Lenf bezi nedir ne işe yarar?

İçindekiler:

  1. Lenf bezi nedir ne işe yarar?
  2. Lenf bezi kanseri nasıl anlaşılır?
  3. Buyumus lenf Dugumleri nedir?
  4. Lenf bezi neden büyür?
  5. Lenf bezleri ne zaman tehlikeye işaret eder?
  6. Lenf bezi şişliği nasıl iner?
  7. Bademcik lenf bezi mi?
  8. Lenf bezi büyür mü?
  9. Kulak arkası lenf bezi şişmesi neden olur?

Lenf bezi nedir ne işe yarar?

Lenf bezlerinin ayrıca vücudun zararlı patojenlere karşı dayanıklılığını artırmak ve vücudu patojenlerden korumak gibi görevleri de var. Lenf sisteminin görevi ise vücudu mikroplardan korumak ve tümör hücrelerinin vücuda yayılmasına engel olmak.

Lenf bezi kanseri nasıl anlaşılır?

Belirtiler
  • Ağrısız, büyüyen ve çoğalan lenf bezleri.
  • Sebebi bilinmeyen ateş,
  • Açıklanamayan kilo kaybı,
  • Rahatsız edici gece terlemesi,
  • Sürekli yorgunluk,
  • Öksürük, solunum problemi ve göğüs ağrısı,
  • Karında şişlik, şişkinlik, dolgunluk hissi veya ağrı,
  • Kaşıntı

Buyumus lenf Dugumleri nedir?

Çeşitli enfeksiyonlara bağlı olarak kasık bölgesinde yer alan lenf düğümleri 2 cm. ve üzeri boyuta ulaşabilir. 2 veya daha fazla, farklı vücut bölgelerinde yer alan lenf bezlerinde şişme meydana geldiği zaman, bu durum yaygın (jeneralize) lenf düğümü büyümesi olarak adlandırılır.

Lenf bezi neden büyür?

Gerek çocuk gerekse erişkinlerde lenf bezi büyümelerinin en önemli nedeni enfeksiyonlardır. Ancak lenf bezlerinde bakteri, virüs, mantar, parazit gibi zararlı faktörlerin ve tümörlerin vücuda yayılması sırasında da büyüme görülebilir.

Lenf bezleri ne zaman tehlikeye işaret eder?

Şişlikte belirgin düzelme ve gerileme olmuyorsa mutlaka kontrole gidilmelidir. Boyun bölgesinde lenf bezi boyutu giderek büyüyorsa (1 cm başlayıp giderek artan), ağrısı artıyorsa, sayısı çoğalıyorsa veya birbirine yapışık halde çok sayıda lenf bezi varsa mutlaka Kulak Burun Boğaz doktoruna danışılmalıdır.

Lenf bezi şişliği nasıl iner?

Lenf bezi şişmesinin nedeni enfeksiyon ise, ilgili bakteri veya virüsle mücadele etmek lenf bezinin inmesini sağlayacaktır. Doktorunuz muayene sonrası gerekli antibiyotik veya antiviral ilacı yazacaktır. Ağrı ve iltihabı azaltmak için ağrı kesiciler ve aspirin işe yarar.

Bademcik lenf bezi mi?

Bademcik aslında lenfoid bir dokudur. Lenf bezi gibi o da ağzın iç kısmında, boğaz bölümünde yer alan lenfoid doku ve bu sistemin bir organıdır. Orada o bölgeyi tutup büyümeye yol açabilir. Bademciklerin büyümesi öncelikle bir enfeksiyonu düşündürdüğü için hastaya enfeksiyon tedavisi verilmektedir.

Lenf bezi büyür mü?

Genelde 1 cm çapına kadar olan lenf bezleri normal kabul edilebilir ancak daha büyükler mutlaka yakından takip edilmelidir. Baş ve boyunda herhangi bir yerde vücuda zarar verme potansiyeli olan bir olay (enfeksiyon, travma vb.) varsa bu bezeler irileşir.

Kulak arkası lenf bezi şişmesi neden olur?

Kafa arkası ve kulak arkasındaki lenf bezi büyümeleri genellikle enfeksiyöz kaynaklıdır. Yine iki haftadan kısa süren lenf büyümeleri çoğunlukla enfeksiyöz kaynaklıdır. İki haftadan uzun öyküde ise, verem, viral enfeksiyonlar, HIV, kötü huylu kanserler , otoimmün hastalıklar düşünülebilir.