Küçük tansiyon neyi ifade eder?

İçindekiler:

  1. Küçük tansiyon neyi ifade eder?
  2. Küçük tansiyon yüksekliği ne anlama gelir?
  3. Küçük tansiyonun yükselmesinin sebebi nedir?
  4. Küçük tansiyon yüksekliği ne demek?

Küçük tansiyon neyi ifade eder?

Küçük tansiyon (Diyastolik) : Tansiyonun ölçümünde tanımlanan sayılarının küçük değerde olanıdır. Kalbin dinlenme anında kanın damar duvarlarına yaptığı basınçtır. Kan damarlarındaki basınç minumumdadır. Normal değerlerin yani büyük 120 küçük 80 üzerine çıkarsa yüksek tansiyondan bahsedilir.

Küçük tansiyon yüksekliği ne anlama gelir?

Bu yüksek küçük kan basıncı çeşidine Primer, birincil yada esential izole diyastolik hipertansiyon denmektedir. Bazen IDH tansiyon tiroid problemi, böbrek hastalığı ve uyku apnesi sendromu sebep olabilir. BU sebeplerden çıkan küçük tansiyona da ikincil izole diyastolik hipertansiyon denir.

Küçük tansiyonun yükselmesinin sebebi nedir?

Küçük tansiyon; Endokrin problemi, Böbrek ile ilgili problemler, Uyku apnesi sendromu, Aşırı alkol tüketimi, Ağızdan alınan doğum kontrol hapları, Kortikosteroidler, Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar ile yükselebilmektedir.

Küçük tansiyon yüksekliği ne demek?

Hastanın büyük tansiyonu normal seviyelerdeyken, küçük Kan basıncı 90 mm Hg üzerine çıktığında diyastolik hipertansiyon veya küçük tansiyon yüksekliği teşhisi konur. Bu tansiyon tipinde yüksek küçük tansiyon değerleri ölçülür. Bu tipte ise büyük tansiyon çok yükselmişken küçük kan basıncı göreceli düşük kalmıştır.