Hoşgörüde deniz gibi ol ne anlama geliyor?

İçindekiler:

  1. Hoşgörüde deniz gibi ol ne anlama geliyor?
  2. Güneş gibi ol şefkatte merhamette ne demek?
  3. Başkasının kusurunu örtmede gece gibi ol ne demek?
  4. Tevazuda toprak gibi ol ne demek?
  5. Cömertlikte akarsu gibi ol ne demek?
  6. Yoluna toprak olmak ne demek?
  7. Toprak olmak ne demek Alevi?
  8. Tevazu ne anlama gelir?
  9. Izzet ne demektir ne anlama gelir?
  10. Izzet ne demek Osmanlıca?
  11. Izzet ne demek TDK?
  12. VEŞ ne demek Osmanlıca?
  13. Osmanlıca ne anlama gelir?
  14. Giryan ne anlama geliyor?
  15. Dide giryan ne demek?
  16. Yerde tevazu ne demek?
  17. Tevazu ne demek örnekleri?
  18. Mütevazi insan ne demek?

Hoşgörüde deniz gibi ol ne anlama geliyor?

Hoşgörü kavramının kısaca anlamı; bilmediğimiz, tanımadığımız bir kişiye karşı müsamaha göstermek, tahammül etmek ve ona katlanmak gibi çeşitli anlamlara gelmektedir. Bu nedenle, Mevlana Celaleddin Rumi Hazretleri ''Hoşgörülükte Deniz Gibi Ol'' ifadesini kullanmıştır.

Güneş gibi ol şefkatte merhamette ne demek?

ve merhamette güneş gibi ol derken kastedilen şey güneşin soğuk havaları yumuşatan, insanın içini ısıtan, etrafı aydınlatan etkisidir. Çünkü şefkat ve merhamette insanda böyle bir etki yaratır.

Başkasının kusurunu örtmede gece gibi ol ne demek?

Cevabınız; -Gece her şeyi saklar ve örter, iyi şeyleri de kötü şeyleri de işte bu yüzden kötülükler hep gece vakitleri yapılır çünkü gece karanlıktır ve içinde karanlık, kötü şeyler bulundurur.

Tevazuda toprak gibi ol ne demek?

Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol: Nasıl ki toprak verdiği yiyeceklere ve barındığı canlılara karşı büyüklenmiyor, alçak gönüllü oluyorsa bizlerde insanlara karşı başa kalkmamalı, alçak gönüllü olmalıyız.

Cömertlikte akarsu gibi ol ne demek?

Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol derken, akarsu akışının sürekliliği, gür olması, insanlık için bir imkan ve kolaylık oluşturmasına benzetilen cömertlik ve yardımlaşma, insanlık için gerekli olan erdemlerdir. Cömert olmak, karşılıksız vermektir. Doğada su kaynakları bakımından cömerttir.

Yoluna toprak olmak ne demek?

deyiminin anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri: 1. Ölümünün üzerinden çok zaman geçtiği için artık çürümüş olmak, toprağa karışmış olmak. 2. Ölmek.

Toprak olmak ne demek Alevi?

1. Toprak (tûrab) olma. Herkesin “ayak toprağı” anlamında alçak gönüllü olmak, Tanrı'dan gelen her şeyi gönül hoşluğuyla karşılamak, Tanrı'nın hoşnutluğunu, onayını kazanmak, kendini yol kurallarına bırakmak ve teslimiyete ermektir.

Tevazu ne anlama gelir?

Alçakgönüllülük anlamına gelen tevazu kelimesi yüzyıllardan bu yana kullanılan bir kelimedir. Alçakgönüllülük sizi diğerlerinden daha iyi veya daha yüksek olduğunu görmediğinizde ortaya çıkar.

Izzet ne demektir ne anlama gelir?

Sözlükte "güçlü ve üstün olmak, galip gelmek, saygın olmak" gibi mânalara gelen izz kökünden isim olan izzet bu anlamları yanında bir kimsenin başkaları karşısında bedensel, psikolojik, ekonomik, sosyal statü vb. yönlerden güçlü, etkin ve saygın olması, baskı altına alınamaz bir konumda bulunması durumunu da ifade eder ...

Izzet ne demek Osmanlıca?

izzet ::: (a. i.) : 1) değer, kıymet; yücelik, ululuk. 2) kuvvet, kudret. 3) hürmet, saygı; ikram, îzâz. 4) erkek adı.

Izzet ne demek TDK?

İzzet Nedir Anlamı ? ( Büyüklük, yücelik, ululuk.

VEŞ ne demek Osmanlıca?

veş ~ وش veş ::: (f. e.) : gibi mânâsını verenbir benzetme edatı, (bkz. : mânend). Bülbül-veş : bülbül gibi. Deryâ-veş : deniz gibi.

Osmanlıca ne anlama gelir?

Osmanlıca, Türkçenin Kuran alfabesi ile yazılmış şeklidir. Yani esasen yazı dilidir.

Giryan ne anlama geliyor?

(ﮔﺮﻳﺎﻥ) sıf. (Fars. giristen “ağlamak”tan giryān) Ağlayan, ağlayıcı: Sen demişsin kim kimin derdiyle giryandır Nedîm / Hey mürüvvetsiz senin derdinle giryân oldu hep (Nedim'den).

Dide giryan ne demek?

dide giryan / dîde giryân (Gözü) yaşlı, ağlayan.

Yerde tevazu ne demek?

Tevazu göstermek: Kibirden ve buna benzer diğer duygulardan uzak kalarak, kendini diğer insanlardan değerli görmemek. Tevazu sahibi olmak: Kendisinde bulunan maddi ve manevi değerlerden yoksun olan kişilere karşı haksızlık yapmama, mevki ya da mal varlığı ile kendini diğerleri ile kıyaslamama.

Tevazu ne demek örnekleri?

Affedici olmak, cömert olmak, kötülüğe karşılık vermemek ve fedakar olmak bu kavramın diğer getirileri arasında yer alır. Tevazu göstermek ve tevazu sahibi olmak terimleri de bu kelime kapsamında kullanılır. Alçakgönüllülük, ön yargısız olmadan, kendi seviyesindeki herkesle başa çıkabilir.

Mütevazi insan ne demek?

MÜTEVAZI NEDİR? Mütevazı kelimesinin sözlük anlamı 'alçak gönüllü' ya da 'gösterişsiz' olarak dile getirilir. ... Kendisiyle ya da yaptığı şeylerle övünmeyi sevmeyen, gösteriş yapmayan ve alçak gönüllü kişiler için mütevazı kelimesi kullanılmaktadır.