LDL yüksekliği ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. LDL yüksekliği ne anlama gelir?
  2. Kandaki LDL değeri nedir?
  3. Kolesterol değerleri nasıl olmalı?
  4. Total kolesterol nasıl hesaplanır?
  5. LDL kolesterol direkt nasıl düşürülür?

LDL yüksekliği ne anlama gelir?

LDL yüksekliği damar tıkanıklığı ve kalp hastalıkları riskini ciddi oranda artırır. Bunun nedeni atardamar çeperinde kolesterol birikimine yol açmasıdır. Biriken kolesterol küçük çaplı damarlarda kan akışının zayıflamasına neden olur. Kalp sorunları olan kişi LDL seviyesini 100 mg/dL'nin altında tutmalıdır.

Kandaki LDL değeri nedir?

- 100 mg/dL'den düşük olan LDL, sağlık açısından en ideal olarak belirtilir. - 100-129 mg/dL arası normal ancak dikkat edilmesi gereken seviye olarak belirtilmiştir. - 1 mg/dL arasında olan LDL sağlıklı seviyeyi geçti anlamına gelir. - 160-189 arası yüksek LDL olarak tanımlanır.

Kolesterol değerleri nasıl olmalı?

Sağlıklı olarak nitelendirilen bir bireyde kandaki LDL düzeyi 130 mg/dL'nin altında, total kolesterol 200 mg/dL'nin altında, trigliserid düzeyi 150 mg/dL'nin altında ve HDL düzeyi kadınlarda 40 mg/dL, erkeklerde ise 50 mg/dL'nin üzerinde olarak tespit edilir.

Total kolesterol nasıl hesaplanır?

Eğer olanak varsa aynı zamanda trigliserid ve HDL-Kolesterol düzeyleri de ölçülmelidir. Bu ölçümlerden LDL-kolesterol (LDL-K=Total kolesterol – (HDL-K + Trigliserid / 5) formülü ile hesaplanır.

LDL kolesterol direkt nasıl düşürülür?

Doğru ve düzenli bir diyetle kolesterol kontrol altına alınabilir. Özellikle kızarmış ürünlerden uzak durarak, balık, tahıl ürünleri, bol sebze ve meyve tüketerek LDL kolesterolün düşmesini sağlayabileceğinizi ve kalp rahatsızlıklarını en az indirgeyebileceğinizi unutmayınız.