Anayasanın 83 üncü maddesi ne diyor?

İçindekiler:

  1. Anayasanın 83 üncü maddesi ne diyor?
  2. Anayasanın ilk 3 maddesi nedir?
  3. Asli kurucu iktidar ne demek?
  4. 1928 Anayasa değişikliği nelerdir?
  5. 1924 anayasasının maddeleri nelerdir?
  6. Temel hak ve özgürlükler ne zaman kısıtlanabilir?
  7. Yasama dokunulmazlığının istisnaları nelerdir?
  8. Yasama sorumsuzluğu kimleri kapsar?
  9. Asli kurucu iktidar nedir örnek?
  10. Asli kurucu kimdir?
  11. 1928 Anayasa değişikliği hangi ilke kavram ile doğrudan bağlantılıdır?

Anayasanın 83 üncü maddesi ne diyor?

GÖLCÜKLÜ: s. 171. Anayasa'nın 83/2. maddesi şu şekildedir: “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.

Anayasanın ilk 3 maddesi nedir?

MADDE 3. – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Asli kurucu iktidar ne demek?

Aslî kurucu iktidar, en üstün, sınırsız iktidar demektir (Gözler 1998: 56-59). Tali kurucu iktidar, bir anayasayı yine o anayasada öngörülmüş usûllerle değiştirme iktidarıdır (Gözler 2011: 335).

1928 Anayasa değişikliği nelerdir?

10 Nisan 1928 tarihinde yapılan değişiklikle Anayasa'nın 2 maddesinde yer alan “Türkiye Devleti'nin dini İslam'dır” hükmü çıkarılmıştır. ... Bu değişikliklerle Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin laik bir devlet olması amaçlanmış ve laik devlet anlayışına yönelinmiştir.

1924 anayasasının maddeleri nelerdir?

1924 ANAYASASININ MADDELERİ;
  • Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir.
  • Devletin yönetim şekli Cumhuriyettir.
  • Devletin dini İslam, başkenti Ankara ve dili Türkçe'dir.
  • Devletin başkenti, rejimi ve bayrağı değiştirilemez.
  • Yasama ve Yürütme yetkileri meclise aittir.
  • Yargı, bağımsız mahkemelerce yürütülür.
Daha fazla öğe...

Temel hak ve özgürlükler ne zaman kısıtlanabilir?

1982 Anayasası olağan dönemlerde temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması sistemini13. maddesinde düzenlemiştir. Buna göre “temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir.

Yasama dokunulmazlığının istisnaları nelerdir?

Ancak bu durumun 3 istisnası vardır: 1) Ağır cezayı gerektiren suçüstü halinin bulunması 2) Seçimden önce soruşturmasına başlamış olmak koşuluyla, Ay m. 14'deki durumların söz konusu olması 3) Meclis tarafından dokunulmazlığın kaldırılması.

Yasama sorumsuzluğu kimleri kapsar?

Yani bir parlâmento üyesinin görevi dolsa bile, yasama sorumsuzluğundan yararlanır. Bu sorumsuzluk sayesinde, parlamento üyeleri düşüncelerini serbestçe açıklayabilecek, hiçbir şeyden çekinmeyeceklerdir. Yasama sorumsuzluğu, parlamento üyesini hem cezai, hem de hukuki müeyyidelere karşı korur.

Asli kurucu iktidar nedir örnek?

Mevcut yürürlükteki anayasayı, yine anayasada öngörülen kurallara göre değiştiren, yeni hükümler ekleyen, bazı hükümlerin içeriğini değiştiren ya da bazı maddeleri çıkaran iktidara denir. Osmanlı-Türk Anayasa tarihçesinde 1876, 1921, 1924, 19 Anayasaları asli kurucu iktidarlar tarafından hazırlanmıştır.

Asli kurucu kimdir?

Aslî kurucu iktidar, en üstün, sınırsız iktidar demektir (Gözler 1998: 56-59). Tali kurucu iktidar, bir anayasayı yine o anayasada öngörülmüş usûllerle değiştirme iktidarıdır (Gözler 2011: 335).

1928 Anayasa değişikliği hangi ilke kavram ile doğrudan bağlantılıdır?

10 Nisan 1928 tarihli Anayasa değişikliği ile lâikliğin artık su götürmez biçimde rejime yansıdığı gözlenmektedir. Bu değişiklikte, Anayasanın 2. Maddesindeki, devletin dininin İslâm olduğu hakkındaki hüküm kaldırılmakla artık lâiklik ilkesi benimsenmiş olmaktadır.