Insanlarla dalga geçmek ne demek?

İçindekiler:

  1. Insanlarla dalga geçmek ne demek?
  2. Dalga geçiyorum ne demek?
  3. Dalga geçmek günah mıdır?
  4. Gırgır geçmek ne demek?
  5. Osmanlıca dalga geçmek ne demek?
  6. Argoda dalga ne demek?
  7. Alay etmek ne demek din?
  8. Bir kimseyle alay etmek ne demek?
  9. Gırgır şamata ne demek?
  10. Gır geçmek argoda ne demek?
  11. Kurtulmak osmanlica ne demek?
  12. Depretmek ne demek Osmanlıca?
  13. Dalga neden olur?
  14. Dalganın kökü nedir?
  15. Halt etmek ne anlama gelir?
  16. Alay etmek ne demek TDK?
  17. Alay etmek demek ne demek?
  18. Şamata yapmak ne demek?

Insanlarla dalga geçmek ne demek?

Dalga geçmek deyimi en sık kullanılan deyimlerden bir tanesidir. İnsanlar birinin hareketleri ile alay etmek amacı ile bir şeyler söylediğinde bu durum dalga geçmek olarak nitelendirilir. İnsanlara bu şekilde yaklaşmak kötü bir davranıştır bu sebeple kimsenin böyle davranmaması gerekir.

Dalga geçiyorum ne demek?

dalga geçmek anlamı argo 1) üzerinde durulması gereken işle ilgilenmeyerek başka şeyler düşünmek veya yapmak: "İki delikanlı dalga geçip otururlarken kapı yeniden sürüldü." -M. Ş. Esendal. 2) eğlenmek, alay etmek; 3) geçici sevgi ilişkisi kurmak, gönül eğlendirmek.

Dalga geçmek günah mıdır?

İnsanların fiziksel durumlarıyla alay etmek ise, adeta Allah'ın takdirine karşı gelmek gibidir. Hz. ... İnsanın fiziksel özellikleriyle eğlenmek kadar, kişiliğine yönelik tahkir anlamına gelebilecek davranışlar da dinimizce yasaklanmıştır.

Gırgır geçmek ne demek?

DeyimDüzenle [1] Biriyle alay etmek. Eğlenmek. Dalgasını geçmek.

Osmanlıca dalga geçmek ne demek?

istihza / istihzâ / استهزا / اِسْتِهْزَا Alay etmek, birisi ile eğlenmek. Birisini gülünç duruma düşürmek, maskara etmek.

Argoda dalga ne demek?

Gizli iş, dalavere. Dalgınlık.

Alay etmek ne demek din?

“Dinî değerler ile alay etmek” ise onları küçümsek, hafife almak, beğenmemek, eğlence konusu yapmaktır. Bu husus Kur'an'da “hüzüv” ve “la'ıb” kelimeleri ile ifade edilmiştir. Maide suresinin 57–58. ayetlerinde ehl-i kitap ve kâfirlerin, din ve dinî değerlerle alay edişlerinden şöyle söz edilmektedir: “Ey iman edenler!

Bir kimseyle alay etmek ne demek?

Bir kimsenin, bir şeyin, bir durumun, gülünç, kusurlu, eksik vb. yönlerini küçümseyerek eğlence konusu yapma.

Gırgır şamata ne demek?

Sözcüğün gerçek anlamı "alay etme, başkasının başına gelen kötü bir şeye sevinmek" iken bizde "gürültü, patırtı" anlamı kazanmıştır. "Gırgır şamata" tabirinde ise gerçek anlam ile bağlantı vardır. Dalga geçmek, alaya almak.

Gır geçmek argoda ne demek?

gır ses yansımalı sözcüğünden türetilmiştir. gırgır geçmek "alay etmek, şamata yapmak (argo)" [ m (1966) ]"bir tür mekanik süpürge" [ m (1973) ] eserinde yer almıştır. ...

Kurtulmak osmanlica ne demek?

nakz. Halâs olmak, kurtulmak.

Depretmek ne demek Osmanlıca?

Şiddetle sarsma, depretme. Sür'atli yürüme. Kaçma.

Dalga neden olur?

Dalga, deniz dalgaları çeşitli etkenler sonucu meydana gelir. Öncelikle rüzgâr dalgaların oluşmasında başlıca bir faktördür. Rüzgârlar deniz yüzeyinde enerji ile bir itki meydana getirirler ve bunun sonucunda dalgalar oluşur. Ayrıca depremler sonucunda tsunami denen büyük dalgalar meydana gelebilir.

Dalganın kökü nedir?

dalga kelime kökeni Türkiye Türkçesinde yazılı örneği bulunmayan *dal-1 "sallamak, çalkamak, çırpmak" fiilinden türetilmiştir. Türkçe fiil Eski Türkçe aynı anlama gelen tal- fiilinden evrilmiştir.

Halt etmek ne anlama gelir?

deyiminin anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri: Yakışıksız davranmak, uygunsuz bir söz söylemek veya kötü bir şey yapmak. "Halt etmişsin, bir de utanmadan anlatıyorsun." "Bu diziye kötü diyen halt etmiş."

Alay etmek ne demek TDK?

TDK alay ne demek? Bir kimsenin, bir şeyin, bir durumun, gülünç, kusurlu, eksik vb. yönlerini küçümseyerek eğlence konusu yapma.

Alay etmek demek ne demek?

Alay etmek, kişilerin kusurlu ya da eksik durumları ile ilgili küçümseyici bir şekilde konuşmaktır.

Şamata yapmak ne demek?

Çok gürültü patırtı yapan, gürültücü (kimse).