Tetanoz kesin öldürür mü?

İçindekiler:

  1. Tetanoz kesin öldürür mü?
  2. Tetanozun tedavisi var mı?
  3. Tetanozun belirtileri ne zaman ortaya çıkar?
  4. Tetanoz aşısının süresi ne kadar?
  5. Tetanoz ne zaman yapılır?

Tetanoz kesin öldürür mü?

Halk arasında kazıklı humma olarak da bilinen tetanos aşı koruması olmadığı takdirde ölümcül olabilen bakteriyel bir hastalıktır.

Tetanozun tedavisi var mı?

Tetanoz hastalığı insandan insana bulaşmaz. Tetanoz mikrobun toprak, toz, hayvan dışkılarıyla bulaşmış yaralanmalar sonrası bulaşır ve oluşturduğu zehiriyle sinir sistemine geçer, kas felçlerine yol açarak ölümcül sonuçlara neden olur. Hastalık bulaştıktan sonra tedavisi zordur ve ölüm oranı yüksektir.

Tetanozun belirtileri ne zaman ortaya çıkar?

Tetanosun belirtileri genel olarak ilk enfeksiyondan yaklaşık şekilde 7 ile 10 gün sonra meydana gelir. Fakat bu 4 günle 2 hafta içerisinde de değişebilir. Kimi vaziyetlerde ise aylarca sürebilmektedir. Belirtilerin geç bir şekilde meydana gelmesi enfeksiyonların ciddi olmasına işaret etmektedir.

Tetanoz aşısının süresi ne kadar?

- Tek doz ile tetanoz aşısının koruyuculuk süresi bulunamaz. - 2. doz tetanoz aşısı ise 1 ila 3 yıl arasında koruma sağlar. - 3. doz tetanoz aşısı 5 yıla kadar koruma imkanı verir. - 4. doz yapılacak aşı ise 10 yıl kadar koruma imkanı sağlar.

Tetanoz ne zaman yapılır?

Ülkemizde bebeklere tetanoz aşısı 2., 4. ve 6. ayda beşli karma aşısı içerisinde rutin olarak yapılmaktadır. 18. ayın sonunda da pekiştirme aşısı vurulur, 4-6 yaşlar arasında tekrar pekiştirme dozu yapılması tavsiye edilir. Bu aşılardan sonra 11-12 yaşlar arasında ve 10 senede bir tetanoz aşısı yapılır.