Iyi ki doğdun nasıl yazılır TDK?

İçindekiler:

  1. Iyi ki doğdun nasıl yazılır TDK?
  2. Iyiki ayrı mı bitişik mi?
  3. Iyi ki doğdun ayrı mı yazılır birleşik mi?
  4. Ki hangi durumlarda ayrı yazılır?
  5. Ki ye ler eki gelirse ne olur?
  6. Bir de nasıl yazilir TDK?

Iyi ki doğdun nasıl yazılır TDK?

İyi ki doğdun cümlesi birçok kişi tarafından birleşik olarak yazılmaktadır. Ancak bu sık yapılan yazım yanlışlarından bir tanesidir. TDK'ya göre cümlenin doğru yazılışı 'iyi ki doğdun' olarak yazılmaktadır. İYİ Kİ DOĞDUN NASIL YAZILIR?

Iyiki ayrı mı bitişik mi?

Bu kelimenin iyiki, iyi ki olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı iyi ki şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.

Iyi ki doğdun ayrı mı yazılır birleşik mi?

TDK'ya göre cümlenin doğru yazılışı şu şekildedir. Cümlenin ''İyiki doğdun'' şeklinde yazılması ise hatalıdır. Çünkü bu cümlede ''ki'' ek olarak değil bağlaç olarak kullanılmıştır. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre tüm bağlaçlar ayrı yazılır.

Ki hangi durumlarda ayrı yazılır?

Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.

Ki ye ler eki gelirse ne olur?

Sonunda 'ki' olan (ki'nin bitişik yazıldığı) sözcüğe '-ler' eki getirdiğinizde, yani çoğul yaptığınızda cümlenin anlamı bozulmaz. Bunun için 'ki'yi 'kiler' olarak değiştirin ve cümleyi tekrar okuyun. Eğer cümle anlamsız hale gelmiyorsa, 'ki' bitişik yazılır.

Bir de nasıl yazilir TDK?

Bir de mi?” yoksa “Birde mi?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Birde şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Bir de şeklinde olmalıdır.