Antrepo nedir ve çeşitleri?

İçindekiler:

  1. Antrepo nedir ve çeşitleri?
  2. Kaç çeşit antrepo vardır?
  3. Antrepo hangi dil?
  4. Depo ve antrepo arasındaki fark nedir?
  5. Antrepo nedir neden kullanılır?
  6. Antrepolar kaça ayrılır?
  7. Antrepolar kime bağlı?
  8. Gümrüklü antrepo işletmesine izin verilen kişi kimdir?
  9. Gümrük antrepo rejimi nedir?
  10. Ardiye antrepo ne demek?
  11. Antrepo ve depolama nedir?
  12. Antrepo depo türü nedir?
  13. Antrepo Bankası Nedir?
  14. Gümrük antrepo rejimi hangi eşyalara uygulanır?
  15. Genel antrepolar nelerdir?
  16. Gümrüklü antrepo nedir?
  17. Antrepo beyannamesini kim verir?
  18. Antrepo işleticisi kimdir?
  19. Antrepo beyannamesini kim düzenler?
  20. Antrepo beyannamesi ne demek?

Antrepo nedir ve çeşitleri?

Antrepolar; gümrük gözetimi altında bulunan eşyanın veya izin verildiği durumlarda ihraç eşyasının konulduğu genel ve özel antrepolar olmak üzere ikiye ayrılır: Genel Antrepo: Eşyanın konulması için herkes tarafından kullanılabilen gümrük antrepolarıdır. ... Antrepo işletmecisi sadece antrepoyu kiralar.

Kaç çeşit antrepo vardır?

Kaç çeşit gümrük antreposu vardır? Gümrük antrepoları, genel veya özel antrepolar olmak üzere ikiye ayrılır. Genel antrepolar, eşyanın konulması için herkes tarafından kullanılabilen; özel antrepolar ise, yalnız antrepo işleticisine ait eşyanın konulması amacıyla kurulan antrepolardır.

Antrepo hangi dil?

Antrepo kelimesi Fransızca kökenlidir. - Avrupalılar, Boğaziçi'nin böyle depo ve antrepolarla örülmesinden şikâyet ediyorlar.

Depo ve antrepo arasındaki fark nedir?

Depo ve Antrepo Arasındaki Farklar Antrepolarda eşyalar ile ilgili bir vakit sınırlaması yoktur. ... Ancak geçici depolarda tutulan ürünler gümrük işlemleri düzenlenene kadar bekletilir. Antrepolardaki ürünlere elleçleme işlemi uygulanırken depolarda tutulan eşyalara bu işlem sınırlı ölçüde uygulanmaktadır.

Antrepo nedir neden kullanılır?

Antrepo, gümrük vergisine konu olup da henüz vergi ve resimleri ödenmemiş malların korunduğu, gerekiyorsa küçük tamamlayıcı işlemlerin yapıldığı gümrük binalarına yakın olan bir tür depodur.

Antrepolar kaça ayrılır?

Antrepolar kaça ayrılır: Antrepolar genel ve özel antrepo olarak üzere ikiye ayrılır. Genel antreponun özellikleri: Eşyanın konulması için herkes tarafından kullanılabilen gümrük antrepolardır.

Antrepolar kime bağlı?

Daha önce Maliye Bakanlığı'na bağlı iken 2008 yılında TASİŞ'in (Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ün) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlanması üzerine, TASİŞ tarafından işletilen antrepolar F Tipi Antrepo olarak tanımlanmıştır.

Gümrüklü antrepo işletmesine izin verilen kişi kimdir?

Antrepo işleticisi, gümrük antreposu işletmesine izin verilen kişidir. Kullanıcı, eşyanın antrepo rejimi beyanında bulunan kişi veya bu kişinin hak ve yükümlülüklerinin devredildiği kişidir.

Gümrük antrepo rejimi nedir?

Antrepo rejimi, eşyanın antrepoya gümrük mevzuatında düzenlenen şekilde konulması halinde süresiz kalabildiği ve eşyanın antrepoda kaldığı süre içerisinde eşyaya terettüp eden vergilerin ödenmediği bir gümrük rejimidir.

Ardiye antrepo ne demek?

Yanıcı / Parlayıcı maddeler, bunlar için özel yangın ve korunma düzeneği kurulmuş genel ve özel antrepolarda depolanır. Ticaret eşyasını saklamaya yarayan yere denir(depo). Ayrıca; böyle bir yerde saklanan eşya için ödenen ücrete de “ardiye” denilmektedir.

Antrepo ve depolama nedir?

Antrepo, gümrük vergisine konu olup da henüz vergi ve resimleri ödenmemiş malların korunduğu, gerekiyorsa küçük tamamlayıcı işlemlerin yapıldığı gümrük binalarına yakın olan bir tür depodur.

Antrepo depo türü nedir?

Antrepo Çeşitleri Genel antrepolar olarak tanımlanır. A tipi antrepolarda işletmeci, depolanan tüm malların güvenliğinden mesuldür. F tipi antrepolar gümrük müdürlükleri tarafından işletilen geçici antrepolardır. C, D ve E tipi antrepolar ise özel antrepolardır.

Antrepo Bankası Nedir?

İhracatçı firmalar bazı ihracat yüklemelerinde alıcı olarak alıcı firmanın bankasını göstererek mallarını banka adına gönderirler. Bu yüklemelerde orijinal ATR, fatura ve alıcının düzenlenerek kendisine gönderilmesini istediği tüm evraklar mal beraberi değil bankalar aracılığı ile gönderilir.

Gümrük antrepo rejimi hangi eşyalara uygulanır?

Gümrük antrepolarına, serbest dolaşıma girmemiş eşya ile ihracata bağlı önlemlerden yararlanabilen her türlü eşya konulabilir. Ancak gümrük idaresince mevzuat ve uygulamaları doğrultusunda antrepolara konulacak eşya ile ilgili kısıtlamalar ve sınırlamalar getirilebilir.

Genel antrepolar nelerdir?

Genel Antrepo, eşyanın konulması için herkes tarafından kullanılabilen gümrük antrepolarıdır. Özel Antrepolar, yalnız antrepo işleticisine ait eşyanın konulması amacıyla kurulan gümrük antrepolarını ifade eder.

Gümrüklü antrepo nedir?

Gümrük antreposu, gümrük gözetimi altında bulunan eşyanın konulduğu belirli şartları taşıyan açık veya kapalı yerlerdir.

Antrepo beyannamesini kim verir?

Kullanıcı tarafından antrepo beyannamesi tescil edilir. Gümrük idaresi tarafından beyanname kabul edilir. Gümrük memuru ve yetkilendirilmiş gümrük müşavirince antrepoya giriş işlemleri yapılır. Gümrük idaresi tarafından yapılan muayene sonucunda beyana uygun sonuç alınırsa antrepo beyannamesinin işlemleri tamamlanır.

Antrepo işleticisi kimdir?

Antrepo işleticisi; gümrük antreposunda bulunduğu süre içerisinde eşyanın gümrük gözetimi altında bulunmasını sağlamaktan, gümrük antrepo rejimi kapsamında eşyanın muhafaza edilmesiyle ilgili yükümlülükleri yerine getirmekten ve izinde belirtilen özel şartlara uymaktan sorumludur.

Antrepo beyannamesini kim düzenler?

Gümrük Birliği'ne girildikten sonra mevzuatın ve belgelerin uyumlaştırılması çerçevesinde "Tek Tip Gümrük Beyannamesi" kullanımı getirilmiştir. Gümrük Beyannamesi doğrudan doğruya mal sahipleri ile kanuni mümessilleri veya vekilleri tarafından düzenlenmektedir.

Antrepo beyannamesi ne demek?

Eşyanın antrepoya alınması için gümrük beyanında bulunmanız gerekir. Bu çerçevede vereceğiniz gümrük beyannamesine “antrepo beyannamesi” denir. ... Antrepodaki eşyanın eşyanın buradan çıkarılması, ancak antrepo rejimini sona erdiren yeni bir gümrükçe onaylanmış başka bir işlem veya kullanıma tabi tutulması ile mümkün olur.