Yetişkinlerde Akdeniz anemisi belirtileri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Yetişkinlerde Akdeniz anemisi belirtileri nelerdir?
  2. Akdeniz anemisi nasıl ortaya çıkar?
  3. Akdeniz anemisi hastalığı nasıl geçer?
  4. Akdeniz anemisi ölüm riski var mı?
  5. Akdeniz anemisi ne yapmalı?
  6. Akdeniz anemisi hastalığına ne iyi gelir?
  7. Talasemi hastasının çocuğu olur mu?
  8. Akdeniz anemisi hastalığı nasıl teşhis edilir?
  9. Talasemi kan testinde nelere bakılır?

Yetişkinlerde Akdeniz anemisi belirtileri nelerdir?

Akdeniz anemisi, solgunluk ve çabuk yorulma gibi belirtileri nedeniyle demir eksikliğini taklit eder. Bu yüzden kansızlıkla karıştırılan talasemi de, erken çocukluk döneminden itibaren ayrıca şu şikayetler de ortaya çıkar: Cilt renginin aşırı solukluğu. Karaciğer ve dalağın giderek büyümesine bağlı karın şişmesi.

Akdeniz anemisi nasıl ortaya çıkar?

Talasemi, genellikle Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen, doğacak çocuğa anne ve babasından "Beta Talasemi" geninin geçişi ile oluşan bir çeşit kalıtsal hastalık türüdür. Hemoglobinin yapımındaki bozukluk sonucu ortaya çıkmaktadır. Kandaki alyuvarlar içinde "hem" ve "globin" olmak üzere 2 kısım vardır.

Akdeniz anemisi hastalığı nasıl geçer?

Hastalar hayat boyu kan nakli ve vücuttaki fazla demiri atacak ilaçlara gereksinim duyar. Kesin tedavisi günümüzde kemik iliği naklidir.

Akdeniz anemisi ölüm riski var mı?

Akdeniz anemisi ölümcül bir hastalık değildir.

Akdeniz anemisi ne yapmalı?

Akdeniz anemisi, majör hastalığı ağır bir kansızlık durumudur. Bu hastalığı olan çocukların 3 ya da 4 haftada bir düzenli kan transfüzyonu almaları gerekir. Kesin tedavi şekli kemik iliği naklidir.

Akdeniz anemisi hastalığına ne iyi gelir?

Akdeniz Anemisi Tedavi Yöntemleri Talasemi intermedia folik asit değerleri ve kansızlık görülür. Bu nedenle bu hastalara kan nakli ve folik asit takviyesi uygulanır. Beta talasemi olarak da bilinen majör talasemi hastalarına ömür boyu ayda 1 veya 2 kez kan nakli gerekir.

Talasemi hastasının çocuğu olur mu?

Doğru: Taşıyıcılar sağlıklı insanlarla evlendiklerinde doğacak çocuklar ya tamamen sağlıklı ya da taşıyıcı olarak doğacaktır. Bu nedenle bu çiftler tüp bebek yöntemine gerek kalmadan normal yolla çocuk sahibi olabilmektedir. Sadece iki taşıyıcı çift evlendiğinde çocuk hasta doğabilir.

Akdeniz anemisi hastalığı nasıl teşhis edilir?

Doğumdan sonra talasemi belirtileri gösteren veya kansızlık nedeniyle getirilen çocuklarda tanı konur. Taşıyıcı kişiler hafif kansızdır ve tedaviye ihtiyaç yoktur. Hasta olanlarda ise ağır kansızlık vardır; anne, baba ve çocuğun tam kan sayımı, hemoglobin elektroforezi ve genetik tetkikleri yapılarak kesin tanı konur.

Talasemi kan testinde nelere bakılır?

Bu test eritrositler içindeki mevcut hemoglobinin tipi ve göreceli miktarlarını ölçer. Hemoglobin A hem alfa hem de beta globini içeren ve yetişkinlerde bulunan normal bir hemoglobin tipidir. Beta talasemi kalıtı olanlarda genellikle büyük bir yüzde de HbA2 ve/veya F bulunmaktadır.