Aslantaş Milli Parkı hangi şehirde?

İçindekiler:

  1. Aslantaş Milli Parkı hangi şehirde?
  2. Aslantaş Barajı nereye bağlı?
  3. Aslantaş nerede bulunur?
  4. Karatepe Aslantaş kim çözdü?
  5. Aslantaş barajını kim yaptı?
  6. Ilk açık hava müzesi olan Aslantaş hangi ilimizdedir?
  7. Aslantaş kabartmaları nerede?
  8. 1946 Karatepe Hoyugu kim baslatti?
  9. Osmaniye Aslantaş Barajı ne zaman yapıldı?
  10. Karatepe Aslantaş Arkeolojik Alanı kim yaptı?
  11. Türkiyenin en büyük barajı hangisi?
  12. Türkiyenin en yüksek barajı hangisi?
  13. Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi kim kurdu?
  14. Karatepe Höyüğü Kazisini kim yaptı?
  15. Aslantaş Barajı kimin?
  16. Aslantaş Kalesi hangi amaçla hangi dönemde yapılmıştır?

Aslantaş Milli Parkı hangi şehirde?

Nasıl Gidilir: Osmaniye şehir merkezine 33 kilometre, Kadirli İlçesine ise 22 kilometre mesafede olup, Kadirli Kızyusuflu Köyü sınırları içinde ve Aslantaş Baraj Gölü kıyısında ormanla kaplı piknik ve kamp yapmaya müsait bir alandır.

Aslantaş Barajı nereye bağlı?

Aslantaş Barajı
Wikimedia | © OpenStreetMap
YerGültepe, Osmaniye
AmaçSulama, taşkın kontrolü, elektrik enerjisi üretimi
NehirCeyhan Nehri
5 satır daha

Aslantaş nerede bulunur?

Karatepe – Aslantaş Milli Parkı, Akdeniz bölgesinde Osmaniye ili Kadirli ve Düziçi ilçeleri sınırlarının kesiştiği bölgede Ceyhan Nehri kıyısında yer almaktadır.

Karatepe Aslantaş kim çözdü?

Bölgenin müze olarak dünyaya kazandırılmasında ve UNESCO listesine alınmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Arık, "Bu bölgede en çok emeği geçen ise 6 yıl önce kaybettiğimiz arkeolog Halet Çambel hocamızdır.

Aslantaş barajını kim yaptı?

Aslantaş Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES)
Kurulu Güç :138 MWe
Yıllık Elektrik Üretimi :~ 576 GWh
2020 Üretimi :248 GWh
Santralin Yeri :Osmaniye
İşletmeci Firma :EÜAŞ
2 satır daha

Ilk açık hava müzesi olan Aslantaş hangi ilimizdedir?

ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın koruması altında olan Karatepe-Aslantaş Milli Parkı, Akdeniz bölgesinde Osmaniye ili Kadirli ve Düziçi ilçeleri sınırlarının kesiştiği bölgede Ceyhan Nehri üzerinde kurulu olan Aslantaş Baraj Gölü kıyısında yer almaktadır.

Aslantaş kabartmaları nerede?

Karatepe Adana'nın yaklaşık 135 km doğusunda, Osmaniye iline 25 km Doğusundaki Aslantaş Baraj Gölü kenarındadır. Doğal bir tepenin üzerindedir. Toros Dağları'nın eteklerindedir.

1946 Karatepe Hoyugu kim baslatti?

Atatürk'ün emri ile başlatılan Hitit tarihi araştırmalarında Çorum Hattuşaş'ta binlerce tabletin ortaya çıkmasında görev alan Prof. Dr. Çambel, 1946 yılında Osmaniye'nin Kadirli İlçesi sınırlarındaki Karatepe Höyüğü kazısını başlattı.

Osmaniye Aslantaş Barajı ne zaman yapıldı?

1975 Aslantaş Barajı ve Hidroelektrik Santrali/Açılış tarihi

Karatepe Aslantaş Arkeolojik Alanı kim yaptı?

Mimar Turgut Cansever tarafından tasarlanan, Nail Çakırhan tarafından uygulanan, kültürel peyzaj değeri taşıyan özel bir tasarım olarak inşa edilen “koruma saçaklarıyla” da, dönemin mimari, toplumsal ve siyasal yapısını ünik şekilde ortaya koyan Karatepe-Aslantaş, dünya arkeoloji literatüründe çokça yer almıştır.

Türkiyenin en büyük barajı hangisi?

Ülkemizin güneydoğu Anadolu projesi olarak hayata geçirilen baraj ayrı zamanda en büyük yapay baraj gölü olma özelliğine sahiptir. Atatürk barajı Fırat nehri üzerine kurulmuş Urfa ve Adıyaman illerine tarım alanlarını sulama amaçlı kurulmuştur. Yüz ölçümünün büyüklüğü nedeniyle Türkiye'nin en büyük barajıdır.

Türkiyenin en yüksek barajı hangisi?

275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, 'çift eğrilikli ince kemer baraj tipi' kategorisinde ise dünyanın 3'üncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı, yıl sonunda devreye giriyor.

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi kim kurdu?

Franco Minissi ve Turgut Cansever tarafından tasarlanan, Nail Çakırhan tarafından uygulanan, Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi 1961 yılında inşa edildi.

Karatepe Höyüğü Kazisini kim yaptı?

Doktora çalışmasına İstanbul Üniversitesi'nde devam eden Çambel, Türk Tarih Kurumu adına Kırşehir Hashöyük'teki kontrol kazısını gerçekleştirdi. 1946'ya kadar Dr.

Aslantaş Barajı kimin?

Aslantaş Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Osmaniye'nin, Ceyhan Nehri üzerinde bulunmaktadır. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 138 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 110. Osmaniye'nin ise 2. büyük enerji santralidir.

Aslantaş Kalesi hangi amaçla hangi dönemde yapılmıştır?

Karatepe Geç Hitit Çağında (M.Ö. 8 yy.) Adana Ovası Hükümdarı Asativatas tarafından, krallığını kuzeydeki vahşi kavimlere karşı korumak üzere, bir hudut kalesi olarak yaptırılmıştır. Kurucusundan dolayı Asativadaya adını alan bu yer M.Ö.