Kısaltmalara nokta konur mu?

İçindekiler:

  1. Kısaltmalara nokta konur mu?
  2. TBMM gelen ekler nasıl yazılır?
  3. Kısaltmalara gelen yapım ekleri ayrılır mı?
  4. Kısaltmalara getirilen ekler ne ile ayrılır?
  5. Küçük harfle yapılan kısaltmaların sonuna nokta konur mu?
  6. Kısaltmalara gelen yapım ekleri nasıl yazılır?
  7. Kısaltma sonrası ekler nasıl yazılır?
  8. Yüzyıl kısaltmasına gelen ek nasıl yazılır?
  9. Botaş tan nasıl yazılır?
  10. Saatlerin ekleri nasıl yazılır?
  11. Cm den sonra nokta konur mu?
  12. Saat kısaltması nasıl yazılır?
  13. Türkiye'de de nasıl yazılır?
  14. Milletvekili Nasıl Yazılır TDK?
  15. Metrekarelik nasıl yazılır TDK?
  16. Yüzyıl kısaltması nasıl yazılır TDK?

Kısaltmalara nokta konur mu?

]Nokta kullanılan kısaltmalar da vardır. Bunlardan sonra getirilen ekler kesmeyle ayrılmaz: Gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) gibi kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz. K.K.K., M.Ö.

TBMM gelen ekler nasıl yazılır?

Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey'e, Ayşe Hanım'dan, Mahmut Efendi'ye, Enver Paşa'ya; Türk Dil Kurumu Başkanı'na vb. Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için konur: TBMM'nin, TDK'nin, BM'de, ABD'de, TV'ye vb.

Kısaltmalara gelen yapım ekleri ayrılır mı?

Normalde -li yapım eki kesme işaretiyle ayrılmaz ama AKP, CHP kısaltma ve kısaltmalara gelen ekler kesme ile ayrılır.

Kısaltmalara getirilen ekler ne ile ayrılır?

Yapılan kısaltmalara getirilen çekim eklerini kesme işareti ile ayırmak gerekmektedir. Getirilen çekim ekleri her zaman sonda bulunan harfin okunuşuna uygun bir şekilde getirilmektedir. Kelimenin kısaltma yapılmadan uzun şekilde okunmasına göre çekim ekleri getirilmez.

Küçük harfle yapılan kısaltmaların sonuna nokta konur mu?

Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. ... Sonunda nokta bulunan kısaltmalarla üs işaretli kısaltmalara gelen ekler kesmeyle ayrılmaz.

Kısaltmalara gelen yapım ekleri nasıl yazılır?

TDK'ye göre:
  1. Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un vb.
  2. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
Daha fazla öğe...

Kısaltma sonrası ekler nasıl yazılır?

Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.

Yüzyıl kısaltmasına gelen ek nasıl yazılır?

Asır ya da içerisinde yaşanılan zaman dilimi anlamlarına gelen yüzyıl, zaman zaman kısaltılarak da kullanılabilir. Kısaltma biçiminde kullanılması halinde "yy" biçiminde yazılır. Kısaltma biçiminde yazılarak ek alırsa da üstten kesme işareti ile ayrılması gerekir.

Botaş tan nasıl yazılır?

Ancak kısaltması büyük harflerle yapıldığı hâlde bir kelime gibi okunan kısaltmalara getirilen eklerde kısaltmanın okunuşu esas alınır: ASELSAN'da, BOTAŞ'ın, NATO'dan, UNESCO'ya vb. Sonunda nokta bulunan kısaltmalarla üs işaretli kısaltmalara gelen ekler kesmeyle ayrılmaz.

Saatlerin ekleri nasıl yazılır?

Saat belirten duyurularda, rakamlardan sonraki “00”lar, yazımda sorun yaratıyor. Sözgelimi, “Saat 21.00” yazımından sonra gelen “-de”, “-da” ekleri, “çift sıfır”ın okunuşuna göre değil, eklerin okunuşuna göre seslendirilir. Buna göre, “Saat 21.00'da” yazımı yanlıştır, “21.00'de” diye yazmak gerekir.

Cm den sonra nokta konur mu?

Kural : Kurum, kuruluş, müessese, makam, üniversite adlarının kısaltmalarında bütün harfler büyüktür. Harfler arasına nokta koymaya gerek yoktur. ... Kural : Özel isim veya unvan olan bir kelime birkaç harfle kısaltılıyorsa yalnız ilk harf büyük yazılır. Prof., İst., Doç., Dr., Av., Alb., Gen.

Saat kısaltması nasıl yazılır?

Türkçede saniye kısaltması için "s" saat kısaltması için "sa" kullanılır.

Türkiye'de de nasıl yazılır?

Normalde türemiş sözcüklere getirilen ekler birleşik yazılıyor, “Türkiye” de “Türk” sözcüğünden türemiş bir sözcük. Bana göre “Türkiyede” olarak yazılması lazım ancak çoğu yerde görüyorum ki Türkiye'de şeklinde yazılıyor.

Milletvekili Nasıl Yazılır TDK?

Bu kelime nasıl yazılır sorusunun TDK'ya göre cevabı: "parlamenter" şeklindedir. TDK, isim olarak "Milletvekili", sıfat olan parlamenter kelimesini "Parlamentoya dayanan, parlamento ile ilgili" olarak tanımlıyor.

Metrekarelik nasıl yazılır TDK?

TDK yazım yanlışlarını görmezden gelmemekte ve sürekli olarak düzeltmektedir. Metrekare birleşik yazılmakta olup ayrı yazılması söz konusu bile değildir. Yüzey birimi anlamına gelen metrekareyi birleşik yazmak gerekmektedir.

Yüzyıl kısaltması nasıl yazılır TDK?

Kısaltma biçiminde kullanılması halinde "yy" biçiminde yazılır.