Istibdad ne demek?

İçindekiler:

  1. Istibdad ne demek?
  2. Taviz vermem ne demek?
  3. Despotizm ne anlama gelir?
  4. Iştidat nedir?
  5. Taviz tavizi doğurur sözü kime aittir?
  6. Despot kimdir?
  7. Kelime diktatör ne demek?

Istibdad ne demek?

1. Tek bir yöneticinin, kendine tâbi olanları mutlak hâkim olarak ve keyfine göre hükmederek idâre etmesi usûlü, keyfe, zora ve baskıya dayanan idâre şekli, diktatörlük, despotluk, despotizm. 2. Yönetimde baskı yapma: Yeni bir dâmgâh-ı istibdat karşısında bulunduklarını zannetmişlerdi (Cenap Şahâbeddin).

Taviz vermem ne demek?

Taviz vermek herhangi bir sorun çıkmaması adına kişinin ya da kurumun veya devletlerin kendi haklarının büyük ya da küçük bir bölümünden vazgeçmesi olarak değerlendiriliyor. Taviz vermek uzlaşmayı sağlamak adına karşı tarafın isteklerine onay vermektir.

Despotizm ne anlama gelir?

Despotizm, ister sıkıca birbirine bağlı bir grup tarafından, ister bireysel olsun mutlak siyasi bir güç ile hükmeden tek bir idari otoriteye sahip hükûmet biçimidir. ... Bu tip despotizm medeniyetin kurulmasında ilk aşamalarda görülen derebeylik ve benzeri yönetimlerde yaygındı.

Iştidat nedir?

1. Herhangi bir şeye karşı doğuştan gelen yatkınlık, yetenek, kābiliyet: Fakat o fende fıtrat ona büyük bir istîdat bahşetmişti (Hüseyin R. Gürpınar).

Taviz tavizi doğurur sözü kime aittir?

İSMAİL TEKPINAR - TAVİZ TAVİZİ DOĞURUR.

Despot kimdir?

Despot unvanı Dördüncü Haçlı seferindan sonra Bizansın ardılı devletlerde de kullanım alanı buldu ve imparatorluk unvanını elinde tutan herhangi bir hükümdarı tanımlamak için özellikle Latin İmparatorluğu, Bulgaristan, Sırbistan ve Trabzon İmparatorluğu'nda kullanıldı.

Kelime diktatör ne demek?

Diktatör (Latince: dictator; emir veren, dikte ettiren), elinde mutlak ve sınırsız bir otoriteye sahip olan yöneticilere verilen tanımdır. Bir diktatör tarafından yönetilen ülkelere ise diktatörlük denilmektedir.