Bebeğim içe basıyor ne yapmalıyım?

İçindekiler:

  1. Bebeğim içe basıyor ne yapmalıyım?
  2. Bebekler neden içe basarak yürür?
  3. Çocuğun düz taban olduğu nasıl anlaşılır?
  4. Bebekler ayaklarını neden içe basar?
  5. Bebeklerde düz taban için hangi doktora gidilmeli?
  6. Içe basan ayak nedir?
  7. Düz taban olup olmadığı nasıl anlaşılır?
  8. Çocuklarda duz taban nedir?

Bebeğim içe basıyor ne yapmalıyım?

Genellikle tedavi gerekli değildir, içe basma zamanla kendiliğinden düzelebilir. 2 yaş altındaki çocuklarda, çocuk ayağa kalktığında ve yürümeye başlayınca durum düzelir. 2 yas üstü çocuklarda ise tedavi, bazen sadece çocuğun bacaklarını çapraz yaparak oturmasına (W oturuşu) engel olmaktır.

Bebekler neden içe basarak yürür?

İçe doğru atarak yürümenin büyük bir bölümü genetik geçiş göstermektedir. Altta yatan bir sebep yoktur. Genelde ebeveynlerden birinde ya çocukluğunda ya da mevcut durumda bu yürüme şeklinin bulunduğu öğrenilebilir. Bu nedenle muayene sırasında aile bireylerinde bunun olup olmadığının sorgulanması önemlidir.

Çocuğun düz taban olduğu nasıl anlaşılır?

Ayakta dururken topuğun ve ayak kavsinin pozisyonu değerlendirilir. Eğer parmak ucu kalkma ile veya başparmağın yukarı doğru kaldırılması ile ayak kavisi oluşuyorsa; esnek düztabanlık tanısı konulur. Parmak ucu ayakta durma veya başparmağın yukarı kaldırılması ile kavis oluşmuyorsa; sert düztabanlık düşünülmelidir.

Bebekler ayaklarını neden içe basar?

Çocuklarda ayak tabanındaki yağ yastıkçığı gelişimi henüz tamamlanmamış olduğu ve bağlar da halen esnek olduğu için 4 yaşına kadar olan çocuklarda içe basma normal olarak karşılanabilir. 8-10 yaş aralığında ayak şekli oturduğunda genellikle bu görünüm düzelmektedir.

Bebeklerde düz taban için hangi doktora gidilmeli?

Yürümeyen bir çocuğun ayağında eğer gözle görülür bir deformite varsa, yürüyen bir çocukta eğer topuklar aşırı dışa doğru kayıyorsa ve 5-6 yaşından sonra düztabanlıkta hiçbir düzelme olmuyorsa, ayak konusunda tecrübeli bir ortopediste başvurulmalıdır.

Içe basan ayak nedir?

İçe basma terimi sıklıkla düz tabanlık ile anlamsal olarak karışabilmektedir. Çocuklarda yürüme esnasında içe basma olarak tanımlanan durumlarda çocuğun ayaklarının diz veya gövdeye göre içeri dönüş olarak basıyor olması gözlemlenir. Ayağın iç tarafına basarak yürümesi ise düz tabanlık olarak adlandırılmaktadır.

Düz taban olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Ayak izinizin gözükeceği, beton bir kaldırım gibi düz bir yüzeyde yere basın. Geri adım atıp bıraktığınız izi inceleyin. Eğer ayak tabanlarınızın tamamının izi çıkmışsa düztaban olma ihtimaliniz vardır. Birçok küçük çocukta düz taban bulunabilir, buna esnek düztaban adı verilir.

Çocuklarda duz taban nedir?

Henüz yürümeye başlamamış çocuklarda ayak tabanındaki yağ dokusu çocuğun ayak tabanına düz bir görünüm verir. Çocuk yürümeye başladığında bu yağ dokusu eridiğinden taban kavsi ortaya çıkar. Bu ayaklar herhangi bir tedavi gerektirmezler. Tüm bebekler düztaban olarak doğarlar ve yaşamın ilk üç yılında bunu sürdürürler.