Akdeniz Anemisi bulaşıcı bir hastalık mıdır?

İçindekiler:

  1. Akdeniz Anemisi bulaşıcı bir hastalık mıdır?
  2. Akdeniz anemisi çocuk sahibi olabilir mi?
  3. Akdeniz anemisi diğer adı nedir?
  4. Akdeniz anemisi olup olmadığı nasıl anlaşılır?
  5. Akdeniz anemisinde hangi kan değerlerine bakılır?
  6. Talasemi hastaligi nasil bir hastaliktir?
  7. Talaseminin zararları nedir?

Akdeniz Anemisi bulaşıcı bir hastalık mıdır?

Yüzde 70-80 oranında başarılı sonuçlar alındığı da biliniyor. Akdeniz anemisi, bulaşıcı değildir. Taşıyıcı anne ve babadan çocuğa genetik aktarım yoluyla geçer. Yani saç rengi, göz rengi gibi anne ve babadan aktarılan genetik bir özelliktir.

Akdeniz anemisi çocuk sahibi olabilir mi?

· Akdeniz anemisi hastası olan bir birey, sağlıklı bir kişi ile evlenirse doğacak çocuklar sağlıklı taşıyıcılar olur. · İki talasemi taşıyıcı evlenirse, doğacak çocuklar yüzde 50 ihtimalle taşıyıcısı, yüzde 25 ihtimalle hasta, yüzde 25 ihtimalle sağlıklı olur.

Akdeniz anemisi diğer adı nedir?

Akdeniz Anemisi Talasemi, genellikle Akdeniz bölgesinde görülen ve genetik faktörlerle sonraki nesillere geçebilen bir tür kansızlık hastalığıdır. Ülkemizde 1, 4 milyon taşıyıcı ve 4500 civarında talasemi hastası bulunmaktadır.

Akdeniz anemisi olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Akdeniz anemisi, solgunluk ve çabuk yorulma gibi belirtileri nedeniyle demir eksikliğini taklit eder. Bu yüzden kansızlıkla karıştırılan talasemi de, erken çocukluk döneminden itibaren ayrıca şu şikayetler de ortaya çıkar: Cilt renginin aşırı solukluğu. Karaciğer ve dalağın giderek büyümesine bağlı karın şişmesi.

Akdeniz anemisinde hangi kan değerlerine bakılır?

Akdeniz anemisi taşıyıcılığı Gerçekte akdeniz anemisi taşıyıcılığında serum demiri normal veya yüksektir. Tanı, hemoglobin elektroforezi adı verilen test ile konur. Bu testte HbA2 düzeyi %3-7 arasındadır.

Talasemi hastaligi nasil bir hastaliktir?

Talasemi, genellikle Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen, doğacak çocuğa anne ve babasından "Beta Talasemi" geninin geçişi ile oluşan bir çeşit kalıtsal hastalık türüdür. Hemoglobinin yapımındaki bozukluk sonucu ortaya çıkmaktadır. Kandaki alyuvarlar içinde "hem" ve "globin" olmak üzere 2 kısım vardır.

Talaseminin zararları nedir?

Talasemi hastalarında ağır kansızlık dışında sarılık, dalak büyüklüğü, halsizlik, etrafa ilgisizlik, enfeksiyonlara kolay yakalanma, büyüme geriliği, kemiklerde genişleme ve incelme, burun kökü basıklığı, alın ve diğer yüz kemiklerinde çıkıntı ile anormal yüz görünümü ortaya çıkabilir.