Kortizonun yan etkileri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Kortizonun yan etkileri nelerdir?
  2. Kortizon alındığında ne yemeliyiz?
  3. Kortizonun yan etkileri ne kadar sürer?
  4. Kortizon iğnesi nasıl yapılır?
  5. Kortizon kullanırken kahve içilir mı?
  6. Kortizonla tuz yersek ne olur?
  7. Prednolün yan etkileri ne zaman geçer?
  8. Kortizon psikolojiyi bozar mı?
  9. Kortizon birden kesilir mi?

Kortizonun yan etkileri nelerdir?

Uzun süreli kortizon tedavisi katarakt gelişimine neden olabilir. •Kortizonun vücutta su ve tuz tutar.Dolayısıyla özellikle böbrek, kalp yetmezliği ve hipertansiyon gibi hastalıklara sahip kişilerde önemli sorunlara neden olabilir. •Kortizonun böbrekler üzerindeki potasyumu atma özelliği de vardır.

Kortizon alındığında ne yemeliyiz?

Kortizon kullanan kişiler düzenli biçimde kemik mineral yoğunluğu ölçümü yaptırmalı ve kalsiyum açısından zengin beslenmelidirler. Süt, yoğurt, peynir (tuzsuz), yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, kuru baklagiller, fındık ve küçük balıklar zengin kalsiyum kaynaklarıdır.

Kortizonun yan etkileri ne kadar sürer?

Kortizonun en sık gözlenen yan etkileri Kortizon kullanımı sırasında görülen yan etkiler hafif olduğu müddetçe genelde bir iki gün ya da hafta içerisinde kaybolur. Daha şiddetli veya ısrarcı olan durumlarda doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Kortizon iğnesi nasıl yapılır?

Kortizon İğnesi Nasıl Yapılır? Kortizon çoğunlukla bir lokal anestezik ile karıştırılarak uygulanır. Lokal anestezik hızlı etkili bir ağrı kesicidir, sinir uçlarını uyuşturur. Böylece iğne yapıldıktan birkaç dakika sonra ağrı kesici etki başlar.

Kortizon kullanırken kahve içilir mı?

Tuz alımının sınırlandırılması ve bazı durumlarda tamamen engellenmesi önem taşır. Ayrıca kahvenin azaltılmasında da fayda vardır, çünkü kortizonlu ilaçlarla birlikte tüketilen kahve çarpıntı ve uykusuzluğa neden olur.

Kortizonla tuz yersek ne olur?

Kortizon kullanıyorsanız tuz tüketimini azaltmalısınız çünkü kortizon böbreklerden tuzun geri emilimini arttırır. Kortizonun yüksek tansiyona neden olmasının başlıca nedeni budur. Fakat kortizonun böbrek üzerinde yalnız tuz tutma etkisi yoktur. Bir de potasyum atma etkisi vardır.

Prednolün yan etkileri ne zaman geçer?

Prednol yan etkileri ve zararları Bu yan etkiler hafif seyrettiğinde birkaç gün veya birkaç hafta içinde kaybolabilirler. Ancak şiddetliyse ve geçmiyorsa doktorunuza danışın.

Kortizon psikolojiyi bozar mı?

Kortizonlar; Yüksek dozda, uzun bir müddet kullanıldıklarında olabildiğince fazla sayıda ve ciddi yan etkiler oluştururlar. Psikolojik bozukluklar; ruhsal alevlenme, zaman zaman depresyon olabilir. intihar eğilimi görülebilir.

Kortizon birden kesilir mi?

Nedeni ne olursa olsun, uzun süre yüksek dozda kortizonlu ilaç kullanan bir olguda, ilacın aniden kesilmesi veya dozun hızla düşürülmesi çok tehlikelidir. İlacın azaltılması veya kesilmesi gerekiyorsa, mutlaka doktorunuza danışınız. Kortizon kesileceği zaman, doz yavaşça azaltılarak, doktor kontrolünde kesilmelidir.