Akdeniz bölgesinde hangi iller var?

İçindekiler:

  1. Akdeniz bölgesinde hangi iller var?
  2. Akdeniz bölgesinde kaç tane şehir var?
  3. Akdeniz Bölgesi'nin özellikleri nedir?
  4. Akdeniz bolgesinin bolumleri nelerdir?
  5. Akdeniz bölgesinin seyrek nüfuslu yerleri nelerdir?
  6. Ege bölgesinin genel özellikleri nelerdir?
  7. Hangi dağ Akdeniz bölgesinde yer alır?
  8. Akdeniz bitkileri nelerdir?
  9. Ege bölgesinde kaç tane şehir var?
  10. Akdeniz Bölgesi neyi ile meşhur?
  11. Ege bölgesinin bitki örtüsü nedir?
  12. Ege bölgesinin coğrafi özellikleri nelerdir?

Akdeniz bölgesinde hangi iller var?

Akdeniz Bölgesi sınırları içerisindeki iller şunlardır:
  • Adana.
  • Antalya.
  • Burdur.
  • Hatay.
  • Isparta.
  • Mersin.
  • Osmaniye.
  • Konya'nın Beyşehir, Seydişehir, Bozkır, Taşkent, Hadim, Derebucak, Yalıhüyük ve Ahırlı ilçeleri.
Daha fazla öğe...

Akdeniz bölgesinde kaç tane şehir var?

Akdeniz Bölgesinin nüfusu yaklaşık 2 milyon 980 bindir. Bölgede toplam 8 şehir ve 104 ilçe bulunmaktadır. En kalabalık şehirleri Antalya ve Adana'dır.

Akdeniz Bölgesi'nin özellikleri nedir?

Akdeniz bölgesinin tamamı kıyı olduğunda, tam görülen iklim tipi Akdeniz iklimidir. Yazlar sıcak ve kurak geçerken, kışlar yağışlı ve ılık geçer. En sıcak aylarda sıcaklık ortalama 28-30 derece arası olurken, en soğuk aylarda ortalama 8-10 derece arasında olur. Yıllık ortalama sıcaklık 18 derecedir.

Akdeniz bolgesinin bolumleri nelerdir?

Akdeniz Bölgesi batıda Antalya Bölümü doğuda Adana Bölümü olmak üzere iki bölüme ayrılır.Antalya Bölümü kendi içinde 3 yöreye ayrılır.Bunlardan birisi batıda Teke Yöresidir.

Akdeniz bölgesinin seyrek nüfuslu yerleri nelerdir?

Akdeniz Bölgesi nüfus yoğunluğu açısından Türkiye ortalamasının altında bir durum gösterir. Bunun en önemli nedeni bölgenin %90′ını işgal eden Toroslar'dır. Toroslar, Teke ve Taşeli Yöresi Türkiye'nin en seyrek nüfuslu yerlerindendir.

Ege bölgesinin genel özellikleri nelerdir?

Türkiye'nin batı kısmında yer alan Ege Bölgesinde yazlar kurak kışlar bol yağışlı olarak geçer. Arazi yapısı sebebiyle iç kısımlara kadar Akdeniz İklim Tipi görülebilir. Ege Bölgesinin iklim örtüsü de yine arazi şartlarına göre Akdeniz Bölgesinde görülen bitki örtüsü olan Makidir.

Hangi dağ Akdeniz bölgesinde yer alır?

Bölge genel olarak Toros Dağları ve yüksek platolarla kaplıdır. Batı Toroslar, Bey Dağları, Çiçekbaba ve Barla Dağları, Sultan Dağı, Dedegöl ve Geyik Dağları, Orta Toroslar, Bolkar Dağları, Aladağlar, Tahtalı ve Binboğa Dağları, Nur Dağları.

Akdeniz bitkileri nelerdir?

Akdeniz ikliminin bitki örtüsü makidir. Maki her mevsim yeşil kalan, yapraklı, bodur ağaçlardır. Makiler kızılçam ormanlarının tahrip edilmesi ile ortaya çıkmıştır. Defne, keçiboynuzu, kocayemiş, yabani zeytin, akdeniz ikliminde yetişen bitkilere örnektir.

Ege bölgesinde kaç tane şehir var?

Kıyı ege ve İç Ege olarak iki bölümden oluşan bölgenin, 8 ili bulunuyor. Bu illerin toplamda 132 ilçesi bulunuyor. Ege Bölgesi içerisinde yüz ölçümü olarak en büyük il Afyon iken en küçük il Uşak ilidir. En fazla ilçesi olan Ege şehri İzmir iken, en az ilçesi olan il Uşak'tır.

Akdeniz Bölgesi neyi ile meşhur?

Akdeniz bölgesi deyince aklımıza ilk gelenler: Deniz, güneş, yaz tatili, portakal, mandalina, limon, muz, avokado. Meşhur yemekleri ise Hatay kebabı, taratorlu piyaz, babagannuş ve künefe.

Ege bölgesinin bitki örtüsü nedir?

Ege Bölümünün'de Akdeniz iklimi etkilidir. Çöküntü graben ovalarının etkisiyle Akdeniz İklimi etkileri iç kısımlara kadar uzanır. Bu bölümde kışlar ılık geçer, kar yağışı ve don olayı fazla görülmez. Doğal bitki örtüsü alçaklarda maki, yükseklerde ormandır.

Ege bölgesinin coğrafi özellikleri nelerdir?

Türkiye'nin batı kısmında yer alan Ege Bölgesinde yazlar kurak kışlar bol yağışlı olarak geçer. Arazi yapısı sebebiyle iç kısımlara kadar Akdeniz İklim Tipi görülebilir. Ege Bölgesinin iklim örtüsü de yine arazi şartlarına göre Akdeniz Bölgesinde görülen bitki örtüsü olan Makidir.