Şizofreni aileden geçer mi?

İçindekiler:

  1. Şizofreni aileden geçer mi?
  2. Şizofreni anneden çocuğa geçer mi?
  3. Şizofren insanlar ne görür?
  4. Şizofreni kimden geçer?
  5. Şizofreni hastası hamile kalabilir mi?

Şizofreni aileden geçer mi?

Şizofreninin bütün dünyada herhangi bir erişkin topluluğunda yaygınlığı yaklaşık % 1'dir. Anne veya babadan birisi hasta ise, çocuklarda hastalık riski % 13; her ikisinde de hastalık varsa bu oran % 35-40'a çıkmaktadır. Akrabalık uzaklaştıkça bu oranlarda düşme görülür.

Şizofreni anneden çocuğa geçer mi?

Şizofrenin bütün dünyada herhangi bir erişkin topluluğunda yaygınlığı yaklaşık %1'dir. Anne veya babadan birisi hasta ise çocuklarda hastalık riski % 13; her ikisinde de hastalık varsa bu oran %35-40'a çıkmaktadır. Akrabalık uzaklaştıkça bu oranlarda düşme görülmektedir.

Şizofren insanlar ne görür?

Şizofreni hastası bireylerin çoğunda belirti olarak sanrılar gözlemlenir. Halüsinasyonlar ise genellikle var olmayan şeyleri görmek, duymak veya algılamak olarak tanımlanır. Halüsinasyonlar gerçek olmasalar dahi, bir şizofreni hastası için, normal bir deneyimin tüm etkisine ve gerçekçiliğine sahiplerdir.

Şizofreni kimden geçer?

Şizofreni hastalarının ailelerinde bu hastalık toplum ortalamasına göre daha sık görülmektedir. Şizofren olan her 10 kişiden birinin yakın akrabaları arasında bu hastalık görülebilir. Anne ya da babasından biri şizofreni hastası olan çocuğun bu hastalığa yakalanma riski %12'dir.

Şizofreni hastası hamile kalabilir mi?

Şizofreni hastalığı gebeliğe engel bir durum değildir. Ancak anne adayının bebek beklerken hissettiği duygular, bu hastalığı alevlendirip yeni ataklar yaşanmasına neden olabiliyor. Şizofreni hastası anneler genellikle kötü bir gebelik dönemi geçirirler. Hem gebelik hem de hastalık anneyi zorlar.