Vitiligo nasıl ayırt edilir?

İçindekiler:

  1. Vitiligo nasıl ayırt edilir?
  2. Her beyaz leke vitiligo mu?
  3. Vitiligonun çaresi var mı?
  4. Vitiligo için hangi güneş koruyucu?
  5. Vitiligo hangi testle anlaşılır?
  6. Vitiligo sonradan olur mu?
  7. Vitiligo durdurulabilir mı?
  8. Vitiligo hastaları güneşe çıkabilir mi?
  9. Vitiligo kan tahlilinde çıkar mi?
  10. Vitiligo için ne iyi gelir?
  11. Vitiligo için hangi doktora gidilmeli?
  12. Vitiligo hastalığı kaşıntı yapar mı?
  13. Yüzün beyazlaması ne anlama gelir?
  14. Deri beyazlaması hastalığı neden olur?
  15. Vitiligo neler yememeli?

Vitiligo nasıl ayırt edilir?

Vitiligo tanısı, muayenede beyaz lekeler görüldükten sonra wood ışığı ile beyaz leke ve normal görünen deri alanlarının incelenmesi ile konulabilir. Vitiligoda, wood ışığı muayenesi ile beyaz lekelerin belirginliğinin artar, hatta normal görünen deride de wood ışığı ile beyaz lekeler ortaya çıkabilir.

Her beyaz leke vitiligo mu?

Vitiligonun en önemli belirtisi, cilt renginin düzensiz şekilde kaybıdır. Deride beyaz veya açık renk lekeler halinde görülür, ancak her beyaz leke vitiligo değildir. Genellikle, renk değişikliği ilk olarak eller, ayaklar, kollar, yüz ve dudaklar gibi güneşe daha çok maruz kalan bölgelerde görülür.

Vitiligonun çaresi var mı?

Vitiligoda deri renginin kendiliğinden tekrar oluşması ortalama -20 hastada sıklıkla güneş gören yerlerde ve daha çok genç hastalarda gelişir. Ancak yine de bu şekilde tatmin edici sonuçların oluşması çok nadirdir. Bugün için vitiligonun kesin bir tedavisi yoktur.

Vitiligo için hangi güneş koruyucu?

Heliocare Ultra SPF 90 Gel 50 ml - Vitiligo ve Akneli Ciltler İçin Güneş Koruyucu Jel.

Vitiligo hangi testle anlaşılır?

Teşhisin kesinleştirilmesi açısından Wood ışığı adı verilen ışık ile yapılacak inceleme gereklidir. Wood ışığı ile yapılan muayene esnasında lekelerin görünürlüğü artar, ayrıca normal ışık altında görülmeyen deri farklılaşmaları ve küçük beyaz lekeler de bu ışık yardımıyla kolaylıkla tespit edilebilir.

Vitiligo sonradan olur mu?

Toplumda ala veya alaca hastalığı olarak bilinir. Vitiligo herhangi bir yaşta ortaya çıkabilen, değişik büyüklükte ve sayıda, iyi sınırlı, süt beyazı renkte yamalar şeklinde görülen, melanosit yıkımı ile karakterize sonradan oluşan bir deri hastalığıdır. Nadiren de olsa doğumsal olabilir. Genellikle simetriktir.

Vitiligo durdurulabilir mı?

Vitiligo (Ala Hastalığı) tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu tedavi; hastanın yaşına, Ala hastalığının bulunduğu bölgeye, hastalığın süresine bağlı değişebilir. Tedavinin hangi yöntem olursa olsun en az 3 ay devam etmesi gerekmektedir.

Vitiligo hastaları güneşe çıkabilir mi?

Mide ve bağırsak florası kısmen de olsa düzeltilmemiş, tedavi edilmemiş bir vitiligo hastası asla güneşe çıkmamalıdır. Çünkü bazı bağırsak parazitleri, flora bozuklukları, mantar hastalıkları vitiligoyu alerjiler ile beraber tetikler.

Vitiligo kan tahlilinde çıkar mi?

Wood lambası ile cilde daha ayrıntılı bakıldığı için gün ışığında görülmeyen farklılıklar ve küçük beyaz lekeler de kolayca tespit edilir. Nadir durumlarda, kesin tanı için biyopsi örneği alınabilir. Hastalığın otoimmün hastalığından dolayı ortaya çıkıp çıkmadığını tespit etmek için de bazı kan tahlilleri istenebilir.

Vitiligo için ne iyi gelir?

Oğul otu, meyan kökü, anason, defne, üzerlik tohumu, karabaş otu vitiligoda faydalı bitkilerdir. Bitkilerin yanı sıra yine kişiye özel hazırlanmış bitki özleri damlası mutlaka kullanılmalıdır. Vitamin desteği olarak saf arı poleni günde 1-2 tatlı kaşığı yenmelidir. Bira mayası içeren malt içecekler de faydalıdır.

Vitiligo için hangi doktora gidilmeli?

Koyu tenli insanlar çok fazla melanin üreten hücrelere sahipken, açık tenli insanlar çok daha az üretir. Güneş ışınlarından korunmak kişinin kendi başına yapabileceği vitiligo tedavisi uygulamalarından biridir. Dermatoloji bölümüne gitmeniz durumunda hekimler sizi farklı tedavi yöntemleri ile yönlendirebilir.

Vitiligo hastalığı kaşıntı yapar mı?

Vitiligo genellikle rahatsızlığa yol açmaz ancak bazen tutulan deri kaşıntılı olabilir. Lezyonlarda güneş yanığı gelişirse kızarık ve ağrılı olabilir.

Yüzün beyazlaması ne anlama gelir?

Ciltte beyazlama ve kuruluğa dikkat! Ciltte kendiliğinden ortaya çıkan morarmalar; lösemi, immun trombositopenik purpura gibi bazı kan hastalıklarının erken bulgusu olabilirken; ciltteki beyazlamalar vitiligo ya da mantar enfeksiyonlarında görülebilmektedir.

Deri beyazlaması hastalığı neden olur?

Derinin açık veya koyu renkte olmasını belirleyen bu pigmentlerin, melanosit hücrelerinin ölmesi ya da zarar görmesi sonucunda yok olmasıyla ciltte beyaz lekeler ortaya çıkar. Halk dilinde “beyazlama hastalığı” ya da “ala hastalığı” olarak bilinen bu hastalığın tıptaki adı “vitiligo”dur.

Vitiligo neler yememeli?

Bildiğiniz gibi meyveler vitamin ve mineraller yönünden oldukça zengin besin grubumuzdur. Vitiligo diyetinde kesinlikle süt ve süt ürünlerinden, kırmızı et, balık, lor peyniri, ayran, sodalı içeceklerden, çikolatadan, kahveden, yağlı besinlerden ve baharatlı gıdalardan uzak durmanız gerekir.