Basit usul esnaf nedir?

İçindekiler:

  1. Basit usul esnaf nedir?
  2. Hangi meslekler basit usul olabilir?
  3. Basit usule tabi olmak ne demek?
  4. Kimler basit usul vergi mükellefi olabilir?
  5. Gerçek usulde vergi mükellefi kimdir?
  6. Basit usul mükellef kimler olabilir?
  7. Kimler basit usulde vergiye tabidir?
  8. Kimler basit usul mükellefi olamaz?

Basit usul esnaf nedir?

Basit usulde ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farktır. Basit usule tabi olabilmenin genel şartları 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 47'nci, özel şartları ise 48'inci maddesinde belirtilmiştir.

Hangi meslekler basit usul olabilir?

Basit usulde vergilendirilen iş kolları içinde kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, tornacı, çay ocağı işletmecisi, terzi ve tamirci gibi iş kolları var.

Basit usule tabi olmak ne demek?

Basit usulde vergilendirme, bir hesap dönemi içinde elde edilen gelir ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farka uygulanan vergilendirmedir.

Kimler basit usul vergi mükellefi olabilir?

Kimler basit usul mükellefi olabilir? Basit usule tabi mükellefler, marangoz, mahalle bakkalı, küçük esnaf, terzi, berber, tesisatçı gibi meslek gruplarını kapsar.

Gerçek usulde vergi mükellefi kimdir?

Eğer bir insan esnaf ise, ticaretle uğraşıyorsa ve kendisine ait iş yeri için vergi ödüyorsa, vergi mükellefidir. Vergi mükellefi, vergilendirmede kişi unsurudur. Vergi Usul Kanunu'nun 8. maddesindeki bilgiye göre üzerine vergi borcu yüklenen gerçek ve tüzel kişiler, vergi mükellefi olan kişiler olarak kabul edilir.

Basit usul mükellef kimler olabilir?

Kimler basit usul mükellefi olabilir? Basit usule tabi mükellefler, marangoz, mahalle bakkalı, küçük esnaf, terzi, berber, tesisatçı gibi meslek gruplarını kapsar.

Kimler basit usulde vergiye tabidir?

Her türlü ilan ve reklam işleriyle uğraşanlar veya bu işlere tavassut (aracılık) edenler. Gayrimenkul ve gemi alım satımı ile uğraşanlar. Tavassut (aracılık) işi yapanlar (dayıbaşılar hariç). Maden işletmeleri, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları işletenler.

Kimler basit usul mükellefi olamaz?

BASİT USULDEN YARARLANAMAYACAK OLANLAR Kollektif şirket ortakları ile komandit şirketlerin komandite ortakları. 2. İkrazat (ödünç para verme) işleriyle uğraşanlar. 3. Sarraflar ile kıymetli maden ve mücevherat alım satımı ile uğraşanlar.