D vitamini için ne yemeliyiz?

İçindekiler:

  1. D vitamini için ne yemeliyiz?
  2. D vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açıyor?
  3. D vitamini eksikliği olan ne yemeli?
  4. D vitamini eksik olursa ne olur?
  5. Vücut neden D vitamini üretmez?
  6. De vitaminine ne iyi gelir?

D vitamini için ne yemeliyiz?

D vitamini balık özellikle ton balığı, süt, yumurta, tahıllı gıdalar ve mantarda bulunur. Yine peynir, tereyağı, yoğurt, kefir D vitamini içeren gıdalardır. Beslenme yoluyla alınan D vitamini karaciğer ve böbreklerde aktif hale getirilir ve etkisini aktif formuyla gösterir.

D vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açıyor?

Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur. Çocuklarda ise raşitizm adı verilen rahatsızlığa yol açar.

D vitamini eksikliği olan ne yemeli?

-Yumurta, balık yağı, patates, karaciğer, maydanoz, mantar, yulaf gibi gıdalar en doğal hallerinde fazla işlem görmeden tüketildiklerinde D vitamini eksikliğinde kullanılmaktadır.

D vitamini eksik olursa ne olur?

D vitamini eksikliğinde, kaslarda güçsüzlük, sık düşme, kramp ve yaygın vücut ağrıları görülebilir.D vitaminin eksikliği bir çok hastalığa yol açabilir. Bunlardan belli başlıları yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, kemik erimesi, romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır.

Vücut neden D vitamini üretmez?

D vitamini eksikliğinin en önemli nedeni, vücudun güneşten alınan UVB ışınlarına yeterince maruz kalmamasıdır. Vücut güneşten aldığı D vitaminini başka hiçbir yolla alamaz.

De vitaminine ne iyi gelir?

Somon, sardalya, ton, uskumru gibi yağlı balıklar D vitamini açısından iyi bir kaynak. Toprakta kendiliğinden çıkmış ve güneş görmüş mantarlar (kültür mantarı D vitamini içermiyor) günlük D vitamini ihtiyacınızın küçük bir kısmını karşılamanıza yardımcı olabilir.