Bedesten anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Bedesten anlamı nedir?
  2. Bedesten nedir TDK?
  3. Osmanlı Devleti'nde bedesten nedir?
  4. Istanbulda kaç bedesten var?
  5. Tarihte Bedesten ne demek?
  6. Bargah nedir ne demek?
  7. Yurtluk ne anlama gelir?
  8. Osmanlı Devleti Kervansaray bedesten gibi kurumları neden inşa ettirmiştir?
  9. Han ve bedesten ne demek?
  10. Eskiden kapalı çarşılara ne ad verilirdi?
  11. Arasta ne demek tarih?
  12. Araste ne demek?
  13. Bargah ne demek Osmanlıca?
  14. Bargah ne demek TDK?
  15. Osmanlı Devletinde yurtluk ne demek?
  16. Yurtluk arazi nedir?

Bedesten anlamı nedir?

Bedesten, Farsça kökenli bir kelime olup, değerli malların satılması için inşa edilmiş, kubbelerle örtülü ve genellikle dikdörtgen planlı büyük yapılara verilen addır.

Bedesten nedir TDK?

Türk Dil kurumuna göre bedesten kapalı çarşı anlamına gelmektedir.

Osmanlı Devleti'nde bedesten nedir?

6 Bedesten kelimesi, bezzazistan veya bezistan kelimelerinden türemiş olup, değerli bezlerin satıldığı yer anlamında kullanılmıştır. ... Gaziantep'te bulunan bedesteni de kapalı çarşı-arasta olarak görmektedir.

Istanbulda kaç bedesten var?

İstanbul, Osmanlı Devleti'nin payitaht merkezi olarak bedesteni en büyük olan şehir konumundadır. Hatta İstanbul, sahip olduğu Cevahir, Sandal ve Galata bedestenleri ile ticari anlamda üç bedestene sahip olan yegâne merkez konumundadır.

Tarihte Bedesten ne demek?

Osmanlıda, kumaş, mücevher ve çeşitli kıymetli eşyaların alım satımının yapıldığı, eşit büyüklükte kubbelerle örtülü, bir çeşit kapalı çarşı olup bu yapıların ilk örneklerine 13. yüzyıl başlarında Anadolu'da rastlanmıştır. Bedestenler zamanlarında önemli birer iktisadi kuruluştu.

Bargah nedir ne demek?

Farsça bâr ve gâh kelimelerinden oluşan bu tabir sözlükte "izinle girilen yer" demektir. Terim olarak "sultanın oturduğu saray" anlamında olup aynı mânada dergâh kelimesi de kullanılmıştır. Kaynaklarda bu iki kelime bazan ayrı ayrı, bazan da birlikte geçmektedir.

Yurtluk ne anlama gelir?

Yurtluk, derebeylik düzeninde bir beyin, kendi üstünde yer alan başka bir beye (ya da egemen güce) bağlılığı kabul etme ve belirli hizmetler yapma karşılığında iyesi olabildiği bir toprak parçası. ... Genellikle verilen toprak ya da gelir irat eden gayrı menkul olur.

Osmanlı Devleti Kervansaray bedesten gibi kurumları neden inşa ettirmiştir?

Cevap: Ticari faaliyetlerin emniyet içinde ve daha çok gelişmesi açısından kervansaray, bedesten gibi kurumları inşa ettirmiştir.

Han ve bedesten ne demek?

Bugün bedesten kelimesi çarşı, hatta Batı dillerinde pazar ile karıştırılmakta, bazan han ve hatta kervansaray da bedesten ile aynı şey sanılmaktadır. Çarşı alışverişin yapıldığı, iki tarafında dükkânların sıralandığı bir veya birkaç sokaktan meydana gelmiştir.

Eskiden kapalı çarşılara ne ad verilirdi?

Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen Kapalı Çarşı, üzeri dam ve kubbelerle örtülü dükkanların çevrelendiği tarihi bir alışveriş meydanıdır. Tarihteki adı “Çarşu-yı Kebir” olan büyük alanın çekirdeğini iki bedesten oluşturur.

Arasta ne demek tarih?

Arasta, çarşılarda aynı ürünü satan dükkânların bulunduğu bölüme verilen ad.

Araste ne demek?

(ﺁﺭﺍﺳﺘﻪ) sıf. (Fars. ārāsten “süslemek”ten ārāste > āreste) Süslü, süslenmiş, bezenmiş: Ârâste envâ-ı maârifle vücûdu (Nef'î).

Bargah ne demek Osmanlıca?

bargah / bargâh / bârgâh / بارگاه İzinle girilebilecek yüce makam.

Bargah ne demek TDK?

İçine izinle girilen yer, otağ, yüksek divan.

Osmanlı Devletinde yurtluk ne demek?

Yurtluk herhangi bir yerin gelirinin hayatta olduğu sürece bir kimseye verilmesidir. Ocaklık : Bu hakka sahip olanlar, öldüklerinde miras hakkı söz konusu olan topraklar idi. Kale muhafızlarına ve tersane giderlerine ayrılmıştır. Mukataa : Gelirleri doğrudan hazineye ayrılan topraklardı.

Yurtluk arazi nedir?

Yurtluk arazi: Herhangi bir yerin gelirinin bırakılmasıdır. Tımardan farkı, kayd-ı hayat şartı ile verilmesidir. Yurtluk sahibi ölünce toprağı devletçe geri alınırdı.