Gafil olmak ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. Gafil olmak ne anlama gelir?
  2. Islamda gafil ne demek?
  3. Gafil değildim ne demek?
  4. Gafillik ne demek TDK?
  5. Gafil bir kalp ne demek?
  6. Gafil ölüm ne demek?
  7. Fahrünnisa ne demek TDK?
  8. Fil avlanmak ne demek?
  9. Gasil nedir sözlük anlamı?
  10. Zakir kalp ne demek?
  11. Gafletini ne demek?
  12. Gaflete uğramak ne demek?
  13. Gafıl avlanmak ne demek?

Gafil olmak ne anlama gelir?

Gafil TDK kelime anlamı hakkında bilgiler. TDK açısından ele alındığı zaman Gafil kelimesine karşılık olarak, 'aymaz kişi' ifadesi bizi karşılamaktadır. Daha geniş bir anlatımla ele almak gerekirse çevresindeki gerçekleri görmeyen, bunları sezemeyen ya da anlayamayan kişi olarak ele alınmaktadır.

Islamda gafil ne demek?

GĀFİL. 1. Çevresinden ve gerçeklerden habersiz olan, gaflet içinde bulunan, dalgın, dikkatsiz ve düşüncesiz (kimse), basîretsiz, aymaz: Gāfil diye o âdeme derler ki cihanda / Dâim oturup eski zamâna keder eyler (Mehmet Âkif). 2. tasavvuf.

Gafil değildim ne demek?

Gafil TDK anlamı, çevresindeki gerçekleri görmekte zorluk çeken ve bunları anlayamayan kişi anlamına gelmektedir. Aynı zamanda halk arasında hazırlıksız yakalanma durumu olarak da ele alınmaktadır. Özellikle 'Gafil avlanmak' kelime grubu üzerinden hazırlıksız yakalanmak anlamına gelmektedir.

Gafillik ne demek TDK?

Arapça kökenli bir kelime olarak Türkçede yerleşik olarak kullanılan önemli bir kelimedir. TDK'da Gafil Avlanmak, Gafilane ve Gafillik Etmek Kelime Anlamı Nedir? ... Gafil kelimesi üzerinden türemiş olan gafillik etmek ise, 'aymazca davranmak, çevresinde olup bitenleri ayımsayamamak' anlamı üzerinden ele alınır.

Gafil bir kalp ne demek?

Kur'ân, hayvanlardan daha aşağı seviyede bulunan ve kalpleri mühürlü olanları gafil diye niteler (el-A'râf 7/179) ve müminlerden gafil olmamalarını isteyerek (el-A'râf 7/205) Allah'ın âyetlerinden gafil olanların cehennemlik olduklarını bildirir (el-A'râf 7/146; Yûnus 10/7-8).

Gafil ölüm ne demek?

Nefsin arzularına uyarak bir şeyi terk etmek, ihmal etmek, uyanamamak anlamında olan gaflet, kişinin ne bu dünya için ne de ahiret hayatı için görev ve sorumluluklarını yerine getirmemesidir. Amaçsız yaşayarak hayatını ziyan edenlerin gözü körelmiş, kalbi mühürlenmiştir.

Fahrünnisa ne demek TDK?

Türk Dil Kurumu'na göre Fahrünnisa isminin anlamı şöyle; Kadının erdemi, onuru, büyüklük ve ululuğu.

Fil avlanmak ne demek?

➡Gafil Avlanmak deyiminin anlamı:Hiç beklenmedik bir sırada yakalanmak, habersiz ve hazırlıksız olduğu sırada zor duruma düşürülmek anlamlarında kullanılmaktadır.

Gasil nedir sözlük anlamı?

GASİL – GASL Yıkama, yıkanma. 2. Ölüyü cenâze namazı kılınmadan önce dînî usûllere göre yıkama.

Zakir kalp ne demek?

3- Zikr-i kalbi. 1 Yüksek sesle yapılan zikir, Celi veya Cehri zikirdir. 2 Nefesle yapılan zikir, Hafi veya Sırri . zikirdir. 3 Sadece kalben tefekkür suretiyle yapılan zikir, kalbi zikirdir.

Gafletini ne demek?

Gaflet, Dalgınlık, dikkatsizlik, boş bulunma, aymazlık, dalgı, ihtiyatsızlık anlamlarına gelmektedir. ... Gaflet, dünya veya ahret hayatı için bir şeyin anlamını kavrayamama anlamına gelir.

Gaflete uğramak ne demek?

Gaflet, Dalgınlık, dikkatsizlik, boş bulunma, aymazlık, dalgı, ihtiyatsızlık anlamlarına gelmektedir. Günlük hayatta bu kelimeyi “bir anlık gaflete düştüm.” Tarzı cümlelerle duymuş olabilirsiniz. ... Gaflet, dünya veya ahret hayatı için bir şeyin anlamını kavrayamama anlamına gelir.

Gafıl avlanmak ne demek?

deyiminin anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri: Hiç beklenmedik bir sırada yakalanmak, habersiz ve hazırlıksız olduğu sırada zor duruma düşürülmek. "Ben gafil avlanacak bir insan değildim, ama oldu bir kere."