Ege bölgesinde haşhaş yetişir mi?

İçindekiler:

  1. Ege bölgesinde haşhaş yetişir mi?
  2. Haşhaş tarımı nerede yapılır?
  3. Haşhaş ekimi hangi illere verildi?
  4. Haşhaş kaç derece soğuğa dayanır?
  5. Haşhaş hangi yöreye aittir?
  6. Ege bölgesinde incir yetişir mi?
  7. 1 dönümden ne kadar haşhaş çıkar?
  8. Haşhaş en çok nerede üretilir?
  9. Haşhaş ekimi için nereye başvurulur?
  10. Haşhaş hangi toprakta yetişir?
  11. Haşhaş ekimi yasak mı?
  12. Haşhaş en çok nerede yetişir?
  13. Haşhaş kullanım alanları nelerdir?
  14. İncir nasıl bir ortamda yetişir?
  15. İncir hangi şehirde meşhurdur?
  16. Haşhaş kaç yıl dayanır?
  17. Dünyada en çok haşhaş nerede yetişir?
  18. Haşhaş üretimi yasak mı?
  19. 3298 sayılı kanun nedir?
  20. Haşhaş kaç günde sulanır?

Ege bölgesinde haşhaş yetişir mi?

Türkiye'nin Ege ve Orta Anadolu Bölgelerinde, başta en çok Afyonkarahisar olmak üzere Denizli, Konya, Uşak ve Burdur illerinde yetiştirilir.

Haşhaş tarımı nerede yapılır?

Ülkemizde haşhaş tarımı bugün itibariyle Afyonkarahisar, Amasya, Balıkesir, Burdur, Çorum, Denizli, Eskişehir, Isparta, Konya, Kütahya, Manisa, Tokat ve Uşak olmak üzere toplam 13 ilde yıllık ortalama 70 bin üreticiyle yapılıyor.

Haşhaş ekimi hangi illere verildi?

Bugün ülkemizde haşhaş tarımına izin veri len iller Afyonkarahisar, Amasya, Burdur, Çorum, Denizli, İsparta, Konya, Kütahya, Tokat ve Uşak olmak üzere 10 tanedir.

Haşhaş kaç derece soğuğa dayanır?

Haşhaş bitkisinin yetişme süresinde toplam sıcaklık isteği 2300-2700 0C'dir. Çiçeklenme süresince meydana gelen yüksek sıcaklıklara bir de düşük rutubet eklenirse döllenmede engeller ortaya çıkar. Döllenmenin düşmesi tohum veriminin düşmesi sonucunu oluşturur.

Haşhaş hangi yöreye aittir?

Haşhaş bitkisinin ana vatanı Doğu Akdeniz olarak bilinmektedir. Ayrıca Anadolu'da uzun yıllardır tarımı da yapılmaktadır.

Ege bölgesinde incir yetişir mi?

incir ülkemizin özellikle Ege ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere birçok bölgesinde yetişen bir üründür. Aydın en önemli incir üretim merkezimizdir. İncirlerin büyük bir kısmı kurutularak değerlendirmektedir. Yıllık yaklaşık 300000 ton incir üretimi yapılmaktadır.

1 dönümden ne kadar haşhaş çıkar?

Diğer türlü 1 dönümden en fazla 500 kilogram haşhaş çıkar, arada dağlar kadar yaklaşık 35 kat iş verimini arttırıyor.

Haşhaş en çok nerede üretilir?

Hem yazlık hem de kışlık olarak ekilebilen ve yetiştirilen bir bitkidir. Ülkemizde en çok haşhaş yetiştirilen bölgelerden birisi Afyonkarahisar'dır. İlk sırada bulunan Afyonkarahisar'dan sonra Denizli, Konya, Uşak ve Burdur illeri gelmektedir.

Haşhaş ekimi için nereye başvurulur?

Haşhaş ekimi yapmak isteyenler Toprak Mahsulleri Ofisinden (TMO) izin belgesi alacak. İzin belgesi alabilmek için kışlık ekilişlerde 1 Temmuz-30 Ekim, yazlık ekilişlerde 1 Şubat-15 Mart'ta HÜBAS üzerinden TMO'ya başvurulacak. TMO, yaptığı inceleme sonucunda ihtiyaca göre haşhaş ekimi için izin belgesi düzenleyecek.

Haşhaş hangi toprakta yetişir?

Haşhaş bitkisi toprak istekleri bakımından seçici değildir ve hemen hemen tüm toprak çeşitlerinde yetişir. Toprak çeşitleri içinde kumlu - tınlı toprakları tercih etmektedir. Zira kumlu - tınlı topraklarda homojen çıkış sağlanmakta, rutubeti muhafaza ettiği için bitki iyi gelişebilmektedir.

Haşhaş ekimi yasak mı?

haşhaş üretimi yasaklandı. Bu yasak, afyon üretimi tek geçim kaynağı olan 1,5 milyon insanı olumsuz etkiledi. ... 1974 yılında yasak kaldırılarak haşhaş ekimi, kontrole tabi tutularak, ekim alanları Bakanlar Kurulu tarafından yeniden belirlendi.

Haşhaş en çok nerede yetişir?

Hem yazlık hem de kışlık olarak ekilebilen ve yetiştirilen bir bitkidir. Ülkemizde en çok haşhaş yetiştirilen bölgelerden birisi Afyonkarahisar'dır. İlk sırada bulunan Afyonkarahisar'dan sonra Denizli, Konya, Uşak ve Burdur illeri gelmektedir.

Haşhaş kullanım alanları nelerdir?

Yağ çıkarıldıktan sonra arda kalan küspeden, hayvan yemi sanayiinde kullanılır. Öğütülen haşhaş tohumları; kurabiye, poğaça, çörek ve ekmek gibi hamur işlerine lezzet katmak için kullanılır. Süsleme amaçlı da kullanılabilen haşhaş, tahin ya da pekmezle karıştırılarak da tüketilebilir.

İncir nasıl bir ortamda yetişir?

İncir subtropik iklim bitkisidir. İncir kışları ılık, yazları sıcak ve kurak geçen yerler ister. Yıllık ortalama sıcaklığı 18-20C olan yerlerde yetişir. ... En düşük sıcaklığın -9C'den aşağı düştüğü yerlerde incir tarımı başarılı şekilde yapılamaz.

İncir hangi şehirde meşhurdur?

Aydın en önemli incir üretim merkezimizdir. İncirlerin büyük bir kısmı kurutularak değerlendirmektedir. Yıllık yaklaşık 300000 ton incir üretimi yapılmaktadır. İncirin %60 Aydın'da, ise İzmir'de gerçekleşir.

Haşhaş kaç yıl dayanır?

Haşhaş 1-2 ayda hemen bozulan bir besin değildir. Bu nedenle kısa sürede tüketilmesi gerekmez. Birçok gıda gibi haşhaş ezmesi de serin ve güneş ışığından uzak tutularak ağzı kapalı muhafaza edilirse 1 yıl kadar durur. Daha uzun ömürlü olması için derin dondurucuda saklanırsa bu süre 2 yıla kadar uzar.

Dünyada en çok haşhaş nerede yetişir?

Yeryüzünde en fazla haşhaş üretimi Doğu Akdeniz havzasında gerçekleşmektedir. Yapısal olarak sıcak hava ve yağışı seven haşhaş, ülkemizde de 'kısıtlı' olarak yetiştirilmektedir. Yazlık ve kışlık olarak da ekilebilir.

Haşhaş üretimi yasak mı?

haşhaş üretimi yasaklandı. Bu yasak, afyon üretimi tek geçim kaynağı olan 1,5 milyon insanı olumsuz etkiledi. ... 1974 yılında yasak kaldırılarak haşhaş ekimi, kontrole tabi tutularak, ekim alanları Bakanlar Kurulu tarafından yeniden belirlendi.

3298 sayılı kanun nedir?

Ham afyon, hazırlanmış afyon, tıbbî afyon ve bunların müstahzarları Türk Ceza Kanununun uygulanmasında uyuşturucu maddelerden sayılır. İzinsiz olarak haşhaş ekimi yapan kişi bir yıldan beş yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.

Haşhaş kaç günde sulanır?

Kaba bırakılan topraklar hemen kurumakta düzgün bir çimlenme olmamaktadır. Sürülen tarla çok kaba durumda ise sürümden sonra tav durumuna göre uygun zamanda merdane geçirilerek sıkıştırılır üzerine ekim yapılır ve yağmurlama ile sulanır. Tohum en erken 7-8 günde çimlenecek şekilde ayarlanmalıdır.