Semah oyunu hangi yöreye aittir?

İçindekiler:

  1. Semah oyunu hangi yöreye aittir?
  2. Semah dönmek nasıl ortaya çıktı?
  3. Nasıl semah dönülür?
  4. Turna semah döner mi?
  5. Semah halk oyunu nedir?
  6. Aleviler neden semah yapar?
  7. Alevilikte musahiplik ne demek?
  8. Musahiplik nedir ve hangi olaya dayandırılır?
  9. Musahiplik de kim kimle evlenemez?
  10. Alevi ölünce ne denir?
  11. Alevilikte Dara kaldirmak ne demek?
  12. Dara durmak ne anlama gelir?
  13. Özünü dara çekmek ne demek?
  14. Tasavvufta eyvallah ne demek?
  15. Eyvallah sözcüğünün anlamı nedir?

Semah oyunu hangi yöreye aittir?

Semah Halk Oyunları Günümüzde semah dönenlerin çok az bir kısmı bunu sadece dans olarak yapmaktadır, Ülkemizin genellikle iç Anadolu bölgesinin doğu kısmında bulunan Tokat, Sivas, Erzincan gibi illerimizde semah dönülmektedir. Daire şeklinde oynana semah dansları sözlü veya sözsüz müzik eşliğinde oynanmaktadır.

Semah dönmek nasıl ortaya çıktı?

Alevilik gerçeğin kendisi olduğu için semah da gerçeğin parçasıdır. Bir inanışa göre semah ilk defa Arş-ı Ala'da kurulan Kırklar Meclisinde Kırklar tarafından dönülmüştür. Yeryüzünde dönülen semah bu semahı yad etmek içindir. Bu yüzden semah yürünürken, “semahımız Kırklar Semahı olsun” diye dua edilir.

Nasıl semah dönülür?

Semahlar karşılıklı durarak ve eller veya kollardan tutuşmadan, ayrık düzende, Cem Mekanı'nın /Cem Bezmi'nin ortasında açılan boşlukta dolaşarak dönülür. Dede Makamı'yla (Post) Çerağ mumlarının yandığı ve “Çerağ Tahtı” denilen yer kutsal sayılır. Semahta oraya sırt dönülemez.

Turna semah döner mi?

Turnaların dansı semah figürleriyle özdeşleştirilir. Turnalar semah döner. ... Turnalar dans ederken adeta semah döner. Danstaki hareketler ağır ve olgundur.

Semah halk oyunu nedir?

Semahlar kökende göçebe toplumun dinsel oyunudur. Göçebe toplumlarda ise kadın erkek ayrımı yerleşiklerdeki gibi katı kurallarla ayrılmaz. Doğa, kişiyi günlük yaşamın her kesiminde ve dinsel törenlerde eşit kılar. Böylece semahlar kadın ve erkeklerin birlikte oynadıkları oyun durumuna girer.

Aleviler neden semah yapar?

Alevilik gerçeğin kendisi olduğu için semah da gerçeğin parçasıdır. Bir inanışa göre semah ilk defa Arş-ı Ala'da kurulan Kırklar Meclisinde Kırklar tarafından dönülmüştür. Yeryüzünde dönülen semah bu semahı yad etmek içindir. Bu yüzden semah yürünürken, “semahımız Kırklar Semahı olsun” diye dua edilir.

Alevilikte musahiplik ne demek?

alevilikte kan kardeşliğine benzeyen ama çocukça olmaktan uzak, "yol kardeşliği" anlamına gelen bir müessese. müsayiplik için cem düzenlenir. artık sonsuza dek kardeş gibidir bu iki kisi.

Musahiplik nedir ve hangi olaya dayandırılır?

Musahiplik nedir ve hangi olaya dayandırılır; Alevi inancının önemli kurumlarından biri olan Musahiplik, kelime itibarıyla dünya ve ahiret (yol) kardeşliği anlamına gelmektedir. Hem madden, hem de, manen yani inanç boyutunda kardeş demektir. ... Alevilik kültüründe bazı değerler ve tutumlar bulunmaktadır.

Musahiplik de kim kimle evlenemez?

Allah'a karşı sorumlu olduklarını unutmaz ve hayata geçirirler. Musahipler yedi göbek birbirleriyle evlenemezler! ... İnançsal ve toplumsal muhtevanın yanı sıra ahlaksal açıdan da önemli bir anlam taşıyan Musahipler, yedi göbek birbiriyle evlenmezler. Musahiplik dedenin onayı olmadan olmaz!

Alevi ölünce ne denir?

Alevilikte hayatını kaybeden canlar için “Hakka yürüdü” denilir. İslamiyette hayatını kaybeden kişi için söylenen “Allah rahmet eylesin'' veya ''Allah taksiratını affetsin'' gibi temenniler Alevi bir can için kullanılmaz, kullanılmamalıdır.

Alevilikte Dara kaldirmak ne demek?

Alevilikte Dar'a durmak diye bir kavram var. Bizim inancımız olan Alevilikte kişinin kendi anyansına bakması gerekir; kendisine ve çevresine karşı eksikliklerini, hatalarını zaman zaman gözden geçirmesi ve kendisi ile hesaplaşması gerekir. Cem meydanı bu durumu icra etmenin açığa çıktığı meydandır.

Dara durmak ne anlama gelir?

dara durmak bir ceza değildir. bektaşilerde yola girildiğinde, kendini teslim etmektir. ceza olarak bilinen dara çekilmektir; bu da kişiyi bir nevi yargılamak, aklamak ya da cezalandırmak olarak bilinir. "dar ağacı" da bu kavramdan gelir.

Özünü dara çekmek ne demek?

Dâr; Hak meydanında özünü dâra çekip, tüm saflığıyla Sırat-el Müstâkim [dosdoğru yol] yolda ʻVahdet-i Vücûtʼ olmanın, arınmanın ve pâklığa ulaşmanın anlamıdır. Hallâc-ı Mansûr gibi bedeninin lime lime edilmesinin, Nesîmî gibi derisinin yüzülmesinin, Fazlı gibi hançerlenmenin, Hz.

Tasavvufta eyvallah ne demek?

Arapça asıllı bir kelimedir. ... Eyvallah kelimesi ise şöyledir; Eyvallah: Hakk'la kabul ettik, Hakk'tandır... Allahaısmarladık, hoşça kalın, teşekkür ederim, evet, öyle olsun gibi anlamlarda da kullanılır.

Eyvallah sözcüğünün anlamı nedir?

Eyvallah, kullanıldığı alana göre hoşça kal, teşekkür ederim, tamam, peki, öyle olsun anlamlarına gelmektedir. Eyvallah Ne Demek? Eyvallah kelimesi, Allahaısmarladık, hoşça kalın, teşekkür ederim, tamam, öyle olsun şeklinde kullanılmaktadır. Genellikle allahaısmarladık, hoşça kalın demek olarak değerlendirilmektedir.