Zilhicce ayı ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. Zilhicce ayı ne anlama gelir?
  2. Zilhicce ayında neler olur?
  3. Zilhiccenin ilk 10 günü ne yapılır?
  4. Zilhicce orucuna ne zaman niyet edilir?
  5. Zilhicce ayı nasıl değerlendirilmeli?
  6. Arefe günü oruç ne zaman niyet edilir?
  7. 10 gece nedir?
  8. Zilhicce ayında hangi dua okunur?
  9. Zilhicce namazı ne zaman kılınır?
  10. Arefe günü kılınacak namaza nasıl niyet edilir?
  11. Arefe günü sahura kalkmadan oruç tutulur mu?
  12. Muharrem ayında nasıl dua edilir?
  13. Muharrem ayında kaç tane Ayetel Kürsi okunur?
  14. On gece ne demek?
  15. 10 geceye yemin olsun ne demek?

Zilhicce ayı ne anlama gelir?

ZİLHİCCE AYI: Sözlükte “hac ayı” anlamındaki zilhicce (zülhicce, zülhacce) kamerî yılın zilkadeden sonra gelen son ayıdır. İslâm'dan önce Arab-ı bâide (Âd ve Semûd) döneminde “mesîl” ve “müsbil”, Arab-ı âribe devrinde ise “ne'as” ve “bürek” şeklinde adlandırılıyordu.

Zilhicce ayında neler olur?

Zilhicce ayı, Hacc görevinin yerine getirildiği bir aydır. Her bakımdan kutsal ve bereketli olan zilhicce ayında kurban kesilir, dualar edilir ve ibadetlerini yerine getirenlerin amel defteri kapanır. Bu ay içinde yapılan ibadetlerden biri de zilhicce orucudur.

Zilhiccenin ilk 10 günü ne yapılır?

Zilhicce'nin bu on gününün fazileti hac ibadetinin bu ayda yapılmasından kaynaklanmaktadır (İbn Hacer, Feth, II, 459). Zira bu günlerde hac ibadetinin bir kısım menâsiki yapılmakta bir kısmı da (ziyaret tavafı, şeytan taşlama gibi) ardından gelen teşrik günlerinde gerçekleştirilmektedir.

Zilhicce orucuna ne zaman niyet edilir?

Sekizinci günü terviye, dokuzuncu günü arefe olarak bilinen Zilhicce ayı, içerisinde Kurban Bayramını da barındırıyor. Dini kaynaklara göre Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir.

Zilhicce ayı nasıl değerlendirilmeli?

ZİLHİCCE AYININ ÖNEMİ VE FAZİLETLERİ NELERDİR? Hadîs-i şerifte buyuruldu ki; Allahü teâlâ, ibadetler içinde, Zilhiccenin ilk on gününde yapılanları daha çok sever. Bu günlerde tutulan bir gün oruca, bir senelik nafile oruç sevabı verilir. Gecelerinde kılınan namaz, Kadir gecesinde kılınan namaz gibidir.

Arefe günü oruç ne zaman niyet edilir?

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır.

10 gece nedir?

Kuvvetli görüşe göre bu 10 gece, zilhicce ayının ilk 10 gecesidir. Bunlar hac işleriyle ibadetleriyle geçirilen geceler olduğu için üstlerine yeminle bunların değeri belirtilmiştir. 10 gecenin, yılın ilk ayı olan muharremin 10 gecesi yahut ramazanın ilk veya son 10 gecesi olduğu hakkında rivayetler de vardır.

Zilhicce ayında hangi dua okunur?

ZİLHİCCE'NİN İLK ON GÜNÜNDE YAPILACAK TESBİHATLAR 10 tevhid: "Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh, Lehü'l-mülkü ve lehü'lhamdü yuhyî ve yümît ve hüve hayyü lâ yemûtü biyedihi'l-hayr ve hüve alâ külli şey'in kadîr" okunur.

Zilhicce namazı ne zaman kılınır?

Zilhicce ayının ilk on gününde kılınması tavsiye edilen bu namaz, zilhicce ayının ilk on gününde akşam namazı ile yatsı namazı arasında kılınmaktadır. Bu namazda Fatiha suresinden sonra İhlas suresi ve ardından A'raf suresinin 142. Ayeti okunmalıdır. Bu namaza “ve veadna” namazı da denmektedir.

Arefe günü kılınacak namaza nasıl niyet edilir?

Arefe günü namazına, yani Arefe günü kılınan Tövbe namazına, "Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Tevbe namazı kılmaya" diye niyet edilir. Namazın ardından "Allah'ım, bizim dediğimizden hayırlı olarak, Zât'ının buyurduğu gibi hamd sana mahsustur. Allah'ım namazım, sair ibadetlerim, ölümüm, yaşamam senin içindir.

Arefe günü sahura kalkmadan oruç tutulur mu?

Ramazan arefesinde ya da Kurban Bayramı arefesinde oruç tutabilirsiniz. Bu günlerde tutacağınız orucun sevabı da büyük olacaktır. Eğer arefe günü oruç tutarsanız; sahuru ve iftarı ezan saatlerine göre planyabilirsiniz. İmsakla beraber sahur, akşam ezanıyla beraber oruç bitmiş olur.

Muharrem ayında nasıl dua edilir?

Muharrem Ayının 10. Ardından yedi defa şu duâ okunmalıdır: "Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla. Allah'ı mîzân dolusunca, ilimlerin nihâyet derecesiyle, râzı olacağı şekilde, Arş'ın ağırlığınca tesbih ederim. Allah'tan koruyacak hiçbir sığınak ve kurtuluş yolu yok, O'ndan yine O'na sığınılır.

Muharrem ayında kaç tane Ayetel Kürsi okunur?

MUHARREM AYI ÇEKİLECEK ZİKİRLER VE TESBİHLER Muharrem ayının ilk günü; her birinin başında Besmele çekerek (360) defa Ayetel kürsi'yi okursa arkasından 3-5 veya 7 kere; "Allahümme yâ muhavvilel havli vel-ahvâl havvil hâlenâ ilâ ahsenil hâl!

On gece ne demek?

Şayet iyi değerlendiremedik diyorsanız üzülmeyin Rabbimiz yeni bir fırsat daha lutfediyor.Zilhicce ayının ilk 10 günü. Fecr Sûresi'nde, "On geceye yemin olsun ki." (Fecr, 89/2) diye yemin edilen bu mübarek zaman dilimi hepimiz için yepyeni bir manevi fırsat dönemi.

10 geceye yemin olsun ne demek?

Allah (c.c.) bu Ayet-i Kerime'de, fecre yani sabah vaktine ve geceye yemin ediyor. ... Allah (c.c.) Fecr Suresi'nde özel olarak,10 geceye de yemin etmektedir. Bu 10 gece, hac günlerindendir yani Zilhicce ayının ilk on gecesidir. Demek ki bu 10 gece de çok kıymetli ve mübarektir.