Sumak Akıtı nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Sumak Akıtı nasıl yapılır?
  2. Gargara için sumak nasıl yapılır?
  3. Sumak tohumu nasıl olur?
  4. Sumak ekşisi nasil yapılır?
  5. Eşki Akıtı nasıl yapılır?
  6. Sumak tohumu çayı nasıl yapılır?
  7. Bütün sumak nasıl kullanılır?

Sumak Akıtı nasıl yapılır?

Leğene sumakların üzeri kapanacak kadar su ekleyin ve bekleyin. Sumaklar ekşisini suya vermeye başlayacaktır. Ardından ekşi suyu süzerek sumakları başka bir leğene alın ve üzerine yeniden su ekleyin. Sumakların iyice ekşi özü çıkması lazım, bu yüzden bu işlemi 2 ya da 3 kez tekrarlamanız gerekiyor.

Gargara için sumak nasıl yapılır?

Yapılışı: Cezvede kaynayan 1 bardak suya 1 yemek kaşığı sumak atılarak 2 dakika kaynatın. Soğuduktan sonra gargara yapın.

Sumak tohumu nasıl olur?

Sumak meyvesi bir araya geldikten sonra tohumlar çıkarılır. Ekimlerde beşli çizgili ekim işlemi yapılmaktadır ve metrekare başına ortalama 10 gram tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı ortalama yüzde yetmiş beş ile seksen sekiz arasındadır ve ortalama bir metrekare de yüz fidan elde edilir.

Sumak ekşisi nasil yapılır?

SUMAK EKŞİSİ TARİFİ Büyük bir kabın içine 10 kilogram sumak bitkisinin yapraklarını koyun ve üzerini örtecek kadar su ekleyip biraz bekletin. Bu suyu süzüp başka bir yerde bekletin ve tekrar bitki yapraklarının üzerine su ekleyin. Sumağın tüm ekşi özü çıkana kadar bu işlemi tekrar edin ve süzdüğünüz suları birleştirin.

Eşki Akıtı nasıl yapılır?

Maraş Sıvı Sumak Ekşi Akıtı, Maraş yöresindeki yaylalarda yetişen sumak tohumları toplanıp bu tohumlarda bulunan ekşi aroma suyla çıkartılır. Çıkan ekşi su belirli ısıda kıvam oluşuncaya kadar kaynatılır ve böylece sıvı sumak ekşi akıtı elde edilir.

Sumak tohumu çayı nasıl yapılır?

Bir çay bardağına 1 tatlı kaşığı öğütülmüş veya tane sumak (mümkünse taze sumak) koyup üzerine kaynar su dökülür ve 5 dakika demlemeye bırakılır. 1-2 damla kekik yağı da 5 dakikalık demleme sonunda ilave edilip tüketilebilir; zira sumakla beraber oldukça faydalıdır. Ancak sumak çayında dibe çöken posa tüketilmemelidir.

Bütün sumak nasıl kullanılır?

Sumak kullanımı mutfaklarda baharat olarak sınırlı değildir. Sağlık açısından kullanımında özellikle sumağın su ile kaynatıldıktan sonra kullanımı da faydalı olmaktadır. Sumak kullanımında çay da yapılması veya bitki çaylarına katılarak tüketilmesi mümkündür.