Savcıların yetkileri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Savcıların yetkileri nelerdir?
  2. Kimler hakim savci olamaz?
  3. Avukat olan savcı olabilir mi?
  4. Hakim Savcılar hafta sonu çalışır mı?
  5. Savcının soruşturma aşamasındaki görevleri nelerdir?
  6. Savcılar atanır mı?
  7. Hakim ve savcılar 657 ye tabi mi?
  8. Hakim savcı avukat hangisi üstün?
  9. Istanbul cumhuriyet başsavcısı kimdir?
  10. Nöbetçi hakim nedir nasıl olur?
  11. Hafta sonu nöbetçi savcı olur mu?
  12. Savcılık soruşturması ne kadar sürer?
  13. Savcının üstü aranır mı?
  14. Savcılar kendi memleketlerinde çalışabilir mi?

Savcıların yetkileri nelerdir?

Savcı, Ceza yargılamasında iddia makamı olarak adalete hizmet eden kişidir. Savcılık Ceza Muhakemesinde iddia görevini yaparak devlet adına ceza davası açan makamdır.

Kimler hakim savci olamaz?

Hakim veya Savcı olmaya engel sebepler, 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 7. Maddesinde açıklanmıştır.
  1. Türk Vatandaşı olmayanlar.
  2. Giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla otuz beş yaşını doldurmuş olanlar. ...
  3. Kamu haklarından yasaklı olanlar.
  4. Askerlikle ilgisi bulunanlar.
Daha fazla öğe...

Avukat olan savcı olabilir mi?

Savcı olmak için liseden sonra Hukuk Fakültesi mezunu olmak gerekir. ... Hukuk Fakültesinden başarıyla mezun olduktan sonra avukat olarak çalışmaya başlanabilir. Ancak hakim veya savcı olma yetkisine hemen sahip olunmaz.

Hakim Savcılar hafta sonu çalışır mı?

Devlet kurumları olduğundan dolayı, hafta sonu Cumartesi ve Pazar kapalıdır, hizmet vermemektedir. RESMİ TATİL GÜNLERİ AÇIK MI?

Savcının soruşturma aşamasındaki görevleri nelerdir?

Cumhuriyet savcısının soruşturma aşamasındaki görev tanımını şu şekilde yapabiliriz: Cumhuriyet savcısı, ihbar veya başka bir suretle suç haberini alır almaz kamu davasını açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere hemen işin gerçeğini araştırmaya başlayan, bu amaçla doğrudan veya emrindeki adli kolluk görevlileri ...

Savcılar atanır mı?

Adalet Bakanlığı ve ÖSYM'nin ortaklaşa düzenlediği sınavda başarılı olan hukuk mezunları, stajyer savcı olarak çalıştıktan sonra asli görevli olarak atanır. ... İdari yargı alanında yeterli tecrübeye ve mesleki gelişime sahip olduktan sonra ise danıştay savcısı olarak atanır.

Hakim ve savcılar 657 ye tabi mi?

Hakim ve Savcılar yerine getirdikleri görevin gereği olarak özel bir disiplin rejimine tabidir. Bu nedenle haklarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda öngörülen disiplin suç ve cezalarına ilişkin hükümler uygulan- maz20.

Hakim savcı avukat hangisi üstün?

Hakimlik – savcılık, avukatlık mesleğine göre daha itibarlıdır. İnsanlar, hakim-savcılara, avukatlara duyduklarından daha çok, korkuyla karışık saygı duyarlar. Bu mesleğin tercih edilmesindeki temel nedenlerden biri de beraberinde getirdiği itibardır.

Istanbul cumhuriyet başsavcısı kimdir?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na Şaban Yılmaz atandı. Peki, İstanbul'un yeni cumhuriyet başsavcısı olan Şaban Yılmaz kimdir? Şaban Yılmaz İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı oldu.

Nöbetçi hakim nedir nasıl olur?

Mesai saatleri dışında, hafta sonu ve resmi tatil günlerinde meydana gelen adli olaylar ile adli işlere bakmak üzere; her adliyede yeteri kadar Cumhuriyet savcısı ile sulh ceza, asliye ceza, ağır ceza ve icra ceza mahkemelerinden birer tanesi nöbetçi mahkeme olarak görev yapar.

Hafta sonu nöbetçi savcı olur mu?

Devlet kurumları olduğundan dolayı, hafta sonu Cumartesi ve Pazar kapalıdır, hizmet vermemektedir.

Savcılık soruşturması ne kadar sürer?

Soruşturma Ne Kadar Sürer ? Soruşturma süreleri suç türü ve fail sayısına göre değişir. Ekonomik malvarlığına yönelik dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlarda yaklaşık 1,5 yıl sürer. Kişilik haklarına yönelik hakaret, tehdit, iftira ve şantaj gibi suçlarda yaklaşık 5-6 ay sürer.

Savcının üstü aranır mı?

2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 88. maddesine göre, “Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü halleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez.

Savcılar kendi memleketlerinde çalışabilir mi?

10- Hâkim ve Cumhuriyet savcılarının, kendilerinin veya eşlerinin memleketlerine atanmaları, ancak o yerin büyükşehir belediyesi olması hâlinde mümkündür. ... Hususlarında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca 26.03.2009 tarih ve 02 sayı ile ilke kararı alınmıştır.