Mefhum ne demek cümle içinde?

İçindekiler:

  1. Mefhum ne demek cümle içinde?
  2. Kuran'da mefhum ne demek?
  3. Devlet mefhumu nedir?
  4. Mesai mefhumu ne demek?
  5. Vedia ne anlama gelir?
  6. Mantuk ve mefhum ne demek?
  7. Mefhumun Nas kimin eseri?
  8. Mefhumu muhalifinden nedir?
  9. Normun mefhumu muhalif nedir?
  10. Tikel ne demek TDK?
  11. Gözetmeksizin ne demek TDK?
  12. Vedia akdinin özellikleri nelerdir?
  13. Vedia nedir islam hukukunda?
  14. Mefhum ne demek tefsirde?
  15. Mefhumul Muhalefe ne demek?
  16. Tefsir de mefhum ne demek?
  17. Mefhum mu mefhum mu?
  18. Mefhumu muhalif nasıl yazılır?
  19. Norm düzeni ne demek?
  20. Felsefede tikel ne demek?

Mefhum ne demek cümle içinde?

Mefhum ne demek cümle içinde? Sözlükte "anlaşılan, kalple bilinen" anlamına gelir. Cümle içinde kullanımı: Hâlbuki hiçbir mefhumun dar çerçevesine sığmayan hayat okumaya layıktı.

Kuran'da mefhum ne demek?

b. Mefhum: Lafzın kelamda zikredilmeyenin (meskût anh) hükmüne delâlet etmesidir. Mantûk da kendi içerisinde sarih mantûk ve gayri sarih mantûk şeklinde iki kısma ayrılır.

Devlet mefhumu nedir?

2. (İsim tamlamasının ikinci öğesi olarak) Bir şey hakkında zihinde beliren genel düşünce: “İnsanlık mefhûmu.” “Devlet mefhûmu.” “Ağaç mefhûmu.” 3. sıf. Anlaşılmış olan, anlaşılan, kavranan.

Mesai mefhumu ne demek?

genel olarak kabul görmüş çalışma saatlerini ifade eder. sabah 9.00 - akşam 5.00 hafta sonu tatil gibi.. iş başvurusu yapacağınız kurumun yetkilisi "mesai mefhumu gözetmeksizin ..." şeklinde bi cümle kurmuşsa eğer size tavsiyem ardınıza bakmadan ortamdan uzaklaşın.

Vedia ne anlama gelir?

Vedia, vedia olarak verme; tevdi etme; belli bir maksatla ve iade edilmek üzere menkul mülkiyetle ilgili bir anlaşmadır. Yukarıda vermiş olduğumuz örnekte olduğu gibi, kişi saatini tamirciye, saatindeki arızayı gidermesi için veriyor. Tamirci saati tamir ettikten sonra asıl sahibine iade etmek durumundadır.

Mantuk ve mefhum ne demek?

Yani lafzın manasının delâlet ettiği manadır. Mantuk, lafzın delaletinden anlaşılandır. Mefhum ise, lafzın delâlet edileninden anlaşılandır. Bu ayetteki lafzın delâleti, “o ikisine homurdanma” demektir.

Mefhumun Nas kimin eseri?

Ebu Zeyd nassı, Nakdü'l-Hitâb ed-Dînî adlı eserinde usûlcülerin anladığı tarzda ele alırken, Mefhûmu'n-Nass'ta, Kur'ân-ı Kerîm ve sünnet anlamın- da kullanmıştır.

Mefhumu muhalifinden nedir?

Hukukçular tarafından sık kullanılan bir kalıp olan mefhum-u muhalif, eylem ve davranış anlamına gelmektedir. ... Söylenilenin zıt halini ifade eden mefhun-u muhalif, ilk söyleneni çürütmeye yönelik kullanılmaktadır.

Normun mefhumu muhalif nedir?

Bir sözün ters mânâsı, zıt anlam.

Tikel ne demek TDK?

Bir türün bütün bireylerine değil de bir veya birkaç bireyine ilişkin olan, cüzi, tümel karşıtı.

Gözetmeksizin ne demek TDK?

Gözetmeksizin ne demek türkçe? Cevap: > Fark gözetmeksizin: Adaletli olmak demektir.

Vedia akdinin özellikleri nelerdir?

Vedia verilen kendisine teslim edilen mala bakma, koruma ve iade etme yükümlülüğüne sahiptir. Vedia verilen kendisine anlaşma gereği bedel ödeninceye kadar, malı muhafaza etmek durumundadır. Vedia verilenin kendisine teslim edilen malı kullanma yetkisi bulunmamaktadır.

Vedia nedir islam hukukunda?

Sözlükte "bırakmak, terketmek" anlamındaki vd'a kökünden türeyen vedîa fıkıhta bir kimseye koruması için bir malın bırakılmasını ve bu şekilde bırakılan malı ifade eder. Fıkıh literatüründe kelimenin ikinci anlamda kullanımı daha yaygındır.

Mefhum ne demek tefsirde?

Mefhum, bir şeyin ifade ettiği değer şeklinde de açıklanmaktadır. ... Mefhum, bazı kullanımlarda anlaşılan, anlaşılmış olan şey anlamlarını taşır.

Mefhumul Muhalefe ne demek?

Hukukçular tarafından sık kullanılan bir kalıp olan mefhum-u muhalif, eylem ve davranış anlamına gelmektedir. ... Söylenilenin zıt halini ifade eden mefhun-u muhalif, ilk söyleneni çürütmeye yönelik kullanılmaktadır.

Tefsir de mefhum ne demek?

Mefhum, bir şeyin ifade ettiği değer şeklinde de açıklanmaktadır. Bir sözcükle dile getirilen anlam, mefhumdur. Mefhum, bazı kullanımlarda anlaşılan, anlaşılmış olan şey anlamlarını taşır.

Mefhum mu mefhum mu?

"Mefhum" ve "mevhum" kelimeleri de sıklıkla karıştırılır. "Mefhum" yorum yoluyla anlaşılan, anlam. Oysa "mevhum" kelimesi, gerçekte olmadığı halde var olduğu düşünülen mânasındadır.

Mefhumu muhalif nasıl yazılır?

mefhum-u muhālif / mefhûm-u muhālif / مَفْهُومُ مُخَالِفْ Sözden anlaşılan ma'nanın zıddı.

Norm düzeni ne demek?

Norm, grup üyelerinin belirli bir bağlamda nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen kurallar veya ilkeler bütünü. ... Toplum içerisindeki genel geçer kurallar bütünü olarak da bilinir. Yazısız normların başlıca çeşitleri: töre, örf, adet, gelenek, görenek ve ahlaktır.

Felsefede tikel ne demek?

1. tikel: evrenin veya sınıfın tümünü değil bir kısmını gösteren kavramlar. bazı insanlar akıllıdır önermesinde “bazı” insan evrenin bir kısmına işaret etmektedir.