Dogurganlik dönemi nedir?

İçindekiler:

  1. Dogurganlik dönemi nedir?
  2. Doğurgan dönem nasıl hesaplanır?
  3. Doğurganlık ne zaman yüksek?
  4. Kadınlar ne zaman doğurgan olur?
  5. 1 ayda kaç kere yumurtlama olur?

Dogurganlik dönemi nedir?

Bir sperm 5 güne kadar aktif kalabilir, yumurta ise 24 saate kadar yaşayabilir. Bu sebeple yumurtlama döneminden 4 ya da 5 gün önce cinsel ilişkiye girildiğinde hamile kalınabilir. Bu süre, doğurganlık dönemini ifade eder. Yani doğurganlık dönemi hem spermin hem yumurtanın ömrünü hesaba katan ortalama 5 günlük süredir.

Doğurgan dönem nasıl hesaplanır?

Doğurganlığın en yüksek seviyede olduğu ilk günü bulmak için önce takvimde kaydedilen en kısa döngüdeki toplam gün sayısından 18 çıkarılır. Elde edilen sayı kadar gün, bir sonraki adet döneminin ilk gününe eklenir. Elde edilen güne bir çarpı atılır. Çarpı atılan gün, bireyin doğurgan olduğu ilk günü belirler.

Doğurganlık ne zaman yüksek?

28 günlük düzenli bir döngüye sahip kadınlar büyük olasılıkla yaklaşık 14. günde yumurtlarlar. Sizin döngünüz bundan daha uzun sürüyorsa; örneğin 35 günse, 19. ile 25. günler arasında doğurgan olma olasılığınız yüksektir. 23 günlük daha kısa bir döngüye sahipseniz, 7. ila 13. günler arasında yumurtlayabilirsiniz.

Kadınlar ne zaman doğurgan olur?

Yumurtlama bir sonraki adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşmektedir. Aynı şekilde adetten önceki 12-18 gün arasında da meydana gelebilir. Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir. Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir.

1 ayda kaç kere yumurtlama olur?

Yumurtaların olgunlaşması, ilk gün görülen adet kanamasını takip eden 6. günde başlayarak salınımın gerçekleştiği 14. güne kadar devam eder. Her ay yaklaşık olarak 3 ile 30 yumurta olgunlaşır ve içlerinden en olgun yumurta salınır.