun, ilahi aşkı ve ahiret özlemini simgeler.

Müptezel kime denir?

Müptezelin bir başka anlamı ise çokluğundan dolayı değerini yitiren, değersizdir. Yani müptezel kime denir? Müptezel, saygınlığını yitirmiş, benzeri çok fazla olduğundan ötürü değerini kaybetmiş, saygıdeğer olmayan kişileri tanımlamak için kullanıldığını bilinmektedir.

Müptezel şarkı ne demek?

Müptezel kelimesi, saygınlığını yitirmiş, sıradanlaşmış ve bayağılaşmış anlamları taşımaktadır. Bir diğer anlamı ise; muadilleri sıklıkla bulunduğu için zamanla değerini yitirmiş, seçkinliği ve değerini kaybetmiş anlamları taşır.

Sana divaneyim ne demek?

Divane ne demek anlami? sf. Çılgın, aşırı deli (kimse): “Ben bir deli divaneyim / Aklım dayar olmaz bana” -Yunus Emre.

Meczup ne demek Osmanlıca?

Meczub ne demek Osmanlıca? meczub / meczûb / مجذوب / مَجْذُوبْ Başkasının te'siri ile hareket hâlinde olan. Cezbedilmiş. Aklı gitmiş olan.

Meczub i Salik ne demek?

salik-i meczub / sâlik-i meczûb Tasavvufta cezbesi yâni hak yola çekilmesi sülûkünden sonra olan sâlik.