İçindekiler:
- Zarar verme obsesyonu nedir?
- OKB şizofreniye dönüşür mu?
- Obsesif zarar verir mi?
- Bulaşma obsesyonu nedir?
- Birine zarar verme korkusu neden olur?
- Takıntı hastalığını nasıl yenebiliriz?
- OKB hastaları kendine zarar verir mi?
- Kontaminasyon obsesyonu nedir?
- Obsesif kompulsif bozukluk akıl hastalığı mıdır?
- OKB hastalığını nasıl yenerim?
Zarar verme obsesyonu nedir?
–
Zarar verme/saldırganlık
obsesyonları: Bu kişiler yapmayacaklarını bilseler bile özellikle sevdikleri birine
zarar vermekten korkarlar ve bu kaygılarını engelleyemezler. (örneğin, “acaba bıçağı alıp çocuğuma batırır mıyım” gibi).
OKB şizofreniye dönüşür mu?
Anksiyete ve obsesif kompulsif kişilik bozukluğu gibi sıkıntılardan muzdarip hastalar kaygı bozuklukları yaşarlar. Dolayısıyla bu kişiler, kendilerine birçok negatif durumu yakıştırma eğilimindedirler. Lakin yine de obsesif kompulsif bozukluk, panik atak, anksiyete ya da
şizofreniye dönüşmez.
Obsesif zarar verir mi?
"Çalışmamızda halk arasında takıntı, vesvese ve saplantı hastalığı olarak da bilinen obsesif kompulsif bozuklukta oksidatif stresin insan DNA'sında hasara yol açtığını belirledik. Bunun yanında ilaç kullanan hastalarda bu hasarın daha az olduğunu gördük.
Bulaşma obsesyonu nedir?
Bulaşma Obsesyonu ve Temizlik Kompulsiyonu Kişinin bedeninin ve giysilerinin kir, mikrop, toz gibi etkenler; kimyasal maddeler, deterjanlar, zehirler ile idrar, gaita ve diğer beden salgıları ile bulaşacağına ilişkin takıntıları ve bu takıntıların yarattığı sıkıntıyı gidermek için yaptığı davranışlarıdır.
Birine zarar verme korkusu neden olur?
Saldırganlık Obsesyonları görülen kişilerde kendilerine, sevdiklerine ve başkalarına
zarar verme korkusu bulunmaktadır. Bu obsesyona sahip kişiler korkuları yüzünden
zarar verebilecek her türlü nesnenin varlığından kaçınırlar ve bulundukları ortamlarda bu nesneler açık alanda bulunmaz.
Takıntı hastalığını nasıl yenebiliriz?
En iyi tedavi yöntemi ilaç ve bilişsel davranış terapisidir. Kronikleşme yani müzmin hale gelme olasılığının yüksek olması tedavinin önemini arttırmaktadır. Erken teşhis her zaman tedavi süresini kısaltır. Özellikle serotonin sistemi üzerinde etkili olan ilaçlar OKB tedavisinde oldukça yararlı olmaktadır.
OKB hastaları kendine zarar verir mi?
Etraftaki Yakın Çevresine veya Kendisine
Zarar Verme;
OKB hastalığı bulunan bireyler genellikle çevresine, ailesine veya
kendine zarar vermekten korkar. Ya da toplu bir yerde ağzından kötü bir söz kaçıracağı için korku duyar. Bunun sonucunda da kişi de içine kapanma toplum içine çıkamama gibi durumlar görülebilir.
Kontaminasyon obsesyonu nedir?
En sık görülen durum
kontaminasyon obsesyonları (elinin veya vücudunun mikrop pislik kan meni idrar ile kirlendiği düşüncesi) ve bunu izleyen yıkama ve temizleme
obsesyonları ve kontamine olunan nesneden kompulsif kaçınmadır.
Obsesif kompulsif bozukluk akıl hastalığı mıdır?
Obsesif kompolsif bozukluk belirtileri ve tedavi yolları... Merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde... Obsesif kompulsif bozukluk
bir tür
akıl hastalığıdır.
OKB'si olan kişiler, obsesif düşünceler ve dürtülere veya zorlayıcı, tekrarlayıcı davranışlara sahip olabilirler.
OKB hastalığını nasıl yenerim?
En iyi tedavi yöntemi ilaç ve bilişsel davranış terapisidir. Kronikleşme yani müzmin hale gelme olasılığının yüksek olması tedavinin önemini arttırmaktadır. Erken teşhis her zaman tedavi süresini kısaltır. Özellikle serotonin sistemi üzerinde etkili olan ilaçlar
OKB tedavisinde oldukça yararlı olmaktadır.