Basiret ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. Basiret ne anlama gelir?
  2. Basiretli olmak ne demektir?
  3. TDK basiret ne demek?
  4. Basireti bağlamak deyiminin anlamı nedir?
  5. Basiret sahibi nasıl olunur?
  6. Basiret ne demek felsefe?
  7. Tacirin basiretli olma borcu zorunluluğu deyiminden ne anlamalıyız?
  8. Basiret ne demek Osmanlıca?
  9. Sağ görü ne demek?
  10. Vasileti bağlanmak ne demek?
  11. Veryansın etmek deyiminin anlamı nedir?
  12. Kalp gözü açık olan insanlar neleri görür?
  13. Basiret nasıl kazanılır?
  14. Basiretli bir iş adamı gibi hareket etme nedir?
  15. Basiretli davranma yükümlülüğü nedir?
  16. Sağgörü ne demek TDK?
  17. Feraset basiret ne demek?
  18. Feraset ne demek dînî?
  19. Basireti bağlanmak nasıl olur?

Basiret ne anlama gelir?

"Görme, idrak etme, bir şeyin iç yüzüne vâkıf olma, sezgi" gibi anlamlara gelen basîret kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de genel olarak "görme" anlamı yanında özellikle "hakikati keşfetme, doğru yolu tanıma, gerçeği yanlıştan ayırma yeteneği" mânalarında kullanılmış ve bu bakımdan mânevî körlük veya dalâletin zıddı olarak ...

Basiretli olmak ne demektir?

sıf. ve i. Gerçeği kavrayıp anlayan, ileriyi gören ve ona göre davranan (kimse), ileri görüşlü, sağgörülü: Derin bir seziş ve devlet adamı vasfına yakışır basîretli bir görüş kazanmıştı (Sâmiha Ayverdi).

TDK basiret ne demek?

Basiret kelimesinin Türk Dil Kurumunda ki anlamına baktığımızda gerçeği yanılmadan görebilme anlamı olarak çıkmaktadır. Ayrıca TDK'da sağgörü, vizyon ve kavrayış anlamları da belirtilmiştir.

Basireti bağlamak deyiminin anlamı nedir?

Basireti Bağlanmak deyiminin anlamı:Gerçeği göremez, iyi düşünüp kavrayamaz bir duruma düşmek anlamlarına gelen bir deyimdir. Bir durum karşısında karar verip hareket edememek, ne yapacağına karar verememek anlamlarında da kullanılan bir deyimdir.

Basiret sahibi nasıl olunur?

Bu anlamda basiret sahibi olabilmek için önce kalbi temiz tutmak, düşmanlıklardan, dunyevi heveslerden temizlenmek gerekir. Basiret sahibi insan önce kendi kusurlarını görür, ayıplarını bilir ve onlardan kurtulmak için çalışır. "Kalb gözü" denildiği zaman gaye, "şuur" gözüdür.

Basiret ne demek felsefe?

İyi ya da kötü olan şey hakkında doğru düşünebilme yetisi ve bunun sonucuna uygun davranma huyu. Basiret, ahlaka hizmet eden ve erdemin koşulu olan yegâne şeydir.

Tacirin basiretli olma borcu zorunluluğu deyiminden ne anlamalıyız?

TTK m. 18/2: Her tacirin, ticaretine ait bütün faaliyetlerinde basiretli bir iş adamı gibi hareket etmesi gerekir. ... Basiretli bir iş adamı gibi hareket etme deyimi ile kastedilen; tacirin, ticari işletmesi ile ilgili bir faaliyetinde, tedbirli ve öngörülü bir tacirin aynı durumda göstereceği özeni göstermesidir.

Basiret ne demek Osmanlıca?

basiret / basîret / بصيرت / بَص۪يرَتْ Hakikatı kalbiyle hissedip anlama. Kalbde eşyanın hakikatlarını bilen kuvve-i kudsiyye. Ferâset.

Sağ görü ne demek?

birl. i. yeni. Gerçekleri açıkça görebilme yeteneği, basîret.

Vasileti bağlanmak ne demek?

Basireti Bağlanmak Deyiminin Anlamı (TDK) Basireti bağlanmak deyimi kişilerin bir durum karşısında hızlı bir şekilde harekete geçemeyip karar verememesi durumlarında kullanılan bir deyimdir.

Veryansın etmek deyiminin anlamı nedir?

Veryansın etmek, bir deyimdir. Anlamı ise hiç acıma göstermeden, insafsızca, gaddarca ağzına geleni söylemek ve bir kimseye insaf etmeden saldırmak demektir.

Kalp gözü açık olan insanlar neleri görür?

İnsanın kalp gözünün açık olması:Gerçekleri görmesi,çevresindeki olaylardan ve varlıklardan ibret alması,hakkı batıldan,doğruyu yanlıştan,hidayeti dalaletten ayırması, Yüce Yaratıcı'nın varlığına işaret eden delilleri görmesi,hayatını ona göre tanzim etmesi demektir.Ebedi mutluluk mutluluk beklentisi içinde olan insan ...

Basiret nasıl kazanılır?

Tasavvuftaki anlamı ise; eşyanın ve hadiselerin iç yüzünü ve gerçek mahiyetini görmek, olayları kalp gözü ile idrak etmektir. Bu anlamda basiret sahibi olabilmek için önce kalbi temiz tutmak, düşmanlıklardan, dunyevi heveslerden temizlenmek gerekir.

Basiretli bir iş adamı gibi hareket etme nedir?

TTK m. 18/2: Her tacirin, ticaretine ait bütün faaliyetlerinde basiretli bir iş adamı gibi hareket etmesi gerekir. ... Basiretli bir iş adamı gibi hareket etme deyimi ile kastedilen; tacirin, ticari işletmesi ile ilgili bir faaliyetinde, tedbirli ve öngörülü bir tacirin aynı durumda göstereceği özeni göstermesidir.

Basiretli davranma yükümlülüğü nedir?

Bir başka deyişle basiretli iş adamı gibi davranma yükümlülüğü, tacirin işletmesiyle ilgili faaliyetlerinde, kendi yetenek ve imkanlarına göre ondan beklenebilecek özeni değil, aynı ticaret dalında faaliyet gösteren tedbirli ve öngörülü bir tacirden beklenen özeni göstermesi gerekliliğini vurgulamaktadır.

Sağgörü ne demek TDK?

Gerçekleri açıkça görebilme yeteneği, basîret.

Feraset basiret ne demek?

Basiret; zekâ, ilim, doğru görmek ve kavramak anlamlarını taşımaktadır. Ayrıca bir işin iç yüzünü sezgisel olarak hissetmek için kullanılmaktadır. Feraset kelimesi de basiret ile aynı anlamlara gelmektedir. ... Ferasete ise kişinin maddesel olarak gördüğü somut kanıtları zekaya uygun bir biçimde açıklamasıdır.

Feraset ne demek dînî?

Basiret ve feraset kavramları tasavvufta sık sık kullanılmaktadır. Bu kapsamda İslam alimleri, imanı basiret olarak yorumlamaktadır. Basireti açık olanlar, dinin hükümlerine de talip olmaktadır. ... Feraset ise tasavvufta akıl ile maneviyatın birleşimidir.

Basireti bağlanmak nasıl olur?

Basireti bağlanmak deyimi kişilerin bir durum karşısında hızlı bir şekilde harekete geçemeyip karar verememesi durumlarında kullanılan bir deyimdir. Kişi konu ile alakalı kararsız kalır ve hızlı bir şekilde gerçeği göremez ve karar veremez.