SLE hastalığı ne yapar?

İçindekiler:

  1. SLE hastalığı ne yapar?
  2. Lupus hastalığı neden kaynaklanır?
  3. SLE hastalığı nasıl teşhis edilir?
  4. Lupus hastalığı kimlerde olur?
  5. Lupus hastalığı tehlikeli mi?
  6. Böbrekler nasıl enfeksiyon kapar?
  7. Lupus öldürür mü?

SLE hastalığı ne yapar?

Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) (Systemical Lupus Erythematosus) ya da Yaygın Lupus Kızarıklığı, Sistemik Lupus Eritematozus (SLE, doktorlar arasında Lupus olarak da adlandırılır), sebebi bilinmeyen cilt, eklem, böbrek, kalp zarı (perikard), akciğer zarı (plevra) gibi birçok doku ve organ iltihabına bağlı çok sayıda ...

Lupus hastalığı neden kaynaklanır?

Otoimmün bir hastalık olan lupus, bağışıklık sistemi vücuttaki sağlıklı dokulara saldırdığında ortaya çıkar. Lupus hastalığının bireyin kalıtsal özellikleri ile çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir.

SLE hastalığı nasıl teşhis edilir?

Kelebek hastalığı (lupus) tanısı klinik belirtilerle birlikte bazı kan testleri yardımı ile konur. Hastalara tam kan sayımı, böbrek testleri, akciğer grafisi, LE hücresi, anti DNA ve ANA bakılır. Hekim gerekli görürse ve şüphelendiği organ tutulumuna göre daha pek çok test isteyebilir.

Lupus hastalığı kimlerde olur?

Lupus hastalığı bulaşıcı değildir. En sık 15-45 yaşları arasında görülen hastalık %90 oranında kadınlarda görülür. Lupusta birçok organ etkileyebildiği için teşhis edilmesi zor olabilir. Çok geniş spektrumda birçok şikayet ve bulguya neden olduğu için birçok hastalığı taklit edebilir.

Lupus hastalığı tehlikeli mi?

Son yıllarda Selena Gomez'in hastalığı olarak bilinen SLE yani Lupus hastalığı bağışıklık sisteminin çökmesiyle ortaya çıkan ve ölümcül tehlikesi olan bir hastalıktır.

Böbrekler nasıl enfeksiyon kapar?

Vücudunuzdaki idrar yolundan gelen idrar yolunuza giren bakteriler (üretra) çoğaltabilir ve böbreklere gidebilir. Bu, böbrek enfeksiyonlarının en sık nedenidir. Vücudunuzdaki başka bir enfeksiyondan dolayı da bakteriler kan dolaşımınız boyunca böbreklere yayılabilir.

Lupus öldürür mü?

Halk arasında kelebek hastalığı olarak da bilinen Lupus hastalığının iki çeşiti var. Ölümcül olabilen bu hastalığı tedavisi ise ancak erken tanıyla mümkün. Kan damarları sistemik lupusla saldırıya uğrayabilir. Bu, ciltte, özellikle de parmaklarda yaraların oluşmasına neden olabilir.