Fentçi ne demek?

İçindekiler:

  1. Fentçi ne demek?
  2. Fendine uğramak ne demek?
  3. Kadının fendi ne anlama gelir?
  4. Ferdi ne demekdi?
  5. Bent ne anlama gelir?
  6. Fentli ne demek?
  7. Umde ne demek Osmanlıca?
  8. Ferti ne demek?
  9. Istiklal marşı bent ne demek?
  10. Edebiyat bent ne demek?
  11. Umde Arapça ne demek?
  12. Menheci ne demek?
  13. Ferdin ne demek türkçe?
  14. Fert ne demek TDK?
  15. Istiklal marşı nın 3 kıtası nedir?
  16. Bendi çiğnemek ne demek?
  17. Bent ne demek şiirde?
  18. Edebiyatta bent nedir örnek?
  19. Umde ne demek TDK?

Fentçi ne demek?

FENT – FEND (ﻓﻨﺪ) i. (Fars. fend) Hîle, yalan, desîse: “Kadının fendi erkeği yendi.” Siper ardından kahpece cana kıyan, fendi çok, nâmert düşmanla savaşacaksın (Safiye Erol). Aman hanımcığım, sorma, asîde de turşu suyu olmuş, doğrusu bu işin fendine eremedim (Mâlik Aksel). Fend-baz (ﻓﻨﺪ ﺑﺎﺯ) birl. sıf.

Fendine uğramak ne demek?

"Kadının fendi erkeği yendi" sözünde geçen "fent"in anlamı nedir? Kadınlar erkeklerden daha kurnazdır. Kadınlar, çeşitli oyunlarla erkekleri alt ederler. fend : Hile, düzen.

Kadının fendi ne anlama gelir?

Kadının fendi erkeği yendi atasözü genel olarak kadınların erkeklere göre oldukça kurnaz olduklarını anlatmak için kullanılır. Kadınların çeşitli oyunlar ile erkeklere üstünlük sağlayabileceğini ifade eden atasözü oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ferdi ne demekdi?

Bireysel, kişisel, fertle ilgili, şahsi. Istıraplarınızın maddi ve ferdî kısımlarını azaltmak kolay. Tek olan şey. Bir erkek adı.

Bent ne anlama gelir?

Bendimi, elbise, ceket ve abiye gibi kıyafetlerin yen kısmına açılan küçük delik anlamına gelir. Kelimenin bir diğer anlamı ise düğmedir. İstiklal Marşında geçen ''bendimi çiğner aşarım'' dizesinde ise önüme kurulmuş olan tüm engelleri aşar geçerim anlamına gelir.

Fentli ne demek?

halk ağzı. Çok bilmiş, düzenbaz, hîlekâr: Aman kardeş!… Onun gibi fentli karı görmedim (Mahmut Yesâri).

Umde ne demek Osmanlıca?

umde / عمده Prensip, temel fikir. Dostluk. Güvenilecek yer veya kimse. Kavim veya kabilenin muteber ve mu'temedi olan.

Ferti ne demek?

Fert kelimesi Türkçe'de "tek, yalnız, birey" anlamına gelir.

Istiklal marşı bent ne demek?

İstiklal Marşında geçen ''bendimi çiğner aşarım'' dizesinde ise önüme kurulmuş olan tüm engelleri aşar geçerim anlamına gelir. Bent TDK Sözlük Anlamı Nedir? TDK'ya göre bent kelimesinin ilk anlamı nehir ve denizlerin önüne çekilen settir. Kelime aynı zamanda biriyle kurulan bağ anlamına da gelir.

Edebiyat bent ne demek?

Beyit: İki mısradan meydana gelen nâzım parçasına beyit denir. Divan edebiyatında gazel, kaside gibi nazım şekilleri beyitlerden meydana gelir. Bent: Bir şiiri meydana getiren bölümlerden her birine bent denir. Beyit ve dörtlükte dize sayısı bellidir, ancak bentlerde dize sayısı değişebilir.

Umde Arapça ne demek?

Umde kelimesi Türkçe'de "dayanak, temel ilke" anlamına gelir. Arapça ˁmd kökünden gelen ˁumdat عمدة z "dayanak, temel ilke" sözcüğünden alıntıdır. ... Umde kelimesi tarihte bilinen ilk kez Meninski, Thesaurus (1680) eserinde yer almıştır.

Menheci ne demek?

(ﻣﻨﻬﺞ) i. (Ar. nehc “yola girmek, yolu tâkip etmek”ten menhec) Geniş ve işlek yol, açık yol: “Menhec-i sedad: Dürüstlük yolu, doğruluk.”

Ferdin ne demek türkçe?

Fert kelimesi Türkçe'de "tek, yalnız, birey" anlamına gelir. Arapça frd kökünden gelen fard فرد z "tek, yalnız, birey" sözcüğünden alıntıdır.

Fert ne demek TDK?

TDK'ya göre fert, 'doğa içerisinde türü oluşturan tek varlıklardan her bir tanesi' anlamına gelmektedir.

Istiklal marşı nın 3 kıtası nedir?

İSTİKLAL MARŞI 3. KITASI Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım, Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım.

Bendi çiğnemek ne demek?

Bendi çiğnemek ne demek? Istiklal marşımızın 3. kıta, 3. dizesinde bulunan " Bendimi çiğner, aşarım. " ifadesindeki bend, sözlük anlamı olarak bağ anlamına gelmektedir. Şiirde ise esaret anlamı üzerine kullanılmıştır. Dizede geçen, bendimi çiğner, aşarım ifadesi ile esaretten kurtulma anlamı verilmek istenmiştir.

Bent ne demek şiirde?

Bent: Bir şiiri oluşturan bölümlerden her birine bent denilmektedir. Şiirlerdeki beyit ve dörtlükte dize sayısı bellidir, fakat bentlerde dize sayısı değişiklik gösterebilmektedir.

Edebiyatta bent nedir örnek?

İkinin üstünde bütünlük oluşturan dizelere “bent (küme, bölüm)” denir. Ahmet Haşim'e ait olan aşağıdaki “Karanfil” şiiri üçer dizelik iki bentten oluşmuştur.

Umde ne demek TDK?

Umde kelimesi Türkçe'de "dayanak, temel ilke" anlamına gelir. Arapça ˁmd kökünden gelen ˁumdat عمدة z "dayanak, temel ilke" sözcüğünden alıntıdır. ... Umde kelimesi tarihte bilinen ilk kez Meninski, Thesaurus (1680) eserinde yer almıştır.