Tiroid bezi neden şişer?

İçindekiler:

  1. Tiroid bezi neden şişer?
  2. Tiroid düzelir mi?
  3. Tiroid bezi çalışmazsa ne olur?
  4. Tiroid hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

Tiroid bezi neden şişer?

Tiroid bezi iltihabı neden ortaya çıkıyor? Sık olarak görülen bu hastalığın tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Stres, soğuk, geçirilen gribal enfeksiyonlar ve aşırı yorgunluk hastalığı tetikleyebilir. Mevsimsel dağılım gösteren bu hastalık, daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür.

Tiroid düzelir mi?

Vücutta T4 hormonu yetersiz olduğunda dışarıdan verilen ilaç tedavisiyle bu eksiklik giderilir. Ancak hipotiroidi geçici değil, ömür boyu tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tiroid ilacına başladıktan 2 hafta sonra şikayetlerde düzelme başlar.

Tiroid bezi çalışmazsa ne olur?

En belirgin belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, hareketlerde yavaşlama, saç dökülmesi, ciltte kuruluk, göz çevresinde ve ayaklarda ödem, unutkanlık, konsantre olamama, sürekli uyku hali, kabızlık, gebe kalamama ve cinsel isteksizlik gibi sorunlar sayılabilir.

Tiroid hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

Yaşam boyu süren hipotiroidi tedavi edilmezse tiroit eksikliğine bağlı gelişen metabolik sorunların devam etmesi sonucunda, kalpte büyüme, kalp yetmezliği, pıhtı oluşumu, hipertansiyon ve damar sertliği gibi ölümcül tablolar ortaya çıkabilir.