Akîka ne demek din?

İçindekiler:

  1. Akîka ne demek din?
  2. Akika kurbanı anlamı nedir?
  3. Akika Kurbanı kimler kesebilir?
  4. Akika kurbanı nedir ve ne zaman kesilir?
  5. Akika kurbanı keserken neler yapılmalı?

Akîka ne demek din?

Yeni doğan çocuğun başındaki saça Arapça'da akīka denir. Akīka kurbanı kesildiği gün çocuğun saçı traş edildiği için kurbana da akîka adı verilmiştir. İslâm öncesi dönemde Araplar arasında akîka kurbanı kesmek âdetti. ... Hanbel ve Şâfiî'ye göre akîka kurbanı kesmek sünnet, Zâhirî mezhebine göre vâciptir.

Akika kurbanı anlamı nedir?

Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana, “akîka” adı verilir. Akîka kurbanı kesmek sünnettir. İbn Abbas'tan (r.a.) rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.s.), Hz.

Akika Kurbanı kimler kesebilir?

Akika kurbanı çocukların babası tarafından kesilebildiği gibi, babanın vekâletini verdiği bir kimse tarafından da kesilebilir. Bir kişi eğer adına kurban kesilememişse, kendisi için de kurban kesebilir. Peygamber Efendimiz'in kendisi ve iki oturunu adına akika kurbanı kestiği rivayet edilir.

Akika kurbanı nedir ve ne zaman kesilir?

"Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana “akika” adı verilir. Hz. ... Hüseyin için akika kurbanı kesmiş (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 21; Nesâî, Akîka, 1), bir hadisinde de “Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akika kurbanı karşılığında bir rehine gibidir.

Akika kurbanı keserken neler yapılmalı?

Kesilen kurbanın kemikleri çocuğun sıhhatli olmasına sebep olsun niyetiyle kırılmayıp eklem yerlerinden sıyrılır ve öylece pişirilir. Sonra bu kemikler bir yere gömülür. Akîka kurbanının etinden bunu tasadduk eden kimsenin yiyebileceği gibi ev halkı da bu etten istifâde eder. Bir kısmı da ihtiyaç sahiplerine dağıtılır.