İltizam etmek ne demek?

İçindekiler:

  1. İltizam etmek ne demek?
  2. İltizam kelime anlami ne demek?
  3. Intizam ne demek Osmanlıca?
  4. İltizam sistemi ne demek?
  5. İltizam sistemi neden kaldırıldı?
  6. Tarihte intizam ne demek?
  7. Muntazam anlamı ne demek?
  8. Osmanlı'da iltizam sistemini kim kaldırdı?
  9. Muaccele tarih nedir?
  10. Osmanlı Muaccele nedir?
  11. Mukataaların kaydı hayat şartıyla satışına ne ad verilir?
  12. Intizam Osmanlıca ne demek?

İltizam etmek ne demek?

Kayırma, (bir tarafı) tutmak. Gerekli bulma ya da sayma. (tarih) Osmanlı devletinde, mülkiyeti ve tasarrufu devlete ait bazı kaynakların gelirin, bu geliri devlete toptan ödetip daha sonra kendisi tahsil etmek üzere bir kimseye devretme, keseneğe alma.

İltizam kelime anlami ne demek?

Iltizam kelimesi Türkçe'de "1. benimseme, mantıken zorunlu kılma, gerektirme, 2. bir işi üstüne alma" anlamına gelir.

Intizam ne demek Osmanlıca?

Tertib, düzen, düzgünlak ve nizam üzere olmak.

İltizam sistemi ne demek?

İltizam, Osmanlı devlet gelirlerinin bir bölümünün belli bir bedel karşılığında devlet tarafından kişilere devredilerek toplanması yöntemi. Vergiyi toplamayı üstlenen kişiye "mültezim" denirdi.

İltizam sistemi neden kaldırıldı?

İltizam sistemi, Osmanlı Devleti'nde uzun bir zaman devam etmiş bir sistemdir. 2. Mahmut zamanına gelindiğinde ise bu sistem kaldırılmıştır. Kaldırılmasının nedeni ise ilk başlarda kolaylık sağlayan bu sistemin zamanla kontrolden çıkmasıdır.

Tarihte intizam ne demek?

Intizam kelimesi Türkçe'de "düzenli olma, düzen" anlamına gelir. Arapça nẓm kökünden gelen intiẓām إنتظام z "düzenli olma, düzen" sözcüğünden alıntıdır. ... Intizam kelimesi tarihte bilinen ilk kez Sinan Paşa, Tazarrûname (1482) eserinde yer almıştır.

Muntazam anlamı ne demek?

TDK sözlüğüne göre dilimizdeki anlamı "düzgün, düzenli, derli toplu" olan muntazam, Arapça kökenlidir.

Osmanlı'da iltizam sistemini kim kaldırdı?

Osmanlı Devletinde uzun bir süre iltizam sistemi devam etmiştir. Son derece başarılı bir vergi toplama sistemi olan iltizam sistemi sayesinde Osmanlı Devleti'nde önemli bir ekonomik kalkınma da sağlanmıştır. İltizam sistemi Osmanlı Devleti'nde Padişah 2. Mahmut döneminde kaldırılmıştır.

Muaccele tarih nedir?

(ﻣﻌﺠّﻠﻪ) i. (Ar. mu'accel “peşin verilmiş”ten mu'accele) târih. Osmanlı Devleti'nde kirâya verilen devlet ve vakıf mallarının kirâlarından veya iltizam sûretiyle satılan emlâkten peşin olarak alınan para [Taksitle alınanına müeccele denirdi].

Osmanlı Muaccele nedir?

(ﻣﻌﺠّﻠﻪ) i. (Ar. mu'accel “peşin verilmiş”ten mu'accele) târih. Osmanlı Devleti'nde kirâya verilen devlet ve vakıf mallarının kirâlarından veya iltizam sûretiyle satılan emlâkten peşin olarak alınan para [Taksitle alınanına müeccele denirdi].

Mukataaların kaydı hayat şartıyla satışına ne ad verilir?

Malikane usulünde, gelir kaynaklarını işletme hakkı kişilere kayd-ı hayat şartıyla veriliyordu.

Intizam Osmanlıca ne demek?

İltizam, Osmanlı devlet gelirlerinin bir bölümünün belli bir bedel karşılığında devlet tarafından kişilere devredilerek toplanması yöntemi. Vergiyi toplamayı üstlenen kişiye "mültezim" denirdi. Mültezimler bir tür müteahitti.